Politiken bestämmer!

Idag läser jag i Västerbottens kuriren om att det skulle funnits planer på att ta bort Apberget under lång tid. Jag blev uppringd av Västerbottens kuriren och tillfrågad om mina synpunkter på vad kommunens projektchef Carl Arnö ska ha sagt och inte sagt i något sammanhang. Mitt svar som inte kom med är att jag inte kommenterar hörsägen och referat kring uttalanden.

Det jag däremot kan säga och som jag upprepat i hela den här frågan är två enkla fakta.

1. Apbergets framtid är en principiell fråga och kan enligt gällande delegationsordning inte tas på tjänstemannanivå. Politiken bestämmer.

2. Politiken i tekniska nämnden har tagit beslut om att genomföra en dialogprocess kring Rådhusesplanaden och Apbergets framtid. Det följer vi med stort intresse och sedan ska vi ta beslut i tekniska nämnden om hur detta ska se ut.

Att det skulle finnas en konspiration mot Umeås offentliga rum är rent nonsens. Och det kan jag hävda med säkerhet eftersom jag som gruppledare representerar nämndens största parti. Och politiken bestämmer, punkt slut.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

11 kommentarer

 1. Ufban bengtson

  Precis politiken bestämmer, punkt slut. Och tig sedan!
  Som för simsporterna om Nannabadläge, se från Umeå Simällskaps ledning i e-brev till mig för drygt ett år sedan.

  ”Tack för ditt mail. Tänkte bara säga att USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet.”

  Så där fanns ingen dialog före och ingen efteråt. Och på en av mina bloggar idag, http://blogg.vk.se/umeas-basta/
  står om att Umeå C fick vara med och styra till sitt Bad Läge. Och som blir just dåligt då stans-P-platser kommer att konkurrera med bad- och sim-P-platser och båda förlorar. Än mer då bad och simning genererar mängder av skjutsande och hämtande i bilar och tränger ut de som vill parkera.

  Men så går det när inte utredningar får fullföljas utan detaljplanearbetet avbröts för att ta till 1948 års detaljplan för att snabba på och slippa allmänhetens insyn. Även här fungerar det bättre med Apberget-demokrati. Men genvägar är senvägar och till slut kommer verkligheten ikapp och sköljer över.

  PS Ändå Gator och parker har genomgående tlll den 65-åriga detaljplanen tog även varit (och är? mycket kritisk till Nannabadläge, att avrådan syns mellan raderna.

 2. Lennart Fagerblom

  Ja Andreas, jag trodde politikerna bestämde. Varför har då inte frågan om Rådhusesplanaden och Rådhustorgets framtid diskuterats under det år som gått? Utan först nu, när reaktionerna från en överraskad allmänhet blivit känd. Och den vattenledning som man skyllt på har ännu inte grävts ned vad jag vet. Däremot andra mindre ledningar. Det känns som om tekniska nämndens ledamöter är grundlurade i denna fråga.

  Frågan om Folktribunen, det s.k. apberget, är ju en symboliskt oerhört viktig fråga, som respektlöst offrats för krämarandans företrädare. Som dessutom har mage att tala om Utopia. Du som säkert känner till innebörden i Thomas Moores berättelse, borde stegra dig inför dessa krämares okunnighet.

  Kommer du att hålla något Förstamaj-tal? Jag hoppas det, men var? I Döbelns park,. Gammlia eller på Travbanan? Eller vill du hålla det på den lämpligaste platsen av alla, Rådhustorget eller som jag hellre vill kalla det: Sara Lidmans Torg! Man kan naturligtvis ha en talarstol på Rådhustrappan, men den ligger mer i skugga, både bildligt och bokstavligt. Den plats som tidigare funnits är den bästa! Även för alla andra aktiviteter som behöver en central samlingsplats i centrum.

  Men den argumentation som använts för att söka rättfärdiga rivningen av Folktribunen är ynklig och full av bortförklaringar som låter helt osanna.

  Är det politiken som bestämmer? Låt då den göra det! Gör om och Gör bättre! Annars får ni skämmas!

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Politiken bestämmer och ingen annan. Anledningen det drog ut på tiden var överklaganden. Att ledningar ska bytas ut är inget konstigt och det finns ingen konspiration i detta.

   • Daniel Nyström

    För mig verkar det allt annat än något som kan ifrågasättas, tjänstemännen i Umeå kommun gör politik på demokratins bekostnad. De gör denna politik bakom ryggen på politikerna och för de kommersiella intressena. Mina frågor är tre:

    1. Var i denna process har du som andra vice ordförande befunnit dig?
    2. Vilka beslut har du tagit i detta?
    3. Hur driver du frågan kring Apberget?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     De här konspirationsteorierna du driver har inget med verkligheten att göra. Politiken bestämmer. Jag tycker det är rent uselt att Vänsterpartiet röstar för en dialogprocess och sen använder all tid till att misskreditera den. Men sluta vara med dåom ni inte tror på den.

     1. Vadå befunnit sig?
     2. Samma beslut som Vänsterpartiets företrädare dvs beslut om dialogprocess
     3. Vi driver ingen fråga alls, vi följer dialogprocessen.

     • Daniel Nyström

      Visst. Det är enkelt. Avfärda all rimlig kritik som konspirationsteorier. Politiken kanske bestämmer när politiken vill det, men påfallande ofta ges oerhörda spelrum för tjänstemän att driva politik i konflikt med politiken. Det är något jag tycker är märkligt och det är ett problem för demokratin. Jag är inget språkrör för Vänsterpartiet i dessa frågor. Jag är en samhällsmedborgare som anser att det är viktigt att stärka demokratin genom att inte privatisera det offentliga rummet (som nu riskerar att bli resultatet när denna demokratiska mötesplats tagits bort).

      1. Uppenbarligen var frågan något otydlig. Låt mig försöka igen. Var du en av dem som fattade beslutet om att riva Apberget? Om Ja, gjorde du detta utan att samtidigt i beslutet fatta att Apbergets funktions skall återställas på samma plats? Om Nej, vem fattade beslutet? Och när fattades beslutet?
      2. Ska jag förstå det som att du inte deltagit i något beslut som innebar att Apberget skulle rivas? Vem tog i sådana fall de beslutet och när?
      3. Så socialdemokraterna har ingen åsikt i frågan om Apbergets vara eller icke vara?

     • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Några fakta:
      1. Beslutet av nedmontering inte rivning togs av tjänstemän i enlighet med gällande delegationsordning vilket även Vänsterpartiet godkänt.
      2. Finns inga beslut på att Apberget ska avvecklas.
      3. Socialdemokraterna har inte agerat för att avveckla apberget på nuvarande plats. I övrigt avvaktar vi resultatet av medborgardialogen och sen ska vi ta beslut i februari.

      Frågan du bör ställa dig är varför vänsterpartiet ägnar sig åt att sprida lögner.

 3. Daniel Nyström

  Så tjänstemännen beslutade om nedmonteringen (själva verkställandet, som jag tolkar det), medan rivningen (det politiska målet) var du med och beslutade om?

  Jag begriper inte varför du är så ivrig att ta upp vänsterpartiet hela tiden. Jag vänder mig till dig då du finns på bloggen här och då du är en av ordföringarna i tekniska nämnden. För mig spelar inte partibeteckningen någon som helst roll. Om vänsterpartiet agerat dumt gör inte det att du/ni agerat mindre dumt. Jag tycker det känns olyckligt att du försöker släta över det hela genom att ta upp vänsterpartiet. Det blir en fullständig ointressant diskussion.

  Om det är sant är det naturligtvis bedrövligt, Så, I vilken del sprider vänsterpartiet lögner, enligt dig?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Ingen har tagit beslut om rivning, enda beslut som finns är nedmontering som tagits på delegation. Vänsterpartiet har medvetet ljugit om vad beslutet innebär för att ta billiga poäng och piska upp en stämning mot bla Socialdemokraterna.

   • Bore

    Att vara med och ta beslut om en delegationsordning är en sak. Att sedan överlåta till tjänstemän att fatta beslut om nedmontering är en annan. Hade du velat hade du och de andra i tekniska kunnat säga åt tjänstemännen att avbryta planerna med att nedmontera Apberget, men gjorde det inte. Däremot var Vänsterpartiets representant i nämnden för en annan linje, att ta upp det i nämnden och göra det till politik. Det gick du och moderaterna emot. Stämmer inte det?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Tjena Bore, hoppas allt är bra. Nja då vet du nog inte vad en delegationsordning innebär. Den delegationsordning nämnden antagit, inklusive Vänsterpartiet, klargör tydligt att underhållsarbeten tas på delegation. Det finns inga beslut på att Apberget inte ska byggas upp, men just nu avvaktar vi inom (s) resultatet av dialogprocessen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.