USS:are i Sarahs ”bassängspår” i Budapest, nu Masters-VM (25 år o ä)

Av , , Bli först att kommentera 0

Nyligen var det VM i simning på långbana, 50 m, i Budapest, Ungern. Som bekant blev det Sveriges och Södertörns (Stockholm) simstjärna Sarah Sjöström som glänste på simhimmelen med guld och världsrekord samt gladdes själv och oss alla andra.

I Sarahs ”bassängspår” går i veckan dessa ”veteransimmare”, i Masters-VM (25 år o ä), och just i Budapest med dess olika senior-VM-bassänger – tävlandes för Umeå SS.

VM Masters Budapest 17

USS-arna framför VM-arenan (i 30-gradig värme) är fr v Samuel Farebo, Camilla Johansson-Sponseller, Ingrid Lindelöw-Berntson, Birgitta Olofsson, Adrian och Berit Bengtson. Extra kul för mig som simentusiast, är att våra tre ”barn” är med, SR-AB-BB.

Hittills ett VM-guld till Umeå, av USS:s sportchef Camilla på 200 m ryggsim i klassen 40-44 år. ”Pers” har satts liksom årsbästa och kan bli mer av de dagar som återstår. Så att de kan jubla åt framgångar likt trippel-VM-vinnaren Sjöström nedan (från SVT).

VM Budapest Sarah

PS I Budapest finns en av världens få (lär finnas en i Japan) 100-metersbassänger. Förhoppningsvis har USS-arna hittat den och kan bildvisas här på bloggen framöver.

Bli först att kommentera

Umeskrytbygge, inget att skryta över. Men S-svall kan i Himla-bra-bad(et)! Och Nydala-idéer gör med SM-50:a…

Av , , Bli först att kommentera 2

Arbetarpartiets i Umeå gruppledare Jan Hägglund hade lördag 12/8 blogginlägg gentemot S-bloggaren Anders Forss och om badbygget ”Navet” som ett för dyrt ”skrytbygge”. AF skrev då i blogginlägg 13/8 bl a följande. (Länkar, se längst i denna blogg).

Jan – Låt oss börja med Navet och dess placering vid Vasaplan som var och är noden för kommunens kollektivtrafiksystem. Min fasta och fulla övertygelse är att både föräldrarna till barnen och de barn & ungdomar som tar sig till badhuset med hjälp av kollektiva trafiklösningar är jättenöjda över Navets placering.

Min kommentar är att de ”professionella tjänstemännen” i Umeå kommun, som de båda verkar uppskatta, INTE ville ha en bad- och simanläggning på kv Nanna mitt i stan. Ett sådant ”kommunproffs” har till mig sagt (innan beslut om byggstart togs) ungefär så här:

”jag håller med dig, ingen av oss här gillar det, men jag säger det privat”

Nanna saluhall

Samma menade Badutredningen 2005/2006 med nej till Nannaläge och allt politiken ville ha in, 50:a, äventyrsbad större än i Övik, relax, gym, mm. Umeås politiker följde rådet, sa nej till Nannatomten och rekommenderade kajområdet eller Nolla. Men politiken ”kovände” till Nanna och krympte på äventyrsbad, relax, publikutrymme och uteytor till mindre och sämre.

Så det AP-Hägglund säger om detta Umeåskrytbygge blir då inget att skryta över.

I Sundsvall tänkte man annorlunda och har nu ett ”himla” bra bad i Himlabadet med bättre äventyrsdel och relax, en ute 50:a m fl bassänger intill samt snart en renoverad inne-25:a, allt ihop med en sporthall plus utemiljö för solande och med kringytor som gett flera långbane-SM, senast 2015 i SM-veckan sommar där.

Nanna Himlabadet 50-a

I lördags var jag där och simmade i 50:an och i rundkanal med strömmande vatten. Ovan foton kan umepolitiken, professionella tjänstemän och näringslivet studera och se hur Umeå kan få liknande, eller ännu bättre. Och det går i ett par idrottsområden Umeå har, Nolia, Gammlia (och stoppa bostäder där), IKSU/Campus samt Nydala. Här idéskiss för Nydala.

Nanna Nydala SM-50-a

 

(http://blogg.vk.se/janhagglund/2017/08/12/det-ar-pinsamt-okunnigt-och-en-forolampning-mot-ekonomiavdelningen-alla-andra-hart-pressade-anstallda-samt-mot-mig-personligen-att-pasta-att-umeas-ekonomiska-problem-endast-finns-i/)

(http://blogg.vk.se/andersforss/2017/08/13/ska-man-beskylla-nagon-for-att-vara-okunnig-bor-man-ha-torrt-pa-fotterna-jan-hagglund/)

Bli först att kommentera

Strömsimning i Umeälvssimmet gör simkanal-arena attraktiv för Umeå…

Av , , Bli först att kommentera 2

Föregående blogg handlade bl a om nytänkande på Noliamässan och där en större pool visades som kan ge strömmande vatten så man kan simma motströms ”stillastående” för tränande likt löpband, motionscykel, roddmaskiner, skid- m fl inneapparater.

Umeälvssimmet 17 vy

Här är verklighetens strömmande vatten i Umeälvssimmet igår 13/8 med 40-talet deltagare. I mittenbilden syns ettorna och tvåorna i  herr- och damklassen, Adrian Bengtson Umeå SS och Klas Wiréhn, YO Running Club resp Astrid Gustavsson och Ingrid Sälg, båda USS.

Se/läs mer på https://www.umeälvssimmet.se

Umeälvssimmet 13:8 17

Då strömsimmande växer i Sverige och världen, blir en inne-simkanal lockande för alla dessa liksom allmänheten att prova simma med- och motströms + en del tävla också. Här har Umeå möjlighet att bli först med en sådan innearena och nedan är idéer och uppslag. Som att lära sig simma lättare och snabbare, se ur min bok om framtidens simning överst.

Nanna simkanal collage b

Bli först att kommentera

Nolia för barn och med nytänkande i vätgasdrift – infravärme – simström…

Av , , Bli först att kommentera 1

Mässor är något jag alltid gillat, kanske för att mina föräldrar (från Jämtland) tog oss syskon med på Expo Norr i Östersund som barn på 1950-talet, den tidens Stora Nolla och kanske föregångare till veckomässorna nu för tiden i Umeå och Piteå.

Igår onsdag, två generationer senare, var vi med barnbarn på besök på Noliamässan här. Precis som förr finns mycket nytänkande att ta till sig. Och särskilt för de yngre är ”leklandet” lockande, här med barnbungyjump, bubbellekande och legobyggande.

Nolia idéer och barn

Miljönytt att studera var projektet Vätgas Norr, uppe t h, med bränsleceller via el som framtidens drivmedel. T v i mittenraden en ny generation infravärme för uppvärmning likt solens strålar och ”speglas” dubelt där panelen är en spegel (med mig och min fru Eva).

Förnyelse är också den avlånga poolen med vattenströmmar som likt löpbandet ger träning för motionären och elitsimmaren (reportage i VK häromdagen). Ett nytänk som finns med i större skala i simströmmar med de simkanalidéer jag verkar för och Umeå kan bli först i Sverige med om intresse från politik och näringsliv ges. Och informera om på Noliamässor?

Nedan är exempel på ”Magic SwimJogg Arena” + en joggingbana runt simkanalen. 

Magic AswimJogg Arena

Bli först att kommentera

Barnmiljörisker i nya ”sportparken” i Umeå inklämd bland bilar. Outredda? Bygg sport på grusplan/simhallstomt!

Av , , Bli först att kommentera 3

Tidigare kritik 

(i kommunfullmäktige från flera politiska partier för ett år sedan,se http://www.vk.se/plus/1800509/kraftig-kritik-mot-den-nya-sportparken)

mot ”sportparken” vid gamla sporthallen och innebandyhallen som Umeå Energi beslöt om, var tydligen verkningslös då denna nu är på väg att byggas och som visas på vk.se nu, http://www.vk.se/plus/2061224/nu-tar-energiparken-form, med nedan illustration av det kommunala bolaget Umeå Energi AB.

Genast syns att ”sportparken” är inklämd mellan P-platser dit bilar kör till/från. Avgaser, buller och trafikrisken är uppenbara. Riskerna blir än värre om bollar hamnar utanför parkområdet och barn/ungdomar/vuxna ska hämta dessa. Särskilt vid arrangemang.

Nanna sportpark

Frågorna är då: Är dessa risker, särskilt för unga, utredda som vid planering av en kommunal nämnd, t ex Fritidsnämnden eller För- och grundskolenämnden? Och har dessa fått yttra sig här? Hur Umeå Energi som kommunalt bolag bedömt risker? Eller är detta outrett? Något för Umeås medier att granska…

Förlorad bilparkering ska ersättas ”tillfälligt”? norr om fotbollsplanen/tidigare Gammliavallen, 100 st. Så bilåkande besökande får längre till innebandy- och basketmatcher som ofta samlar många besökare!

Och med bilåkare till ”sportparken”då förloras än mer parkering….

Nog är det väl bättre om en sportpark hamnar på grusplanen, bättre skyddad från biltrafik och P-platserna är kvar vid sporthallarna!? Blir det bostäder på resterande grusplan och simhallstomten, gynnas då boendes barn/ungdomar mer, och är säkrare.

MEN BÄST ÄR ATT BOSTADSPLANER AVBRYTS OCH GRUSPLAN/SIMHALLSTOMT FÅR FÖRNYAD IDROTTSSATSNING MED STORA YTOR OCH NYA HALLAR (för nya sporter?)!

Bli först att kommentera

Sarah banar ”våg” för simkanalarena? Där Umeå kan bli först om viljan finns.

Av , , Bli först att kommentera 0

Sarah Sjöström, Södertörnsimmaren (Stockholm), är med sina alla EM- och VM-guld samt ett i OS (Rio 2016) Sveriges genom tiderna medaljrikaste simmare. Sett till OS-guld är Gunnar Larsson, Malmö snäppet framgångsrikare med två vid OS i München 1972.

Guld-Gunnars framgångar gav en simvåg runt om i Sverige, ända till Öjebyn i Piteå i en simtävling 1973 (eller 1974) där jag var med som ledare i Umeå Simsällskap. Där visade Gunnar upp sig, fick publikens jubel och många simbeundrare.

En annan följd var den simskolesatsning i samråd med Svenska Simförbundet som gjordes då i serietidningen Kalle Anka med simlektioner beskrivna i text och illustrationer, ”Bli vän med vattnet”. Nedan är från femte lektionen.

Simkanal Kalle Anka

Den hade Gunnar som ”pappa” tillsammans med Birger Buhre, Malmö, legendarisk simledare på nationell nivå och välkänd sportjournalist, även en av skaparna av SUM-sim, svenska ungdomsmästerskapen i simning (motsvara ungdoms-SM i andra idrotter).

Liknande satsning gör nu Simförbundet, nu med Sarah Sjöström i en simundervisningskampanj där ett spelföretag som sponsrar med en större summa. Den har fått extra publicitet, inte via Kalle Anka-tidningen, utan genom en video som sprids i annonser där Sarah slår ”världsrekord” i simmärken, 17 på 17 minuter.

SJÖSTRÖM SLOG NYTT ”VÄRLDSREKORD” – PÅ 17 MINUTER

Sarah Sjöström klarade utmaningen – och tog 17 simmärken på 17 minuter.

Umeå har nu en jättechans att öka på denna ”simvåg” genom att anamma den idé för lättare och snabbare siminlärning jag visat på i debatt och flertal bloggar. Och locka hit Sarah Sjöström för att bana ”våg” för en simkanalarena här i Umeå

Det handlar om simkanal med strömmande vatten som även riksspridits i Sveriges största facktidning för badhus/simhallar och simskolor, Badmästaren 4 i år, se här från blogg

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2017/04/13/umeaide-i-sveriges-badhus-simhalls-storsta-media-badmastaren-om-roligare-simning-i-stromsimkanaler-2/

Nanna Badmästaren 4:17d

Strömmande vatten har Sarah och svenska elitsimmare indirekt med i sin träning genom att träna simstyrka i vattnet med hjälp av en gummislang som sträcks mot och det som i motströms med ökande styrka.

Se här ur blogg 28/5 2015 http://blogg.vk.se/umeas-basta/2015/05/28/simkanal-med-sarah-sjostrom-och-simrevolution-gor-umea-simledande-om-politik-naringsliv-simaktorer-vill/

Simkanal med Sarah Sjöström och simrevolution gör Umeå simledande om politik-näringsliv-simaktörer vill..

Av , 28 maj 2015 kl 17:22,  Bli först att kommentera   0

Härom kvällen hade Sportnytt i SVT ett simreportage från träningsläger i Teneriffa med bl a Sveriges världsstjärna Sarah Sjöström och hennes tränare Carl Jenner. Här visades en ”urgammal” träningsmetod att få motstånd i vattnet, en gummilina som sträcks ut och bromsar. Sedan glider man behagligt tillbaka – jag vet har provat detta på 1960-talet i gamla badhuset på Kungsgatan (tyvärr rivet).

Nanna slangar 2

Ovan är olika bilder från ”slangsimmande”, överst ur en video från företaget Frekers hemsida och nederst Sarah. I mitten t v Sjöström med slangen osträckt och t h en crawlbild. I mitten Swimming Revolution i motströmmande vatten i pool för eget bruk (från USA).

—–

Bli först att kommentera

Simning mest sociala idrotten?

Av , , Bli först att kommentera 0

Är simningen den mest sociala idrotten?

Ja, det framgick av en studie jag tog del av för länge sedan vid en kurs av Svenska Simförbundet. I alla fall i en jämförelse med några andra individuella sporter och lagsporter. Man undersökte kontakter och gemenskap en längre tid efter avslutade aktiva idrottskarriärer. Simningen låg i topp då och före lagsporter, lite oväntat enligt studien.

”Socialtopplatsen” visar träffarna vi simmare/tränare i Umeå Simsällskap från 1960/70-talet har  årligen sedan 1985.  Söndag den 2 juli möttes vi (nästan alla) igen + några till och nu i Stöcksjö hos den av oss USS:are som nått högst prestationsmässigt, Gunilla ”Nilla” Lundberg (nu Rasmuson), med SM, svenska rekord, varit i landslaget, EM, VM och OS.

Simmarträff Nilla 2017 blogg

Glädjen att återses var stor som alla gånger förut och minnena från simmartiden väcktes åter till liv + dagsaktuella frågor, mm. Samt dopp i böljan den blå eller simturer.

Det sociala värdet för oss ”gamla” USS:are att ses är otvetydigt, det visar hur gemenskap under en ungdomstid kan fortgå nu en generation senare och gör framöver (det bestämdes redan nu var 2018 års simmarträff ska bli av).

I mittbilden syns (vuxna) fr v jag själv, Urban Bengtson, Eva Renström-Bengtson, Kerstin Oscarson (Söderberg), Catharina Hedlund Östman, Ivan Olsson, Eva Olofsson (Svensson), Ulf Oscarson, Åke Franzén och värdinnan Gunilla. + barnbarn.

Bli först att kommentera

Sverigeloppskänsla i ny cykeltävling av ”Cykelintresset” – dock ingen Stålfarfar som badade i Sörmjöle.

Av , , Bli först att kommentera 3

Följande fanns att läsa i VK den 4 maj och därunder från ett etappfikastopp på Brännäset i Sörmjöle där Sörmjöle Bryggcafé ordnat med förplägnaden den 1/7.

Nytt långlopp på cykel

I sommar arrangeras en ny, 20 mil lång cykeltävling i Umeå.
 Patrick Krainer
Tävlingen, som körs den 1:a juli arrangeras av den ideella föreningen Cykelintresset och är ett så kallat brevetlopp. Tävlingen handlar inte om att vara först över mållinjen. I stället är det som en lång cykel-orientering utan tävlingsmoment där varje cyklist ska orientera sig runt till de olika kontrollerna och stämpla sitt deltagarkort som sedan uppvisas vid målgång. Startfältet är begränsat till 200 deltagare med start och mål i Broparken. Efter loppet blir det picknickbuffé i parken.

Cykelintresset b

I mitten fikat av Anna-Karin Westlin, Albin Westlin och Leif Berglund, t v Stöcke Triathlons grundare Pavio Grezelewski och t h Anton Lindström f d USS-simmare samt bilder av fortåkare och mer av ”cykelpromenadare”.

Som åskådare nu fick jag och andra ”gamla” stugboende déjà vu-känslor av Sverigeloppet på 1950-60-talet med elitåkare som cyklade på gamla Riks-13 (kustlandsvägen). Här från Wikipedia:

I Cykelintressets tävling igår fanns ingen ”Stålfarfar” som förr (men kanske en och annan far- och morförälder ändå) varför en bild på Gustaf Håkansson 1953 och 68 år passar, här med en fanclub på stranden i Sörmjöle havsbad efter ett dopp, oftast naken säger historien.

Bilden är tagen av min far Olle Bengtson, f ö med i starten av Umeå Fotoklubb på 1940-talet. Jag är inte med på bilden (var hos kusiner i Jämtland), men känner igen några.

Bli först att kommentera