Unbeatlesbart med 50 år ihop, 21 plus i hav med fjärilsim och strandspring…

Av , , Bli först att kommentera 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERASörmjöle UB sim löpStrandspring och fjärilsim i hav med 21 plus 07.30 samt 50-år ihop känns ”unbeatlesbart”.

Bli först att kommentera

Sommarsagolikt i arla morgonstunder

Av , , Bli först att kommentera 0

SOMMARSAGOLIKT: VK TILL ”FRUKTOST” + FJÄRILSIMMANDE I SÖRMJÖLEVATTENSörmjöle höjdpunkter bFOTOPROMENAD VID KUST OCH HAV + STRANDJOGGING I ARLA MORGONSTUNDER

Bli först att kommentera

Simkanal och vågbad förverkligad – av naturen vid havet i Sörmjöle…

Av , , Bli först att kommentera 0

Naturen banar väg för idéer om simkanal med strömmande vatten och vågbad…

Sörmjöle simkanal vågbad

… och här visar jag sådant förverkligat vid Sörmjöle havsbad strax söder om Umeå.

Bli först att kommentera

Världsklass i Umeå för simkanal och 50:a med kupoltak över – ger Sveriges främsta simattraktion och landmärke för Umeå i ”SIMMAGALLERIA”.

Av , , Bli först att kommentera 0

Vill Umeå bli i världsklass i innovationer för simning och få Sveriges främsta simattraktion är det att sikta på inomhusanläggning för både 50:a och simkanal inomhus, som i nedan ”simmovation”, SIMMAGALLERIA. där även småbassänger ryms, för simskolor, rehab, mm.

Kupoltak ger arkitektonisk attraktion + ”landmärke” för Umeå vid/med vatten/Nydala. Simmagallerian är ett flexibelt simhus med öppningsbar vägg för flyttbara läktare + tak (direktkontakt – ej via fönster) samt tillfälliga läktare över simkanalen och klarar SM-kraven.

Simmagalleria + kupol b

Bli först att kommentera

Simkanal-arena räddar liv med träning i strömmande vatten. Umeå först i Sverige om politik och näringsliv vill…

Av , , Bli först att kommentera 0

MED SIMINLÄRNING I STRÖMMANDE VATTEN LÄR MAN SIG HANTERA ÄVEN TILLBUD I VATTENSTRÖMMAR, SÅVÄL ÅAR OCH ÄLVAR SOM VÅGOR SOM GER STRÖMMAR OCH KAN BLI LIVRÄDDANDE, SE HÄR FRÅN MEDIA OM DRUNKNINGSRISKER, AV EXPERTIS.

(UNDER TEXTEN ILLUSTRATIONER/BILDER PÅ OLIKA SIMKANALER)

”Många överskattar sin egen simkunskap”

Med den varma sommaren och de svalkande vattnet kommer också drunkningstillbuden. I år har det hittills inträffat 25 drunkningsolyckor i Sverige i samband med bad.
– Många överskattar sin egen simkunskap, den kunskapen är en färskvara, säger Lars Osterman som är regionskonsulent för Svenska livräddningssällskapet.
—–
Säsongen för alla badälskare är just nu i full blom. Men vad många kanske inte alltid tänker på när man ska ut och bada är säkerheten. Det finns vissa saker som är bra att komma ihåg för att förebygga drunkningsolyckor, framförallt när det gäller barn. Lars Osterman har varit aktiv i Svenska livräddningssällskapet i ungefär 20 år. Och han vet vad som är viktigt.
——-
Strömmande vatten är ofta en stor orsak till drunkning. Att folk simmar ut och sen när de ska tillbaka blir det en för stark motström som man inte orkar simma emot, säger Lars Osterman.
—-
Vad gör man då om det faktiskt är en stark ström när man ska tillbaka?- Då kan man simma på snedden, man simmar alltså parallellt med stranden istället för rakt mot. När det sedan blir lugnare vatten kan man simma in mot land, säger han.
—–
I de flesta fall när det pratas om badsäkerhet och det förebyggande arbetet så når inte alltid informationen ut till den breda massan.- Det är såklart viktigt att informationen kommer ut. Men jag tror att om man är förståndig och tänker sig för, så är det sunt förnuft som är det bästa medlet, säger han. Källa: Statistik från www.svenskalivraddningssallskapet.se
Henrik Berg/Mittmedia
—-

SÅ en simkanal-arena räddar liv med träning i strömmande vatten och Umeå bli först i Sverige om politik och näringsliv vill…

Nedan olika varianter av simkanaler, verkliga + nya idéer med illustrationer. Övre raden fr v
FRAMTIDENS SIMNING (bok av mig nov 2011) med simkanal runt om 50:a, sätta fart på vattnet med barn (Umeå simhall 1970-talet och seniorer i Tumlarne på IKSU 2010-talet, UB i Ö-viks och Sundsvalls simkanaler.
Sedan varianter och simkanaler från hela världen och…

Simkanaler collage 25 st b

…mer av mina ”simmovationer” i kanalform med simmagalleria och UBBI-badet + ill. USA.

Bli först att kommentera

Umeå Idrotts-Bäst i Sverige! Ge bäst för simning i Nydala Idrottspark med ute-50:a + simkanal. Aktiva sist och ej näringsliv med i kommunalrådgrattis!

Av , , Bli först att kommentera 0

Umeå idrottsbästa stad i Sverige! Det gläder speciellt alla idrottare, tränare och ledare, m fl i föreningar, så grattis alla! Näringsliv som sponsrar och kommunen som är med och bygger (inte alla) sportanläggningar kan också vara nöjda med Sveriges Televisions utnämning av Björkarnas stad till årets Idrottsstad 2018.

Aktivas roll för bästa idrottsstad sist i kommunalrådens grattis…

MEN notera S-kommunalrådet H Lindberg på sin blogg först nämner ”vi målmedvetet satsat på fritid och idrott, med bra föreningsstöd och en vilja att möjliggöra för fler att engagera sig i idrott”, politikens roll, och först på slutet ”Men det hade inte gått utan våra aktiva”.

Det är väl ändå de aktivas framgångar som mest gav utmärkelsen?!

Även M-kommunalrådet A Ågren rankar ner de aktivas roll och börjar med ”Det är ett kvitto på att Umeås satsningar på idrott – både på bredd och spets – är rätt väg att gå.” Och så på slutet: ”Ett stort grattis till alla idrottare, alla idrottslag…”

Ej om näringsliv!

Och varför glömdes(?) näringslivsinsatser för mer och bättre idrott i Umeå helt bort??  Lindberg och Ågren, skriv gärna om era bloggar och sätt de aktivas grattis först! Se min inledning med ”alla idrottare..” först och viktigast och där näringsaktörer finns med.

För nu förpliktigas att göra det bästa, och mesta möjliga, av den SM-vecka sommar Umeå erbjudits av RF och SVT till år 2022 när Umeå fyller 400 år, så att Umeås aktiva får bästa förberedelserna att lyckas då.

Simningen är då den största idrotten med många tävlingsdagar och sänds via SVT. Även viktigaste eftersom simning (+ friidrotten) måste klaras för att få en SM-vecka sommartid.

Nydala UmersimKanal

Då behöver Umeå få en utomhus-50:a för de aktiva att förbereda sig då SM-veckorna 2019, 2020 och 2021 blir i ute-50:or som annars alla långbane-SM också går. Och varje sommar få ha egna träningsläger utomhus i Umeå och locka andra klubbar hit.

Med SM-kvalitet och fasta plus tillfälliga läktare klaras publikkravet på 2 000 personer och resursytor för simklubbar utanför tävlingsbassängen, säkert, tryggt och med frisk luft.

Detta ges bäst på Nydala frilufts/idrottsområde och med min idé om en Idrottspark för många sporter, av simslag och helt andra – gör Umeå bättre än Landskrona i år och Sundsvall 2015 och jag bloggade om i lördags 6/7.

Än bättre, och bäst i Sverige innovations-idrottsligt, är att förverkliga en simkanal som ger en ny simsport, Simkanalsim inomhus, se ovan min och Mats Edvardssons (illustratör) Magic SwimJogg Arena i läktarhus vid ute-50:an.

Simkanaler finns i Danmark, nedan t v och Finland, t h Sundsvalls Himlabadet (mitten t v) har landets längsta inomhus, cirkelrund om 75 m. Ovan simkanal blir 125 m med 50-m-raksträckor så fyra varv 500 m och åtta = 1 km.

Simmagalleria ny

Ovan visas också simmovationen SIMMAGALLERIA som har både 50:a och simkanal, mm för en inneanläggning och kan klara SM-krav med öppningsbara väggar och tillfälliga läktare över simkanalen. Mer om denna och för Umeå i framtiden, i kommande blogg.

Bli först att kommentera

Världens största simkanal – här i Vansbrosimningens 3 000 m – gör inne-simkanal på Nydala attraktiv.

Av , , Bli först att kommentera 0

2016 såg jag Vansbrosimningen i Dalarna på plats och då huvudloppet om 3 000 m. Det var en mäktig upplevelse hela arrangemanget och lite extra då det handlar om medströms i Vanån i 2 km och motströms i Västerdalälven 1 km. Det ger än fler anledningar för Umeå, idrottsföreningar, näringsliv och politiken att satsa på en inne-simkanal på Nydala.

Detta skulle göra Umeå extra attraktiv som ett ”Vansbro-mikro” med 125 ”runt” (50 m i två rakbanor och två svängar) se under Vansbrobilderna här från arrangemangets sändning. Med en Nydala Idrottspark för fler simidrotter och andra sporter ges därmed ett ”sportscamp” för träningsläger året om.

Och extra veckorna för Vansbroveckan (har liksom Vasaloppet på skidor fler lopp/tävlingar än huvudattraktionen om 3 km) då simkanalen ger säker träning oavsett väder hela året. Med den internationella statusen arrangemanget allt mer får ger då en Nydala-simkanal Umeå och Västerbotten besöksnäringen en världslockelse.

Vansbrosimnigen 18-1

I årets 3 000 m vann världsstjärnorna Diego Villarino, Brasilien och Caroline Jouisse, Frankrike på 29:28,0 resp 32:02.0, strax under/över minuten på varje hundring. Här under idéer för simkanal på Nydala (t h) och hur den kan byggas i läktarhus vid en ute-50:a, passande för en SM-vecka sommar där då simkanal-sim blir en ny sim-sport.

Nydala UmersimKanal

Bli först att kommentera

Umeå blir bättre än Landskrona och Sundsvall med ute-50:a i en Nydala Idrottspark, se bildcollage/montage.

Av , , Bli först att kommentera 0

2018 SM-VECKA: SIMNING/LANDSKRONA I CITADELLBADETS UTE-50:A VID ÖRESUND MITTEN: IDÉ NYDALA IDROTTSPARK MED UTE-50:A OCH SIMKANAL I LÄKTARHUS

SM-vecka L-krona Nydala b

HÄR: T V UMELAGUN – T H SUNDSVALLS UTE-50:A (SM-vecka 2015) I MONTAGE DÄR 50:A PÅ NYDALA + SJÖN OCH LÖPRUNDOR GÖR UMEÅ BÄTTRE ÄN L-KRONA/S-VALL!

OCH NYDALAMÖJLIGHETERNA FÖR ÄN FLER SM-IDROTTER SYNS MER AV HÄR:Nanna SM-vecka Nydala

Bli först att kommentera