”Vänstermaffia” och fifflande bostadsaktörer”

Jag skrev i mitt förra inlägg om de fifflande bostadsaktörerna i Umeå, som skulle ha byggt hyreslägenheter men istället byggt insatslägenheter. Från min och Vänsterpartiets sida är vi tydliga med att sådant fusk och avtalsbrott måste få allvarliga konsekvenser. Kommunen måste visa att den tar regler om markanvisning på allvar. Självfallet skall alla bostadsaktörer behandlas lika och de som inte sköter sig ska först göra rätt för sig, innan de får några fler möjligheter. Det är också viktigt att kommunen låter rättsväsendet pröva eventuella avtalsbrott.

Det jag inte skrev  om var andra partiers företrädares reaktion på den information vi fick.  Jag har aldrig tidigare skrivit något om hur andra partiers företrädare utryckt sig i slutna mötesrum. Men nu gör jag ett undantag, då uttalandena från speciellt en av ledamöterna gick över alla gränser.

För min linje om tydlighet, likabehandling och min åsikt att kommunen ska använda rättsväsendet för att försöka rätta till avtalsbrotten anklagades jag av Liberalernas gruppledare Peder Westerberg inför alla andra politiska företrädare i utskottet och närvarande tjänstepersoner för att bete ”mig som Vänstermaffia” och för att ”vilja skicka hotbrev”. Två gånger betecknade han förslaget att utnyttja rättsväsendet som hemmahörande i en ”Vänstermaffia”.

Kanske behöver Peder Westerberg gå en utbildning i vad rättstat innebär. Att använda sig av rättsväsendet för att försöka komma tillrätta med avtalsbrotten är knappast något som brukar känneteckna maffian.  Det kan nämnas att vi även fick muntlig information att vissa av de fifflande aktörerna, när felaktigheterna påpekats av kompetenta kommunaltjänstepersoner, utryckt ”men då får ni (kommunen) stämma oss”.

Jag förväntar mig att fler än jag och Vänsterpartiet inser att vi måste vara tydliga i detta läge från kommunens sida och då speciellt från de partier som i olika sammanhang betonar värdet av att kunna styra planeringen av Umeå kommun i en hållbar riktning.  Jag hoppas att åtminstone socialdemokraterna i slutändan kommer att inse att hårda och tydliga konsekvenser emot de som fifflat än nödvändig. Jag noterar att en socialdemokratisk bloggare skrivit om just detta. http://blogg.vk.se/andersforss/

Men utifrån hur socialdemokraterna tidigare agerat i frågor som Vänsterpartiet väckt och som (S) borde hålla med om är jag tyvärr inte lika säker. Några exempel som lett till denna tveksamhet  har jag skrivit om tidigare. Det har gällt att (s) inte röstat för att införa den s.k. ”vita jobb modellen” ochett annat exempel är att (s) i praktiken agerat på ett sätt som motverkar att få till en jämnställd namnsättning i samhället.

http://blogg.vk.se/mattiassehlstedt/2016/05/20/ofeministiska-beslut-av-s-och-mp/

http://blogg.vk.se/mattiassehlstedt/2016/04/25/vita-jobb-motion-pa-kommunfullmaktige-i-umea/

Om det mot förmodan nu finns partier som vill att byggfifflet  inte skall leda till tydliga åtgärder borde de verkligen rannsaka sig själva.  Om begreppet ”maffia” över huvud taget hör hemma i detta sammanhang gäller det ju snarare metoden att bryta ingångna avtal…

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Micke

    Så om man eftersträvar att ingångna avtal följs och att byggherrarna bygger det som var lovat då blir man kallas för vänstermaffia av folkpartisten Peder Westerberg.

    Peder Westerberg tycker alltså att det är riktigt att byggherrarna bryter ingångna avtal och gör som de vill och inte som överenskommet.

    Det här säger en hel del om vilken typ Peder Westerberg är och vilken politik han och hans parti står för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.