Klassföraktet slog igenom

Idag kändes det ända in i ryggmärgen hur klassföraktet slog igenom. Under dagens möte med Umeås kommunstyrelse. Föraktet mot alla som inte är tjänar mycket pengar och som inte tillhör samhället övre del. En total oförståelse från de styrande (S/MP och högeralliansen) att denna utförsäljning kommer att drabba de med minst pengar mest.  Det finns inga garantier som kan säkra att låga hyror bibehålls. Nybyggda lägenheter som försäljningsivrarna försöker motivera detta med kommer att kosta så pass mycket pengar att hyra att det blir svårt för vanliga människor att ha råd att bo där. När detta beslut nu drivs igenom blir konsekvensen att Bostaden kommer äga färre lägenheter med låg hyra, vilket kommer leda till att folk med sämre ekonomi får mindre möjlighet att skaffa en bostad. Till den kategorin hör ungdomar, studenter och även äldre personer.

Hans Lindberg(S) skriver att ” Avyttringen är en ”win-win-lösning” Säkert, för de som har pengar men inte för vanliga människor med normala inkomster. Socialdemokraterna försöker på olika sätt motivera deras totala kursändring. Men verkligheten är att de helt har anslutit sig till de linje Moderaterna och de andra borgerliga partierna hade 2013. Då Alliansens motion om att sälja ut 5000 av bostadens lägenheter för att investera i nyproduktion diskuterades och med en stor majoritet avslogs av fullmäktige i Umeå.  Förstår att Moderaterna och de andra högerpartierna är glada idag och skålar i champanjglasen, deras klassintresse har slagit igenom och de får igenom sin högerpolitik genom socialdemokraternas anslutning till alliansens politik.

Denna dag kan inte beskrivas som annat än en sorgens dag. Moderaterna och högern har fått igenom sin politik men hjälp av Socialdemokraterna. S-Partiet som för bara för några få år sedan kraftfullt tillsammans med oss i Vänstern argumenterade emot utförsäljningar med samma argument. Det politiska läget i kommunen är förändrat, den låga demokratiska ribban för hur man kan driva igenom något har lyckats sänkas. Hur man driver igenom sin politik säger en hel del på hur man ser på demokrati och folket.

Det finns inga garantier som kan säkra att låga hyror bibehålls, eller för den delen att de lägenheter som säljs fortsätter vara hyresrätter.  Självklart vill köparna ha en avkastning på sin investering, vem kommer få betala detta?, jo just hyresgästerna!
Sverige är rikare än någonsin, men klasskillnaderna bara ökar. Detta beslut kommer inte göra det bättra. Men sörj ej, organisera dig. Endast tillsammans kan vi förändra morgondagen!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

  1. Bergis

    Så återstår grannsamverkan och ockupation av bostäderna. Vägra skriv på för den nya aktören.

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Att organisera sig, tillsammans med andra är en grundförutsättning för att förändra samhället.

  2. Sören

    Det enda positiva jag ser i detta är den otroliga respons detta givit. En opinion mot förslaget ökar en i rask takt som sällan skådat. Nu rustas det för överklaganden.
    I övrigt är jag djupt bekymrade över vilka som sitter och fattar beslut i Umeå. De har ingen respekt för demokrati…

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Håller med dig om att det är positivt att folk reagerar och agerar. Vilket inte är så konstigt, då medborgarna i förra kommunvalet valde att rösta på ett fullmäktige som fick en tydlig röd majoritet, som gemensamt argumenterat emot borgarnas förslag om utförsäljningar. Få trodde då att socialdemokraterna skulle ansluta sig till moderaternas politik, när det gäller att sälja ut lägenheter från allmännyttan. Förstår att du är bekymrad över det demokratiska läget i Umeå kommun, det är jag också. Jag har respekt för att olika politiska partier har olika åsikter. Men tillvägagångssättet detta är genomfört på är inte respektfullt mot demokratin.

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Hej Micke
      Du är tyvärr inte den enda som inte får svar från Hans. Vår kritik mot det demokratiska underskottet då frågan hanteras i kommunstyrelsen bemöttes inte av någon socialdemokrat. De tar dessa beslut nu för att försöka undvika att folk ska komma ihåg det under valrörelsen nästa år. Men gemensamt kan vi se till att denna fråga är aktuell och en av de centrala frågorna i nästa valrörelse.

  3. bob

    Det är precis som du säger. Dessa 1600 lägenheter man säljer kommer ersättas av 1600 lägenheter som har hyror långt över de som idag säljs. Det går i princip inte att bygga nytt och få hyror i närheten av hyrorna i de fastigheter som nu säljs, när de är borta så är de borta. Man tycker att det är i Bostadens största intresse att ha ett så diversifierat bostadsbestånd som möjligt, det verkar dock inte bostadens VD eller poltiken hålla med om.

    Ta böläng som exempel för kommande hyror i nyproduktion. På böläng revs gamla fastigheter och det byggdes upphandlade modulhus på samma tomt. Dessa hyror landade nån stans runt 7900kr för en 2rok på dryga 60kvm, en 3rok på 72kvm kostar 9050kr. Och den hyran var alltså resultatet trots att man hade absolut bästa förutsättningar för att bygga billigt.

    Så när AB Bostaden bygger så prispressat de bara kan hamnar hyran på dryga 8000-9000kr.

  4. Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

    Vi håller i stort med varandra. Om man ska sälja för att bygga nytt innebär det att man behöver sälja fyra lägenheter för att kunna bygga en ny lägenhet. Vilket inte är ett smart sätt att hantera våra gemensamma tillgångar. Det blir ofta höga hyror när det byggs nytt, därför har vi i Vänsterpartiet lagt förslag i kommunfullmäktige som skulle kunna pressa ner kommande hyror, när aktörer får bygga på kommunens mark. Men tyvärr röstade den styrande bestående av S/MP och alliansen ner vårt förslag om detta.

  5. Peter Andersson

    Nu börjar ju organisering med utförsäljningen ta fart bland folk i Umeå.
    Det är givetvis positivt.
    Men det finns några frågor där jag tycker det saknas information för att motståndet ska kunna argumentera mer trovärdigt.
    Vad jag tänker på är att efter försäljningen av de 1601 lägenheterna, som efter vad jag förstått, alla karakteriseras av att vara lägenheter med relativt låg månadshyra.
    Hur måna lägenheter av denna karaktär kommer finnas kvar i Bostadens bestånd? Har ju läst om att det skulle röra sig om 10% av det totala beståndet men inget om hur stor det det motsvarar av segmentet med mindre ”hög standard” men med lägre hyra, vet du?
    Sen har ju Bostaden renoverat miljonprogrammet tidigare, vad har det inneburit för beröra hyresgäster i form av hyresförändringar?
    Samt har du pratat med andra berörda kommuner där Heimstaden etablerat sig? Hur har det förvaltat sitt bestånd på några års sikt? Hur såg den hemliga förfrågan ut som gick ut till spekulanterna? Vilka sociala krav ställde man upp och hade dessa i så fall en tidsbegränsning på bara några år?
    Tack på förhand och ursäkta frågespamandet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.