Den obotliga människan

Tyskland dag 2 – Ravensbrück

Som jag skrev tidigare bor jag på jugendherberge och detta inhägnade område består av 9 byggnader varav 8 har varit boende för den kvinnliga personalen i Ravensbrücks koncentrationsläger. 5 byggnader används idag av jugendherberge. Ett av de 8 husen inrymmer ett museum som beskriver livet för dessa kvinnor. Strax bredvid finns SS- officerarnas villor och själva lägret. Det är intressant att se hur de levde med fru och barn så nära lägret. På dagrarna yrkesmän och på kvällarna familjefäder.

Läget tog emot ca 132 000 kvinnor och barn samt 20 000 män och tonårs tjejer blev registrerade fångar i Ravwensbrück från 1939-45. Fångarna kom från över 40 länder och Från början var det kriminella personer som internerades samt judinnor, romer och sinti. Många mördades, dog av svält, sjukdom eller medicinska experiment.

Ravensbrück blev ett museum väldigt sent, 1959 skapades tre nationella minnescentra i GDR, Ravensbrück var ett av de. Sovjet/Ryssland använde området 1945-1994 för militära ändamål, utom minnesplatsen närmats sjön Schwedtsee. Det är svårt att få grep om omfattningen av dessa ohyggliga handlingar. Ska imorgon se en film om lägret.

Man hinner inte ta in allt så därför var jag in en sväng i själva Fürstenberg/Havel och såg mig omkring. Det är en mindre ort som ligger vackert vid tre mindre sjöar. Har lagt märke till att det är många familjer, både gamla och unga, som är ute o cyklar med packning. Jag frågade en cyklist och fick reda på att det sen några år tillbaka är en cykelrutt från Berlin till Köpenhamn genom norra Tyskland och genom södra Danmark.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.