Surdegslimpor & kalas!

Idag hade vi 5-årskalas för E:s dagis (nej men oj då! Så dumt av mig, FÖRSKOLA heter det ju numera…), det var intensivt 1,5 timme när alla barnen invaderade huset med lek och stoj och fikande. Roligast var det när några av killarna kom till mig och frågade när vi egentligen skulle ha fiskdamm. "Nej men vi ska inte ha fiskdamm" sa jag då, men dom följde mig som små iglar! Såklart hade vi fiskdamm och alla barnen var glada när dom kom, och glada när dom gick 🙂 Ett lyckat kalas alltså!

Ikväll blev mitt surdegsbröd med valnötter klart! 4 limpor blev det.

13 dl ljummet vatten ca 37 grader

1,5 dl surdeg

25 g margarin

25 g jäst (blå)

1,5 msk salt

1 msk sirap

1,3 l grovt rågmjöl

2 liter vetemjöl special

jag hade även i 2 påsar grovhackade valnötskärnor

Blanda ihop allt till en deg (den blir rätt kompakt) men spara nån dl mjöl till utbaket. Blanda inte i nötterna.

Jäs ca 1 timme.

Knåda degen ordentligt, knåda samtidigt in nötterna i degen.

Forma till 4 limpor och lägg en i varje hörn i en långpanna. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.

Jäs övertäckta ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Pensla ytan med vatten och sirap (ihopblandat) medan limporna är varma, så blir ytan inte lika skarp. Jag penslade en gång direkt när jag tog ur dom ur ugnen, sedan en gång till när dom kallnat lite. Ytan blev perfekt!

 

Surdegen står nu i kylen, den ska jag vårda ömt så att det blir mer surdegsbak framöver! Tror jag ska sätta en på vete också, den jag har satt nu är satt på fint rågmjöl och jäser på hunung. Jag är sugen att jäsa en vete på äpple också, få lite variation på brödet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.