Jan-Eriks blogg

Moderatens gratulation

Moderaten Edward Riedl gratulerade i tidigare blogg landets pensionärer till ännu en skattesänkning. En skattesänkning på 50 kronor. Samtidigt i dagens blogg så "gratulerar" han till jobbskatteavdraget till dom som jobbar. En skattesänkning på 40.000 kronor till en familj till två heltidsarbetande. En ganska hög skattesänkning torde herr Riedl själv också ha fått. Den moderata ideologin är ju att dom som har det bäst ska få mest. Det vore intressant att få höra hur dom resonerar. Pensionärerna som har jobbat betydligt längre tid än dom som jobbar nu och under sin verksamma arbetstid avstått del av sin lön just för pensionen, beskattas nu betydligt hårdare än dom som jobbar nu och även dom som nyss har trätt in i arbetslivet. Sedan så slår han sig för bröstet och säger att alla dom som jobbar har fått det så mycket bättre. Hur är det nu med den saken. Ja, mer har hamnat i den privata plånboken. Pengar som har överförts från välfärden till den privata börsen. Detta innebär att det har blivit betydligt kärvare för dom som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. Sjuka, arbetslösa,pensionärer, vård av gamla, sjukhus och vårdcentraler som säljs ut och privatisering av skolor som sedan flyttar skattepengar till skatteparadis. Listan kan göras lång. Edward Riedl verkar främst ömma om sin egen börs och leva i siffrornas värld, långt ifrån verkligheten.

3 kommentarer

  1. Maria N

    Hej Jan-Erik! För att upprätthålla efterfrågan på varor och tjänster, är det mycket bättre att öka köpkraften för yngre och medelålders, än för pensionärer, tyvärr. De äldre har det de behöver och lägger istället pengar på hög. Så ur samhällskonomiskt perspektiv, är jobbskatteavdraget förträffligt.

  2. Jan-Erik Vahlström

    Hej Maria!
    Detta var en knepig slutsats. Varför inte då även lägga mer köpkraft även för pensionärer. Jag tror att det skulle uppskattas och då kanske främst av rättviseskäl. Att inte behöva betala högre skatt för att man tar ut sin inbetalda uppskjutna lön.

  3. Krister Klermalm

    Vi har äldre idag som är mer rörligare av sig som gör dem mer köpkraftigare än tidigare.
    Dessutom har det trots allt inte gett något alls resultat med nya faktiska jobb, när sysselsättningsgraden är lägre än tidigare före nuvarande regeringsmakt.
    Titta bakom FAS 3 åtgärderna så är det bidrag för företagarna att nyttja istället för att anställa människor.
    I en av Reidls bloggartiklar bröstade han upp sig att fler är i arbete så stämmer det faktiskt verkligheten inte det.
    Bättre villkor överlag i våra olika system ska vara mer rättssäkrare ska gynnas mer för båda arbetstagaren och arbetsgivaren.
    Se bara på den dåliga upplysning som AF gör om deras anställningsstöd åt företagen att anställa samt deras destruktiva avskrivningsregler är snedvriden mot den arbetstagna personen. Likaså med a-kassornas regler att kunna vara aktiv social bland andra i ideella verksamheter – ändå är till arbetsmarknadens förfogande- där igenom får kontakter via till en anställning.
    Så varför ska vi inte uppskatta våra pensionärers arbetade år mer än detta fjuttiga sänkning har fått, medan sjukvårdens priser har gått upp och i med därigenom försvinner denna femti-lappen genast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.