Roligt!

Av , , Bli först att kommentera 13

 Två veckor sedan var jag i  Stockholm och jag var umgås med mina kompisar.Jag      tyckte  att det var roligt. Nu kan ni se några bilder!

.

                                                       Hos Kumar

                               

                          Vi åkte också till Finland och det var en trevlig resa!

Ha det bra! 

 

Bli först att kommentera

Vänskap!

Av , , 3 kommentarer 18

Man kan leva utan pappa ,mamma, syster, bror och släktingar men man kan inte leva utan kompisar och vänskap! Man kan dela mest med sina kompisar. Riktiga kompisar är våra riktiga rikedomar. om man inte har kompisar blir man riktigt fattig. Sånt är det livet!

 

http://www.youtube.com/watch?v=46knMXz-104

Ha det bra!

3 kommentarer

En bra dag!

Av , , 8 kommentarer 19

 Hi, Hello!

Nu börjar jag skriva igen på bloggen och jag försöker komma upp igen. I måndags började grundvux utbildningarna på Älvbrinken. Det var ganska många elever och de kom från olika länder och läser olika ämnen. Nu läser jag svenska och engelska. Jag hoppas, det ska gå bra! Det var trevlig att träffa klasskammarater och lärare!

Ha det bra!

8 kommentarer

Drömmar!

Av , , 6 kommentarer 21

Alla personer har drömmar. Jag tycker, det är viktig annars blir framtiden svår. Jag är intresserad att del lite av mina drömmar med er och det är att bra tillfälle för mig. Ni vet, jag har avslutat kursen SFI. Nu läser jag grundvux tre dagar per i veckan. Nu vill jag säga till er vad jag vill bli!

Jag är intresserad att jobba i affär och blir butiksbiträde. Jag är social och jag tycker om att hjälpa till kunder eller folk. Man kan träffar mycket folk och andra länder personer. Jag tycker att det är spännande. När jag träffar personer från andra blir jag jätte glad. Jag vill modernisera mig och det är möjligt i affären. Det tycker jag. När jag fick jobb som vikarie på Coop blev jag jätte glad. Jag vill bli ett butikbiträde, vad som helst. Jag vill säga en sak, vadd roligt att man jobbar i affären.

Jag är också intresserar av att bli tolk. Så måste jag studera svenska vidare och jag vill prata tydligt. Det är viktig när mann blir tolk. Jag hörde, det finns också en utblidning , snart kan jag få mer information från AF. När man blir tolk måste man utbilda sig först. Jag tycker att det blir roligt och det är också en utmaning.

Tidigare berättade jag att jag vill ta körkort. Snart börjar jagg övings köra. I måndags kontaktade jag ABF. Där jobbar Åsa och hon hjälpte mig. Nu har jag beställt ansökan. Jag hoppas, jag kan få min ansökan snart. Jag tyckte, nu gjorde jag första steget. Snart börjar jag övings köra ,det hoppas jag. Jag tycker att körkort är jätte viktigt.

Jag tycker, när man gör fel får man lära sig och utan erfarenhet går det inte. Min framtid är en svår situation. Det ser jag nu och jag hoppas, jag kan lösa mig av den situationen. Nu behöver jag bli mer modig.

 

Ha en bra dag!

6 kommentarer

Möjligt!

Av , , 1 kommentar 22

Förra gång skrev jag "mina tankar" och jag fick några kommentra från er. Jag tycker att det är bra, man kan skriva kommentarer om vad man tycker!

Alla personer säger att vi vill ha praktik eller ett jobb. Jag håller med men man får inte praktik eller jobba att man sitter hemma och man säger att det finns inte praktikplats eller job här. Jag hörde det flera gånger här. Arbetsgivare knackar inte på dörren och säger att det finns praktikplats eller jobb. Jag tycker att det är inge bra. Det är möjligt att man kan ringa och fråga eller man går direkt dit och frågar eller man kan leta i tidingen. Man kan kontakta AF och man kan få hjälp. Jag tycker att det är bättre.

Det är inte lätt, man hittar praktikplats. Det har problem hela världen, så är det. Man försöker alltid och kämpa och modernisera sig. Jag tycker, när man gör praktik kan man visa sin kunkap och man kan lära sig nytt och man kan få erfarenhet. Arbetsgivare vet också ,här det är den person annars arbetsgivare vet inte. Jag tycker att det är bra tillfälle.

Praktiken är det första steg och man kan få ett job men det tar tid. Om man har tur får man jobba fort. Det tycker jag. När man gör praktik kan man träffa nya personer och man känner varandra och man kan kanske få en bra vänskap. Många personer tycker att praktik är det dåligt och man får inte lön. Jag tycker ,om man vill jobba gör man praktik och utveckla sig,det är bäst. eller hur????? Det är viktigt, man är intressad att göra praktik eller jobba annars det blir dåligt i framtiden. Det är bra, man aktiverar och utvecklar sig.

Ha en bra dag!

 

1 kommentar

Mina tankar!

Av , , 8 kommentarer 22

 Det var ganska länge sedan jag skrev här på bloggen,men nu skriver jag igen. Jag hoppas ni har läst intervjun med mig i tisdagens VK. Några personer kanske håller med mig och några kanske blir upprörda på mig. Man kan säga vad man anser och man tänker olika saker ,det händer överallt. Mina tankar går till Sorsele som är en by med en vacker älv. När solen skiner är det fint. Här bor ungefär 2000 invånare och de är trevliga och snälla människor. Jag fick ett nytt liv i Sverige och Sorsele kommun tog emot mig.

Ni vet, år 2009 kom jag direkt till Sorsele. När jag kom kunde jag inte prata svenska och inte bra engelska. Jag fick hjälp från flytingmottagningen med vinterkläder,bostad, pengar och tolk. Jag gick till SFI för att lära mig svenska och till ABF för att lära mig om Sverige och samhället.

2010 fick jag praktik på Coop och sedan fick jag instegsjobb där. Det var mitt livs första arbetsplata och jag trivdes bra,  När jag kom till Sverige kände jag inte svenskar eller någonting.

Kommunen,AF,ABF,SFI och svenskar lärde mig och fick mig att växa. Jag glömmer dem aldrig. Jag hoppas ni vet att när en person kommer från ett annat land och ska börja ett nytt liv är det en stor utmaning. Nu är jag besviken för att när jag kom hit bodde här många personer från olika länder. Nu flyttar de häirfrån till andra städer, svenskar också. Vet ni, en gång tog Sorsele kommun emot bara några flyktingar.Jag tyckte det blev bra.

De stannade ofta i sex månader till ett år, sedan flyttade  de. Jag tycker att Sorsele är en transitplats, för jag ser det.

Folk flyttar fotfarande härifrån, det har alla rätt till . Men hur bygger vi upp Sorsele och hur kan det utvecklas? Jag funderar på det. Kanske försvinner Sorsele en dag, man vet aldrig.

Jag tänker att kommunen kan förbättra Sorsele om de vet hur. Då flyttar man kanske härifrån mindre och man kan få fler jobb eller pratikplatser. Då trivs man och blir glad! Så tänker jag, men jag vet inte om det är möjligt. Det får vi se!!!!

" När man lyssnar på andra och lär av varandra växer man snabbt "

Ni kan gärna skriva kommentra ! Ha det en bra dag!

8 kommentarer

Det händer!

Av , , 10 kommentarer 24

Ni vet att jag skulle börja grundvux. Imåndags började jag läsa grundvux. När jag var på väg kom jag ihåg Srilanka skol liv och jag var pinsam. Jag tänkte "vilket liv har jag". Skolan skulle börja klockan halv tio men jag var kl09.25 i klassrummet. Vi var fyra elever och vi varklasskammarater på SFI. Då blev jag cool.

Nu läser jag svenska ,matte,samhällskunskap och engelska. Jag glömde matte forme. Jag tycker, jag gör repertiton matte då kom det ihåg. Jag har förtroende .Det är inget problem. Ni vet, jag gick till SFIoch lärde mig svenska och jag fick bra betyg. Nu läser jag svenska vidare och det går bra.

Samhällskunskap har svåra texter. Ni vet, det är inte lätt, en person kom från andra land och lära sig svenska. Jag fick många nya ord. Tyvärr! Det finns inte bra tamilska bra lexikon. Jag är modig och nu kämpar jag att lära mig.

Jag lärde mig engelska när jag gick till skolan i Srilanka. Nu hjälper det mig på skolan. Jag kan många engelska ord och lite grammatik.Tex: en person pratar engelska då förstår jag, vad han säger men jag kan inte svara på engelska. Nu är det bra tillfälle att prata engelska i skolan .Jag hoppas, jag kan prata bra svenska och engelska.

"Du studerar mycket och du kan göra så många saker. Då är du en hjälte eller du är en lösare"

Jag har ett mål och det är en stor utmaning. Jag kämpar och jag når mitt mål !!!

10 kommentarer

Just nu!

Av , , 2 kommentarer 19

 Jag hoppas ni har haft en trevlig semester. Jag har skrivt ganska länge här på bloggen.  Nu kommer jag tillbaka här.

Tiden går fort. Nu är det augusti och semestern är över. Snart far turister härifrån. Det är tråkigt. Sorsele blir lugnt. Man börjar jobba igen och man stressar. Många barn börjar förskola och undomar fortsätter studera på sina kurser.

Nu har jag avslutat kursen på SFI. Då går jag till nästa steg. Snart börjar jag läsa engelska och studera vidare svenska. Tidigare studerade jag engelska i Srilanka. Jag hoppas, det hjälper mig så jag kan lära mig fort. Nu längtar jag till att läsa engelska kursen !!!!

Jag hoppas, ni får en trevlig helg !

2 kommentarer

Mina planer för 2011!

Av , , 8 kommentarer 25

Nu är det april 2011. I år har jag planerat mycket. Jag tänker att det är mojlighet att genomföra planerna. Man kan inte nå högt direkt utan ta det som en trappa. Det är lättare då!!!

Nu går jag till SFI och läser svenska. När man läser annat språk är det svårt några månader. Det känndes så för mig. Nu avslutade jag kurs B och kurs C och det gick bra. Nu läser jag kurs D och jag tycker att det är lite svårt. Jag hoppas att jag kan avsluta kurs D innan sommaren.

Jag är intresserad av att läsa en kurs i engelska. Jag pratade med min lärare som heter Hanna. Hon hjälpte mig och hon pratade med skol rektorn Simon. Han sa att jag kan få läsa kursen i engelska på grundvux som börjar snart. Så är jag glad. Jag hoppas att jag kan läsa engelska fort därför att jag readan läste engelska i mitt hemland. Nu kan jag några ord och därför att det är mycket lättare för mig.

Efter sommaren vill jag gå grundvux och läsa svenska och matematik. Jag läste också matematik när jag gick i skolan i mitt hemland. Jag hoppas,de hjälper mig. Nu lär jag mig svenska och jag vågar och jag har mycket självförtroende.

Efter grundvux vill jag ta körkort. Först vill jag övningsköra därför att jag aldrig har kört bil. Snart börjar jag övningsköra efter det är lättare när jag tar körkort. Jag vet att man behöver mycket pengar när man tar körkort. Nu sparar jag pengar, det är mycket bra. Allt det här planerar jag för det här året!!!!!

 

8 kommentarer

En härlig utflykt!

Av , , 8 kommentarer 28

  Torsdags åkte jag mina klasskamrater och lärrare till Nalovardo. Det var ABF som hjälpte oss. Så vi hade råd att åka dit. Vi åkte med buss och vi for från Sorsele busstation kl 09.30. Resan tog 20 minuter. Det var bra väder och skönt. När vi kom dit var det många människor på Nalovardo därför att det var sport lov. Många barn var där med sina föräldrar. De åkte slalom jättefort. Jag tyckte att det såg roligt ut !

Jag är intresserad att åka slalom. Vi hyrde slalomskidor och ABF betalade både hyra och hamburgare till lunch. Det var kul därför att ingen av oss kunde åka. Så vi skrattade mycket. Våra lärare följde med oss och visade hur man åker slalom. Då lärde vi oss. Seadan fick alla åka på en sväng med snöskoter. Efter det försökte jag åka slalom igen. Då träffade jag Cattis, som jobbar på Coop,och hon visade mig olika teknik för tex att stanna. Sen försökte jag åka slalom en sväng och det gick jättebra. Förra året försökte jag åka slalom och det gick dåligt men i år var jag bättre. När jag åkte slalom kändes det som om jag flög i ett flyplan. Det gick så snabbt!!!! Det var jätte spännande. Klockan 16.00 åkte vi hem tillbaka till Sorsele. Det var en härlig utflykt !!!!
8 kommentarer