Finland och kriget : bilder på finska försvarsmakten

"Jotakin ehkä tietäisin olinhan siellä minäkin"
-J.L. Runeberg, Finlands nationalskald


Kuriosa: min far gjorde lumpen i Kuopio.


"Suojeluskuntin kuului miehiä kaikista ikäluoskista. Limingasta liittyi oulun valtausjoukkoihin 13-vuotias Onni Kokko, jonka sotaretki päättyi sankarikuolemaan Tampereen edustalla. "


 

Ovanstående bilder är allihopa lånade från boken "Suomen Puolustusvoimat".
Boken är 298 sidor tjock med mycket fakta, information och är riklig med bilder
från kriget och finska armén. Bilderna är inte scannade utan jag har fotat av med min kamera.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Marja Granqvist

  Min pappa var med i kriget, men han ville inte berätta vad han varit med om. Många finska män har nog farit illa av kriget.
  Visste inte att barn kunde ta värvning… syftar på den 13-årige pojken på bilden, som dessutom stupade. Stackars den pojkens mamma.
  Kram

 2. Miss Minnalainen

  Svar till Marja Granqvist (2011-06-13 22:51)
  I början var det nog inte frågan om värvning utan man gick med frivilligt, därav den 13-åriga pojken. Jag kan förstå om din far inte ville prata om kriget, många vart traumatiserade av de upplevelser dom var med om. Jag har en självbiografi som handlar om just vinterkriget som en från trakten har skrivit. Boken är väldigt läsvärd och man får en inblick i hur det var för ”en vanlig soldat” han var även med i striden i Mäntyvaara bl.a. Boken är tyvärr privat utgiven så den går inte att beställa men jag tänkte skriva om den i bloggen inom kort så du får hålla utkik!

 3. Kalle

  Tur Sverige har Finland som stoppkloss mot ryssen. Sverige har en ganska unik krigshistoria då det varit i fred i över 200 år. Med tanke på hur många idag ser på invandrare som inte sällan kommer från just krig så vore det nog inte mer än rätt åt oss att få smaka på like krig vi också så vi vet hur det känns. Det får mig att undra hur ett invandrarkritiskt parti som Sannfinländarna kan ha vunnit så stora framgångar i ett land som har krig färskt i minnet, ett land vari mångas barn själva blev invandrare i Sverige.

 4. Håkan Rombe

  Mycket finns skrivet om vinterkriget och fortsättningskriget av historiker m fl. Generalmajoren Hjalmar Siilasvuo har skrivit ett par böcker jag läst, ”Striderna i Suomossalmi” och ”Kampen i Kuhmo”. På befälhavares vis med kartskisser och allt. Jag minns särskilt den stora åtgången på plutonchefer och kompanichefer. En fruktansvärd massa sergeanter, fänrikar, löjtnanter och kaptener dog ”hjältedöden” som Siilasvuo uttrycker det. Ålder något eller några år över tjugo. I vinterkriget ska enligt uppgift 22 000 finnar ha fått sätta livet till. Dessa offer gjorde att Finland slapp bli ett Sovjetiskt lydrike under 50 år i likhet med de baltiska staterna. I de Sovjetiska lydrikena skedde massmord på intellektuella och massdeportationer till Gulag som i de flesta fall också innebar döden. Sannolikt hade man därför fått sätta till en extra nolla på dödsoffren om Sovjet lyckats med sina krigsmål. Man kan säga att Finland vann vinterkriget eftersom Sovjet inte nådde sina mål. Ögonvittnesskildringarna ger en sannare inblick i krigets vanvett än historikernas distanserade skildringar. Den som är intresserad av att hitta gamla böcker kan leta på http://www.svaf.se

 5. Anders

  Bra att påminna om krigets fasor ibland. Förhoppningsvis leder det till att risken för nya krig blir mindre. Om inte annat så förtjänar krigets offer att inte bli glömda.

 6. Miss Minnalainen

  Svar till Håkan Rombe (2011-06-13 23:39)
  Jag har bara läst självbiografier om personer som själva deltagit eller varit mitt bland krigets fasor. Inga böcker av historiker, men ska lägga titlarna på minnet.
  Tack för länken, den ska jag ta mig en titt på.

 7. Miss Minnalainen

  Svar till Kalle (2011-06-13 23:37)
  Kan det invandrarkritiska partiet ha något att göra med t.ex östbottningarnas illvilja mot att ta emot det Karelska folket när Ryssland ockuperade landet?

 8. Miss Minnalainen

  Svar till Anders (2011-06-14 07:45)
  Absolut, man får aldrig glömma kriget och alla som frivilligt offrade sina liv för fosterlandet. Vi får inte ta fred som något självklart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.