Uffes blogg

Höger eller vänster?

Conny Forsström skriver här en liten analys, inför kommande val, om hur man bör rösta. Men jag tycker att hans analys är väl enkel.

 

CF skriver:

Jag läste i en kommentarstråd där någon skrev hur de minsann skulle läsa på inför valet och rösta därefter. Läsa på? Politik handlar om den syn man har på människa respektive samhälle och kapital.

Det första jag undrar över är vad CF har emot att vi som skall rösta sätter oss in i vad de olika partierna har för något på sina program. Om jag inte kan bestämma mig för något parti är det väl en utmärkt idé att kolla upp vad partierna vill åstadkomma, om de får makten att göra som de vill. I bästa fall kanske jag ”bara” velar mellan två partier, i värsta fall kan jag inte alls bestämma mig, och då tycker jag att det är min demokratiska plikt att sätta mig in i vad partierna vill. Och då hjälper det inte med att bara lyssna på intervjuerna på TV/radio, jag bör ta mig tid att läsa partiprogrammen.

Och vad gäller politiken tycker jag CF har fel där med: för mig är inte politik vilken syn jag har på samhället och kapital, utan hur jag skulle vilja att samhället fungerade.

 

CF fortsätter:

För den som ser människan som en förbrukningsvara i jakten på ackumulerat kapital så torde rösten vara självklar, höger. Alla som vill att samhället och livet ska präglas av ständig tävlan och utslagning bör rösta höger. Den som ser den svage som värd att lämnas åt sitt öde torde ha sin politiska hemvist till höger. När man anser rikedom respektive fattigdom, arbetslöshet respektive arbete, sjukdom respektive hälsa, vara ett individuellt val och sålunda oberoende av samhällsstrukturer, är en högerröst en självklarhet.

Mina politiska åsikter ligger till höger på den ordinarie politiska skalan, men jag ser inte människor som förbrukningsvaror. Jag tycker heller inte att den svage skall lämnas åt sitt öde. Inte heller rikedom/fattigdom, arbetslöshet/arbete, sjukdom/hälsa tycker jag är bara ett individuellt val. Visst ingår lite av individuellt val i dessa senare, men det påverkas av mer än bara individuella val.

 

Conny skriver vidare:

För oss andra, som ser människan som samhällets och tillvarons mittpunkt torde vänstervalet vara naturligt.

Nu tycker jag att CF går väl långt. Jag tycker nämligen att människan är samhällets nav, och allt kretsar runt människan. Men jag håller inte med om ”vänstervalet vara naturligt”.

Kanske är skillnaden mellan CF och mig inte större än att jag betraktar människan som en individ, medan CF (kanske) betraktar människan som en medlem i ett kollektiv. Därmed kan vi från samma grundsyn komma fram till helt olika slutsatser.

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Vi ska alla vara fria individer, med ett starkt skyddsnät så att vi vågar förverkliga oss och de idéer vi har. Så individualism, ja, men det utesluter inte ett kollektivt finansierat starkt skyddsnät. Däremot, när högern försöker splittra oss och urholka skyddsnätet, då gör vi nytta om vi agerar kollektivt och skapar opinion mot högern.
    Vi ska dock inte vara fria att förtrycka någon, ett exempel är fas 3-”arbete” där människor förödmjukas och förtrycks att arbeta gratis.

    • Uffe N (inläggsförfattare)

      Jag har inget emot ett kollektivt finansierat skyddsnät. Men skyddsnätet kan inte vara så allomfattande att för många väljer bort att försörja sig själva för att istället lita på ”det allmänna”.
      Jag inser att det kan vara en svår balansgång att ordna ett system (tänk A-kassor, sjukersättning, Försäkringskassan och så vidare) som ger ett vettigt ekonomiskt skydd utan att samtidigt bli för belastat med personer som egentligen inte vill försörja sig själva, men på något sätt måste vi fixa det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.