Uffes blogg

Vad betyder ordet ”rasbiologi”?

I en artikel i DN anklagar Sametingets vice ordförande Ol-Johán Sikku Sverigedemokraterna för att föra en politik som är ”…ett eko från den tidigare mörkare rasbiologiska eran…”.

Anledningen till detta är tydligen att SD vill ta bort ett krav i lagen. Som det är nu måste man vara same för att få vara verksam inom rennäring, och detta krav vill SD, enligt artikeln, ta bort.

Det är nu det känns som om något krockar i mitt huvud. SD vill ta bort ett krav i lagen som delar in befolkningen i två grupper: gruppen ”samer” och gruppen ”icke-samer”, och för detta får de kritik? Det absolut vanligaste SD kritiseras för är att vara rasister, men när de vill ta bort ett rasgrundat krav i lagen får de kritik för att vara rasister???

 

 

Låt mig citera lite valda stycken ur rennäringslagen:

6 § För renskötseln finns samebyar.

….

11 § Medlem i sameby är
1. same som deltar i renskötseln inom byns betesområde,

2. same som har deltagit i renskötsel inom byns betesområde och haft detta som stadigvarande yrke och inte övergått till annat huvudsakligt förvärvsarbete,

3. den som är make eller hemmavarande barn till medlem som avses under 1 eller 2 eller som är efterlevande make eller underårigt barn till avliden sådan medlem.

 

Jag kanske tolkar lagen fel, men det torde vara uppenbart att det idag bara är samer (eller den som är  gift med en same, eller barn till en same) som får delta i rennäringen. Inte nog med det, samen i fråga måste vara medlem i en sameby.

Om jag tolkar vice-ordförande i Sametinget är inte dessa krav ”rasbiologi”, däremot är det ”rasbiologi” att vilja ta bort kravet att man skall vara same! För mig framstår det som att någon tolkar ord helt fel, och det är inte jag…

 

————-

Det kan vara så att Sametinget vill bevara den samiska kulturen, vice-ordförande säger

– Ska man öppna renskötseln utarmas den samiska kulturen eftersom den är knuten så nära till rennäringen och naturen.

Men att den samiska kulturen skulle vara hotad tycker jag inte är en vettig anledning för att utesluta icke-samer ur rennäringen. Det, om något, är rasism.

Jag kan mycket väl tänka mig att den samiska kulturen är hotad, samerna är till antalet inte särskilt många, och de bor utspridda över stora delar av Skandinavien. Men i så fall borde väl Sametinget försöka få fler samer att engagera sig i rennäringen, om den är så central för samisk kultur som Sikku verkar vilja göra gällande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.