Bäst på att krympa kräver också strategier

Hur kan en kommun bli bäst på att krympa?

Av alla krympande kommuner kommer kommunerna som bli bäst på att krympa klara sig bäst. Hur kan man utveckla en drivkraft som bygger på att bli bäst i klassen på anpassning?

Hur får man med medborgarna? En ökad transparens kring ekonomi och befolkningsutveckling i kombination med anpassade medborgardialoger är troligen en framgångsfaktor.

Med en ökad medvetenhet hos både medborgare och kommunanställda ökar chansen att mer proaktivt anta utmaningar med färre resurser och fokus på att effektivisera och förtäta.  Utifrån befolkningsutveckling kopplat till kommunernas kostnader för samhällsservice kan nya former för samarbete mellan civilsamhälle och kommunen utvecklas. Men det kräver en transparens kring ekonomi och ett mod i ledningen.  

Parallellt med en strävan att växa, bör man lägga kraft på att utveckla idéer kring hur man på ett innovativt sätt kan klara sitt kommunala uppdrag trots en minskande befolkning. För att klara det behövs en acceptans av medborgare och kommunanställda och ett mod hos politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.