Vindelälven-Juhtatadahka Unescos Biosfärsområde

helspalt_VindelälvenVindeln

Sedan augusti 2013 har en förstudie genomförts i syfte att utreda förutsättningarna för Vindelälven att bli ett av UNESCOs biosfärområden. Resultatet av förstudien visade på att Vindelälven har unika möjligheter att verka som ett biosfärkandidatområde.

Biosfärområden syftar till naturvård och hållbar utveckling på ett nytt sätt. Människor ska kunna bo och utvecklas i områden samtidigt som samhället kan testa ny kunskap och praktik när det gäller att hållbart hantera relationen mellan människan och naturen – att både bruka och bevara. Det innebär goda möjligheter att utveckla älvdalen i samklang med kultur och natur. Ett bisofärsområde kan fungera samlande för hela älvdalen.

Det kan bli en morot för att utveckla en gemensam identitet, samhörighet och stolthet i Vindelälvdalen. Här har kommunerna Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs o Umeå både en fantastisk möjlighet och ett ansvar.

Så här beskrivs Biosfärsområden på Unescos webbsida:

Man and the Biosphere (MAB) är ett mellanstatligt program med syfte att på vetenskaplig grund förbättra relationen mellan människan och hennes livsmiljö i ett globalt perspektiv. Programmet startade i början av 1970-talet och är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram där naturvetenskap och samhällsvetenskap förenas. MAB skiljer sig från Unescos andra naturvetenskapliga program eftersom MAB bygger på lokalt engagemang för hållbar samhällsutveckling i biosfärområdena.

Ett biosfärområde kan ses som en brobyggare som knyter samman strategiska aktörer (ägare, brukare m fl) i ett visst område. I biosfärsområden testas nya metoder och söks ny kunskap med målet att biosfärområdena ska ge exempel på hur människan kan bevara ett naturområde samtidigt som det skapas förutsättningar för att människor hållbart ska kunna leva i ett visst område, för att bidra till bättre förståelse för biosfärens resurser. Det är Unesco som utser biosfärområden efter nominering från medlemsländerna. Ansökningarna måste följa de mål, principer och riktlinjer för biosfärområden som fastställts av Unesco. Det finns idag över 630 biosfärområden i 119 länder vilka samarbetar i ”World Network of Biosphere Reserves”.

Jag är stolt medlem i den intermistiska styrelsen för uppbyggnaden av detta biosfärsområde där syftet bl a är att skapa ett starkt varumärke runt Vindelälven och tydligare sätta Vindelälven på världskartan genom att bevara, utveckla och tillgängliggöra områdets natur- och kulturvärden för att öka områdets attraktion.

Vindelälven – Vild, Vacker och Världskänd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.