Jag är ingen kulturgubbe, men…

minimusDet var länge sen jag bloggade senast. En hel del har hänt sen dess. Bl a har det varit påsk, och medan frun byggde en vägg hemma hela påskhelgen och satte upp en dörr, så tog jag med mig pojken till Västerbottens museum och hade väldigt roligt.

Jag har aldrig hängt så mkt på museer och teatrar som sen jag fick barn. Jag är ingen kulturgubbe. För några år sen blev jag bjuden på opera och det var bland det värsta jag varit med om. Men jag hade inte kunnat klara mig levande under föräldraledigheten utan Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Bildmuseet. Öppna förskolan i all ära, men den har begränsade öppettider, och lekparker kan man inte använda vintertid. Och då är jag jävligt tacksamt över att vi har gratis kulturinstitutioner som bedriver så mkt verksamhet riktat till barn.  Man kan inte vara hemma instängd med en 1-åring i flera månader utan att båda blir galna på varann.

Jag har varit på sångaktiviteter, teater, dans, målning, lekrum, you name it. Och allt har varit antingen gratis eller väldigt billigt. Kontrasten är stark till min egen uppväxt i Colombia, där man inte har några skattefinansierade kulturinstitutioner. Lekparker kunde jag leka i som liten, men allt annat kostade. Bara att ta sig in på ett museum kostade.

När vi pratar om Sverige som ett välfärdsland med bra förutsättningar att vara förälder i och goda levnadsvillkor för barn at växa i, tänker vi ofta på föräldraförsäkringen, skattefinansierad barnomsorg, mödrahälsovård och sånt. Men sällan på att tillgång till kultur och en meningsfull fritid för alla (och inte bara för dem som har råd) är minst lika viktigt. En del t.o.m. ifrågasätter denna rättighet och målar upp den som ngn slags lyx som står i vägen för välfärden. Ta sverigedemokraterna som exempel, som i Norran framställer Norrlandsoperan som ”en lyxsatsning som politiker gör för sin egen prestige”. Vidare skriver de att:

Vi ser gärna att flera av de befintliga kulturverksamheterna blir mer självfinansierade. Varför ska majoriteten av medborgarna bekosta nöjen för en förhållandevis liten klick operaintresserade?

I sann populistisk anda, ställer de vård mot kultur, för att ge sken av att vara några ”underdogs” som vill ta medel från en elit för att ge till välfärden. Men har de ens kollat vad Norrlandsoperan har för verksamhet? Bara 15% utgörs av opera. Resten är musik, dans och konst, som dessutom sker i hela länet. Likaså med Västerbottens teater, Skogsmuseet i Lycksele, Västerbottens Museum och Skellefteåmuseum, som Region Västerbotten är delägare i, och som därför bedriver verksamhet i hela länet och inte bara där de har sitt säte. De bidrar till en meningsfull fritid rik på föreningsliv, kultur- och fritidsaktiviteter, men än viktigare har de barn och unga som prioriterad målgrupp i sitt uppdrag.

kostnader2Och vad kostar kalaset? När kostnader redovisas så ingår de i ”regional utveckling”, som totalt uppgår till 2%. Så inte ens 2%!! Att då låta Norrlandsoperan och andra kulturverksamheter bli mer självfinansierade frigör alltså inte medel som kan användas till vård. Men däremot skulle det innebära att folk då måste betala för alla de aktiviteter som idag är gratis eller väldigt billiga, och då är det precis bara denna ”förhållandevis lilla klick” som SD pratar om som kommer kunna ha råd att delta, men inte vanligt folk, och definitivt inte barnen till låginkomsttagare. Ska kultur vara ngt som enbart samhällets ekonomiska elit ska ha rätt till? Och ska enbart barn till höginkomsttagare kunna delta på de här aktiviteterna?

Sverigedemokrater kan vara mkt. Men några förkämpar för folket i kampen mot eliten är de definitivt inte. Snarare står de för en politik som slår på dem som redan ligger.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  • Alejandro Caviedes (inläggsförfattare)

   Fast de 2% som visas i grafen är inte kostnaderna för Norrlandsoperan, utan hela kostnaden för regional utveckling, som inkluderar mkt mer än det. Till det lägg till att bara 15% av Norrlandsoperans verksamhet är opera. Artikeln i Expressen har en lysande titel, nämligen: ”det snålas på barnen – men överklassen bjuds på opera”, vilket är i stark kontrast mot hur det är i Västerbotten, där samtliga teatrar och museer som Region Västerbotten är delägare i har just barn och unga som en prioriterad målgrupp. Så barn snålar man definitivt inte med när det gäller de här verksamheterna. Tvärtom så är mkt av den verksamhet som dessa kulturinstitutioner bedriver riktad till barn. ngn överklassinstitution är det då inte. Att SD inte har fattat det där, visar väl att de inte har en aning om vad det är för verksamhet som bedrivs. Om SD tror att Norrlandsoperan är att jämställas med Kungliga operan vars renovering artikeln i Expressen handlar om.. ja, då har man ingen förankring i verkligheten.

   • Kjell Jonsson

    Fast de 2 % som redovisas är ju bara Regionen, till det ska läggas kommunens stöd som 2016 var 56,9 miljoner för renovering av lokalerna dessutom bidrar kommunen varje år 27 miljoner ( 2017) regionen 22-24 miljoner (2017) så trots allt är det inte så små summor det totalt handlar om.

    • Alejandro Caviedes (inläggsförfattare)

     Fast de där 2% från Region Västerbotten gäller inte bara Norrlandsoperan. De gäller inte bara kultur heller. De där 2% av Region Västerbottens kostnader omfattar kostnader för regional utveckling, varav kultur bara är en del (resten är infrastruktur, innovation, turism, utb- och kompetensförsörjning, it- och digitalisering, samt miljöarbete). Till det, ska det nämnas att det här är verksamhet som är riktad för att utveckla hela länet, och inte bara Umeå, vilket även gäller den del som går till kultur och som då bl mkt annat hamnar i Norrlandsoperan. Det räcker med att gå in på Norrlandsoperans hemsida för att se att en stor del av deras utbud sker i andra delar av länet. Det är ett kulturutbud som orter i inlandet exempelvis inte skulle haft tillgång till om inte operan fanns. Till det, lägg till att operan inte finansieras helt av regionen, precis som du skriver. 60% ägs av regionen. Resterande 40% av kommunen. Summa summarum: du skulle kunna lägga ner operan, och detta skulle inte lösa ngt underskott inom hälso- och sjukvården. Och då tar vi bara hänsyn till operans kostnader. Tar vi då hänsyn till operans nytta, som tillsammans med andra kulturbolag som regionen är delägare i, som V-bottens museum, Skellefteå museum, Skogsmuseet i Lycksele, och Västerbottens teater, så ser vi att de bedriver en verksamhet som gör livet värt att leva i V-botten. Ta bort dem och så försvinner en hel del av de aktiviteter som folk i länet faktiskt är vana vid. Vad gäller t ex möjligheter för barn att delta i gratis eller billiga aktiviteter, så har du inte mkt kvar om du räknar bort dessa. Du har öppna förskolan, biblioteken och lekparkerna. Lycka till med att ta hand om din unge vintertid, säger jag. Det här är verksamheter som behövs. Skulle de bli självfinansierade, som SD förespråkar, då berövar vi vanliga människor deras möjlighet till ett riktare liv utan att för den skull komma så mkt längre i finansieringen av välfärden. Men däremot skulle tillgång till kultur bli en klassfråga, där enbart en elit skulle ha rätt att ta del av det som vi i Sverige numera tar för självklart för alla oavsett tjockleken på deras plånbok.

     Du får ursäkta mig, men din jämförelse mellan Norrlandsoperan och kungliga operan saknar förankring i verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.