50 nyanser av livet som pensionär

Ropen skalla: integrationspolitik har vi alla

Enligt en ny undersökning tycker svenska väljare nu att integration är den viktigaste frågan efter skolan. Jag säger som Gert Fylking: ”Äntligen!” Endast SD har ansett frågan viktig hittills, men nu börjar det ena partiet efter det andra att vända kappan efter väljarna och presentera förslag om hur integrationen ska förbättras. Först när ett parti närmar sig fyra procent i väljaropinion börjar man lyssna till väljarna vad väljarna tycker. Vid högre väljarsiffror talar man istället om för väljarna vad de skall tycka.

Först ut var Kristdemokraterna med Göran Hägglund, som nu annonserat sin avgång som partiledare. Sedan kom olika moderata framstötar, bl a från deras ungdomsparti. Så för några dagar sedan var det Folkpartiets tur att komma ut ur garderoben efter att i 8 år ha suttit i regeringen och innehaft ministerposten för integration utan presentera en lösning. Hela 8 år utan att göra något! Folkpartiets nära-döden-upplevelse som riksdagsparti torde nu ha tvingat dem att komma med något drastiskt. Igår tog också Centern bladet från munnen och presenterade sina förslag för hur integrationen ska lösas. Men Socialdemokraterna har ännu inte presenterat hur de vill lösa problemen. Eftersom de sitter i regering borde de ju vara de första att tala om hur de vill lösa integrationen.

Vi har nog SD att tacka för att det händer saker nu. Frågan är bara varför ovan nämnda partier inte lade fram sina förslag redan innan valet i höstas. Då fokuserade de enbart på att kalla SD för främlingsfientligt och på att klargöra att de inte kan tänka sig samtala eller samarbeta med SD. Nu inser de förstås att de i god tid inför valet 2018, om inget nytt extraval utlyses innan dess, måste ta tag i den fråga som så många väljare anser viktig och som gjorde SD så framgångsrikt i höstens val.

När frågan om extraval kom upp i december gick SD ut och meddelade att invandring skulle bli deras viktigaste fråga i extravalet. Övriga partier började genast anklaga dem för att vara nyfascister, främlingsfientliga, enfrågeparti m m. Bland de första att höja rösten och stämma in i detta var Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Det är inte första gången någon höjer rösten för att hen själv inte har några argument att komma med. Det gäller att avleda uppmärksamheten från sina egna brister.

Det är anmärkningsvärt att just Socialdemokraterna inte kommit längre när det gäller att lösa integrationen. Deras partikamrater i bl a Södertälje och Malmö har i åratal kämpat med frågan utan att få något större gehör. Trångboddhet och utanförskap har blivit allt vanligare i dessa städer p g a alla invandrare de tagit emot, långt fler än de haft bostäder, skolor och jobb till. Före jul uppmärksammades detta på TV här på arabiska halvön i en dokumentär om Södertälje och dess kamp för att klara av att hjälpa alla flyktingar som flyttat dig. Det är inte bara att ta emot. Man måste också ta hand om de behov som uppstår när så många människor anländer. Det låter käckt att kalla alla som kommer för arbetskraftsinvandrare, men hur käckt är det för en kommun att inte kunna erbjuda dessa människor jobb, bostad och utbildning? Varifrån ska så många jobb, bostäder och skolor helt plötsligt komma? Det är ju inte politiker som kan skapa jobb utan företag.

Till sist anser jag att våra politiker måste ställa mycket större krav på övriga EU-länder när det gäller flyktingmottagning. Hur många tar t ex Finland emot? ”Världen behöver nederbörd, men om det kommer skyfall leder det till översvämning”, för att citera en politiker jag hörde i radio.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.