Nya Storumanstyret motarbetar utveckling.

I en insändare i VK 20 maj försöker Lena Drangel & Co (s och kd) förklara sitt obegripliga ställningstagande när man stoppar ett lokalt byggföretag att utveckla boendet i Hemavan. Den tredje samarbetspartnern i ledartrojkan (pl) tycks redan vara utestängda från gemenskapen eftersom dessa inte har undertecknat försvarstalet.
Insändaren förklarar på intet sätt Drangel & co ställningstagande utan har mera karaktären av kvalificerat skitsnack och undanflykter, skälet till den bedömningen är följande.
1. Enligt ansvariga för det lokala byggföretaget har man aldrig framhållit att bostäderna var ämnade för fritidsboende, företaget är dessutom väl medvetna om bestämmelserna i den fördjupade översiktsplanen. Ingenstans i de handlingar som utgör beslutsunderlag finns heller angivet någonting om fritidsboende på den aktuella tomten. Det olyckliga avslagsbeslutet grundar sig således uteslutande på Drangels obekräftade gissningar och antaganden.
2. Vidare säger sig s och kd vara oroade över skattebetalarnas reaktion av att skattesubventionerade fastboendetomter skulle bli föremål för fritidsbyggande, den frågan har så vitt jag känner till aldrig varit aktuell i detta ärende.
Därför är det nödvändigt att presentera fakta i fråga om markpriser. Tomtpriset för fastboende i det aktuella området var nyligen 50 kr/m2 + anslutningsavg. för VA 73 000.- En tomt på 1 000 m2 inkl. VA-avgift kostar således för fastboende 123 000 kr. Jämför detta med de områden som exploateras för fritidsbebyggelse i Hemavan där kommunen sålt mark för max. 4 kr /m2 och 0 kr i anslutningsavg, frågan blir intressant, vilket byggande subventioneras ?
3. Drangel & co värnar precis som jag om att skattepengar skall används på ett bra sätt, här måste man också vara konsekvent och då kan man inte heller blunda för kommunens driftsbidrag på 1,3 milj / år till ett företag inom turistbranschen i Hemavan, men detta vill man sopa under mattan.
4. Vis av andras misstag skall kommunen naturligtvis eftersträva en separation mellan fast och fritidsboende, detta är dock ett svårlöst problem på orter där marknaden är glödhet. Som exempel kan nämnas det bostadsområde där Drangel har sin villa, området var avsett för fastboende men i dag är de flesta husen sålda till fritidsboende. Det skulle vara spännande att se hur långt Drangels ideologi räcker vid en ev. egen husförsäljning, jag utgår från att de flesta säljer till högstbjudande.

Jag var en av frontfigurerna som en gång sade nej till att kommunen skulle stå för riskkapitalet vi exploateringen av Kungsbacken i Hemavan, följden blev att Texab bildades. Under lång tid roade sig s med att marknadsföra mig som en notorisk nejsägare till turismen. De flesta med kunskap anser i dag att Texablösningen blev startskottet för en kraftfull utveckling av byggandet i Tärnafjällen och därmed har jag fått viss upprättelse. Tyvärr har en del av mina belackare fortfarande svårt att erkänna faktum.
Det är olyckligt att Drangel & co nu sätter käppar i hjulet för fortsatt expansion i Hemavan, en åtgärd som dessutom drabbar ett lokalt företag med 10-20 anställda, detta kallar jag för destruktivt tänkande om man alls har tänkt själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.