Korruption eller kunkurrens ?

Läser i VK 10/7 att Hemavans kursgård är till salu, ett väntat beslut som skapar en del frågor angående Storumans kommuns åtaganden i kursgårdens verksamhet.
Jag har ifrågasatt den kommunala sponsringen gällande verksamhetsbidraget på nästan 1,3 milj/år som Storumans kommun pumpar in till Hemavans kursgård, förklaringen jag fått har varit kostnaden för vattenförbrukningen i kursgårdens simhall där barnen från Skytteanska skolan i Tärnaby skall få tillfälle att lära sig simma. Bra kan tyckas.
FAKTA: Skytteanska skolan nyttjar simhallen 4 gånger/läsår med max 20 barn vid varje badtillfälle, kontentan blir 80 bad/läsår till en kostnad på 1,3 milj vilket innebär att skattebetalarna pungar ut med 16 250 kr./ skolbad + badresor. Är detta rimligt ?
För en betydligt billigare peng skulle man kunna skicka barnen på 14 dagars simskola till Thailand där vattnet jämförelsevis håller en anständig temperatur.

Jag är väl medveten om att det från en del håll anses förbjudet att väcka känsliga frågor men rätt skall ju vara rätt och för egen del är jag övertygad om att mitt ifrågasättande gjorde mig ytterst obekväm som ledande politiker, resultatet av den obekvämligheten känner väl de flesta till. Min efterträdare Erik Abel (Kd.) var uppenbart fogligare i de egenberikandes klubb.

Som alla borde förstå utgör simhallen en stor fördel i konkurrensutsatta besöksverksamheter i Storumans kommun, borde i så fall inte alla företag i kommunen ha liknande avtal för t.e.x. kommunalt sponsrade VA-kostnader ?
Jag påstår att Hemavans kursgård ÄR en turistanläggning som drivs med skattepengar och till stor del av bidragsanställda som AF genom politiska kopplingar beredvilligt medverkat till. Detta skapar naturligtvis en direkt snedvridning av företagarnas förutsättningar att driva företag på ett konkurrensneutralt sätt och skapar dessutom stark misstanke om mygel och korruption i både AF:s och kommunens korridorer.
I Vänsterpartiers Storuman – Tärnas valmanifest framgår att vi har ’Örnbick på korruptionen’ och därför är det på sin plats att ifrågasätta oklarheter kring uppenbara gräddfiler som tillägnas de dolda makthavare som agerar i kulisserna.

Nästa spännande fråga blir, vem blir ny VD för Hemavans flygplats ? Jag anar ugglor i mossen, eller ännu värre korruption på hög nivå.
På tandläkarspråk VARSÅGOD OCH SKÖLJ.

7 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Det är uppfriskande med kritisk granskning av kommunens utgifter. Kanske badfrågan i Tärnaby-Hemavan skall ses i sammanhanget ”badhus ” i västra kommundelen? Är då utgiften orimligt stor? Minns inte var utgiften finns i kommunbudgeten. Ligger utgiften i skolans budget är det naturligtvis en skräckinjagande utgift per elevbad. Eftersom tredje statsmakten i stort sett schappat från kommunen är det säkert bra för skattebetalarna att kommunpolitiker kritiskt granskar olika former av ”ryggdunkningspolitik”. Så för mig får du gärna fortsätta på den inslagna vägen.

  2. turist-X

    Som inflyttad sörlänning slogs jag av det faktum att många i min egen ålder (45) inte kunde simma!Det kanske ingår i ”sedvanerätten” som många fjällbor vurmar för? en ortsbo skall få drunkna var och när han vill! angående de ”bidrags anställda”så antar jag att du tycker det räcker med bidrag vad skall en anställning vara bra för!(arbetslöshet=sedvanerätt?) Ny VD för flygplatsen behövs det? lägg ner skiten spendera pengarna på gunnarn i stället så slipper vi åtminstone några turister. och med mindre turister blir ju husen billigare så att även dom unga ortsborna har råd att bo kvar.

  3. Henry Ludvigsson Tärnaby

    ny vd behövs nog för att bevara korruptionsbidrags- sedvanerätten så har det varit länge vad gäller badhus och flygplats i hemavan.

  4. turist-x

    Jag har för visso bara bott i norrland i 20 år men då du ber mig att flytta till gunnarn känner jag mig nödd att ”tala” norrländska: vi flytt int! ps mitt inlägg var ett försök till ironi, jag vill inte att flygplatsen läggs ner i hemavan och jag tycker att 1,3 miljoner till badhuset i hemavan är liten summa om det innebär att folk lär sig simma.Förövrigt är räkneexemplet (80badtillfällen per år lte missvisande då det händer att barnen badar efter skolan också det bedrivs även terapibad i hemavan mm så goa herr burman bekämpa gärna korruptionen med ställ inte till det så att vi blir utan badhus!

  5. Marianne Johansson

    Jag håller med om att det är viktigt med ett badhus i området, så kommunen skulle kanske kunna köpa badhuset i Hemavan nu när det är till salu? Men att kommunen ger företag fördelar och andra inte, liknar heller ingenting, det stör konkurensen! Eller borde kanske kommunen betala driftunderhåll till alla turistföretag i området??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.