Storumanpolitiker i ett nötskal.

Som Tärnapolitiker blir man ordentligt obekväm bland marionetterna i Storuman när man påpekar att Tärna faktiskt ingår i Storumans kommun och att det krävs investeringar och upprustningar även inom Tärna gamla kommun.
Storumanpolitikerna stirrar sig blind på sin egen lilla vik och tar inte sitt ansvar för hela kommunen.
Bara för att återge ett exempel: I Storuman / Stensele finns planer på investeringar för ca. 300 milj. kronor, det handlar om äventyrsbad, nytt sjukhus, industrilokaler, upprustning av campingplatsen, omlastningscentral, m.m. Industrilokaler och omlastningscentralen kommer troligen att vara lösamma investeringar, men för övrigt finns det många ??????
För Tärnas del fanns i 2008 års budget inte ens 1,5 milj, till en pistmaskin för längdspåren.
Men i Tärnaby har vi ju i stället för äventyrsbad en alldeles egen äventyrspissoar, den bakom kyrkan. Det kan ju vara nog så äventyrligt ända till farbror polisen får syn på någon stackare i akut nöd. För att spara pengar har man faktiskt bommat igen skidmetropolens enda offentliga toalett, den anses nämligen för dyr att underhålla.
Undrar just vad underhållet på ett badhus kostar ?
Någon hätsk vanebelackare tycker säkert att man inte skall blanda ihop investeringar och underhåll men faktum kvarstår att tar man bort underhållskostnaderna i budgetarbetet blir det mera pengar till äventyrsinvesteringar.
I övrigt har vi haft en fin sommar och Styvmorsviolerna blommar som aldrig förr.

12 kommentarer

  1. Ove

    Väldigt konstigt att när vi i Tärna för fram våra åsikter så är vi gnälliga eller bittra!!
    Men det blir väl så när vi hela tiden måste strida och kämpa för våran existens.

  2. A J

    Det känns bra att du tar ditt uppdrag på allvar. För uppdraget är väl att ständigt hindra utvecklingen i den nedre delen av kommunen? En sån utvevkling kommer inte att vara bra för HELA kommunen. Eller har jag missuppfattat detta?
    För visst är väl det så att en ny sjukstuga i Storuman kommer inte till nytta för hela kommunen och kanske till och med hela regionen? Den byggs väl bara för Storumanborna?
    Och Äventyrsbadet gör väl bara att en massa folk kanske lägger en dag extra i kommunen innan de åker i väg norrut längs 45:an. Det vore väl hemskt, eller hur?

  3. Marianne Johansson

    Vi behöver vår sjukstuga i Tärnaby! Vi har 23 mil från Tärnaby till Lycksele, och då sträcker sig vårat upptagningsområde betydligt längre än så, ända upp till Norska gränsen! Varför ska man bygga ett nytt sjukhus i Storuman? Eran sjukstuga är bara ca 2 år äldre än vårat, och vårat sjukhus kan man renovera och bygga om, det borde väl gå bra i Storuman också, om det nu verkligen behövs? Vi är färre bofasta i Tärnaby, men det är inte bara vi bofasta som utnyttjar sjukvården här. Stora delar av året finns det lika mycket och faktiskt flera gånger mer folk här än i Storuman. Att bygga ett storsjukhus i Storuman som ska serva hela regionen betyder med all säkerhet ett neddragande av sjukvårdresurser i Tärnaby, så på vilket vis skulle det vara bra för oss?! Jag tror att ett äventyrsbad i Storuman möjligen skulle få någon att stanna någon timme extra i Storuman, inte mer, försök att inse att Storuman är ingen, kommer aldrig att bli någon turistort! Tror inte du att kommunen skulle må bra av att man utvecklade Tärnabyregionen också, istället för att som nu avveckla den?
    Vi behöver utveckling i HELA kommunen, det har vi inte nu!

  4. B. Eriksson

    Kära AJ, jag tror du börjar närma dej pudelns kärna..nämligen det att en turist faktiskt ser Storuman som en genomfartsort på väg norrut till fjällen och allt vad det innebär av skidåkning,jakt,bär o svampplockning m.m.Därför så anser jag att komunens styrande måste börja inse att skall dom locka folk till komunen och därmed arbetstillfällen, utveckling m.m så bör man nog inte prioritera investeringar i Storuman samhälle utan i Tärnaområdet.För det kan väl inte vara så att storumans styrande trojka är lite avundsjuk att turister föredrar och alltid kommer att föredra Tärna och Hemavan området oavsett om dom investerar i ett äventyrsbad.Nej jag tycker att det är dags att Storumans politiker inser att komunens framtid faktiskt ligger i Tärna/Hemavanområdet.

  5. Företagare i Storuman

    Diskussionen om turismens i Storuman är intressant. Kommunen kanske bör satsa på turismen i Tärnaby/Hemavan och verkstadsindusttri och handel i Storuman?

  6. Storumanbo

    Mkt bra sagt! Tänk vilken kommun vi skulle bli om man gjorde så istället för att man ska försöka göra 3 turistorter. De är ju som folk skriver här, Storuman kommer ALDRIG att bli en ort för turister! Låt turismen utvecklas i Tärna/ Hemavan å satsa på industrin i Storuman.

  7. Utflyttad företagare

    Skulle du, BGB, kunna förtydliga begreppet rättvisa?
    Är turistsatsningar i Tby-Hemavan orättvist mot Storuman och omvänt om det gäller industrisatsningar? Eller gäller orättvisebegreppet bara när de gäller ”samhälsinvesteringar”?
    Vilka investeringar är det som borde genomföras i Tärnaområdet som inte prioriteras? antar att det finns en ”önskelista”, eller?

  8. NISSE som betalar skatt nånannanstans...

    Man får de förtroendevalda man röstar på lr glömmer att stryka ett streck över vid inlämnande av den färgade pappersbiten vart 4:de år…….denna kommun måste få toppbetyg i kategorin :
    ÅRETS TRAGIKOMISKA…
    samt :
    ÅRETS UPPLAGA AV FABLERNAS VÄRLD.

  9. Peter Åberg

    Hej Bengt-Göran

    Du ondgör dig över investeringsbudgeten för 2008 som togs medan du var kommunalråd i den styrande alliansen.

    Du och andra påstår att du gjorde så mycket positivt för Tärnaområdet under den tiden. Det gällde tydligen inte fördelningen av investeringsmedel.

  10. Marianne Johansson

    Politiker från Tärna är i minoritet, så även under alliansstyret, du tror inte att det påverkar investeringsbudgeten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.