Förstudie till Nationalpark ?

Läste i VK 11 sept. om Naturvårdsverkets charmoffensiv i Sorsele där en rad frågor ställdes till Naturvårdsverkets ansvarige Rolf Löfgren. I reportaget framgår att misstron mot myndigheternas framfart är ganska utbredd bland fjällbefolkningen och därför säger många nej för att förhindra ytterligare övergrepp mot fjällbefolkningens mänskliga fri och rättigheter.
Argumentet för en Nationalpark är att man får ett starkare skydd för flora och fauna jämfört med nuvarande Reservatbestämmelser och vem drabbas, självklart är det majoriteten av de människor som bor och verkar i närområdet. Oavsett vad utsända befattningshavare från Naturvårdsverket lovar finns det klara och tydliga Nationalparksbestämmelser som gäller för hela riket, först när dessa bestämmelser reviderats på ett sätt som visar hänsyn och respekt till närboende kan en förstudie bli aktuell. Muntliga löften och skönmålningar från någon ansvarig tjänsteman väger som bekant ganska lätt i förhållande till gällande bestämmelser.
För att visa på ett avgörande exempel hur nuvarande Reservatsbestämmelser fungerar är det på sin plats att offentliggöra hur Oltokkens intresseförening blev bemötta av Länsstyrelsens tjänstemän när man ville göra en endagsutflykt med snöskotrar på sina fäders marker inom Vindelfjällens naturreservat. Deltagarnas ålder varierade mellan 1 – 80 år, resultat AVSLAG. Beslutets ärendebeteckning 523-2928-2004 finns på Länsstyrelsen för den som vill ha svart på vitt. Vid en annan charmoffensiv där bl.a Länsstyrelsens chefstjänsteman Björn Jonsson beskrev att himmelriket var nära bara Storumans kommun var positiv till en förstudie tog jag upp det bemötande som Oltokkens intresseförening drabbats av. B.J. påstod sig inte känna till ärendet och kunde därmed inte ha någon uppfattning om hur det hela gått till. När jag senare fick ta del av hela akten kunde jag bara konstatera att Björn Jonsson själv underteckanat avslaget. Tilltron till myndigheten blir inte bättre av liknande händelser och som sagt Nationalparksbestämmelserna är ännu hårdare.
Hur ageras det under mattan i Storumans kommun, jag vet att kommunalrådet Gunilla Lundgren via telefon försökt övertyga turistföretagare i Tärnaområdet om Nationalparkens förträfflighet för hon vet ju bäst. I min roll som politiker är det en självklarhet att det är jag som skall lyssna på medborgarna och ta till mig deras önskemål så långt det är möjligt och inte som G.L bedriva lobbying för sina egna karriärintressen.
Vid det nya maktövertagandet i Storuman deklarerade E.A. Ejderud att frågan om förstudie åter var öppen varför det finns skäl att oroa sig över vad som sker bakom kulisserna. E.A.E. har ju visat sig vara en hejare på att spela under täcket.

3 kommentarer

  1. Fjällbo

    Länsstyrelsen i Västerbotten har sedan Göran Lundvalls tid haft som policy att jävlas så mycket som möjligt med fjällbefolkningen, ta ifrån oss jakt och fiskerättigheter, bränna våra kojor, ta ifrån oss våran färdselrätt, skrämma oss till tystnad. Jag skulle skämmas att vara tjänsteman på Länsstyrelsen…slutar en, så kommer en ny som är tusen gånger värre..

  2. Henry Ludvigsswon

    Håller med dig fjällbo till 1000%.Det finns bara ett svar till den här frimurarordern som styr Sverige och det är NEJ!!! till ALLT som dom kommer till oss fjällbor med!!!!!

  3. Robert

    Det är frågan det. Ja det är bara att hålla med, minskningen av våra möjligheter, till ett i våra ögon sett normalt liv i fjällen, verkar SKA tas ifrån oss. här räcker det inte att ta av kepsen och bocka sig. för att få ens en uns medhållan för vad som borde vara en självklarhet. Att vi som bor här ska få bestämma mest, eftersom vi är som känner vår ”dyrbara” natur och dess möjligheter bäst. Men det kanske är nåt vi inte vet, som andra måste komma in och tala om för oss, som bara vill ha lite frihet kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.