Brunstuppehåll.

För att ingen skall missförstå rubriken kanske det är på sin plats att förklara betydelsen. Brunstuppehållet är den tid när älgarna har sin intensivaste parningsperiod och därför är det jaktförbud just nu vilket innebär att det finns tid för annat, skriva på bloggen t.e.x. Jakten har varit intensiv och lyckad, min sambo har hotat med att gå med i någon älgkramarförening om jag kommer hemdragande med mera älgkött, hon är helt enkelt ’less’ på att paketera älgstekar.
Har läst en del bloggar och fastnat för 2 viktiga frågor, flyget i Gunnarn och sjukhusfrågan. Håkan Rombe har på ett lysande sätt analyserat problematiken runt flyget och jag håller med till 100%. Ett gammalt argument för att till varje pris behålla Gunnarns flygplats har varit att Sorsele är beroende av flygplatsen. Då uppstår frågan, hur mycket pengar är Sorsele kommun beredda att satsa vid en ny upphandling på Gunnarn? Samma sak är det med de företag man påstår vara så beroende av ca. 35 minuters kortare restid till Stockholm, finns dom företagen i verkligheten och är dom i så fall beredda att satsa pengar på flyget ? Knappast, företagarna räknar naturligtvis på lönsamhet för det egna företaget och satsar knappast något på ett garanterat förlustprojekt. Gunnarnfältet är inlandets bäst stratediskt belägna flygplats, tyvärr har man på vare sig rikspolitisk nivå eller bland grannkommunerna insett detta faktum. Samarbete över kommungränserna och prestige är uppenbart lika oförenliga som eld och vatten.
Sjukhusfrågan, Marianne Johansson har i sin blogg tagit upp sjukhusfrågan utan att få några svar i sak. Här står uppenbart kampen om ett storsjukhus i inlandet mellan Storuman och Vilhelmina, vi läser ofta i tidningarna om Landstingets svaga ekonomi och frågan uppstår vad händer med Lasarettet i Lycksele, vad händer med sjukvården på den ort som förlorar dragkampen om storsjukhuset, Hur drabbas sjukstugan i Tärnaby och vad händer med sjukvården i Sorsele / Ammarnäs.
Alla vet att närheten till vård oftast är livsavgörande och en bred satsning på vården vid dom befintliga sjukhusen som finns nära människorna torde kunna hjälpa fler sjuka än ett centraliserat storsjukhus. Nog måste det vara effektivare att satsa pengar på god vård framför pampiga skrytbyggen oavsett var dom hamnar. Ingen har väl glömt kapprustningen av flygplatser i inlandet, blir det nu en ny maktkamp om sjukhus där något i förlängningen drabbas av åtstramningar med nedläggning som följd ?????
Allvetarna Håkon och S. Toruman kanske sitter inne med lösningar som ingen annan vet, men håll Er till ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.