Förvirrande info. i KS

Vid senaste KS i Storuman behandlades frågor kring Gunnarns flygplats där olika uttalanden var oerhört förvirrande.
Bl.a. redogjorde ordf. för flygplatsbolaget om vad kommunen skulle tjäna på fortsatt sponsring av bolaget där kommunens skatteintäkter från flygplatspersonalen utgjorde den största inkomstkällan för kommunen. Märkligt att inte samma räknemanöver tillämpades när personal vid Hemavans flygplats fick sparken av samma person.
I mina ögon en märklig räknemanöver som inte håller, kommunens skatteintäkter skall väl ändå användas för pliktåtaganden t.e.x. skola, vård och omsorg m.m. och inte till att med konstgjord andning behålla ett bolag som genom Statens försorg redan är dömt att gå under. Meningen med kommunala bolag precis som med andra företag är att dessa skall generera avkastning till ägarna och inte tvärtom, kommunala bolag skall således drivas under företagsmässiga former och ingenting annat.
Att Gunnarns f.pl. skulle bli aktuell igen vid kommande upphandling är ett önsketänkande som inte håller eftersom Staten flaggat för att ytterligare flygplatser med säkerhet kommer att drabbas av samma öde i framtiden.
Nästa förvirrande information kom från en ledamot som själv påstår sig vara väl insatt i hur Svensk handel och Företagarna i Storuman resonerar. Frågan om alternativa lösningar diskuterades bl.a samarbete med Lycksele. Här fick vi veta av denne sakkunnige herre att om dessa grupper måste flyga från L-sele kunde man lika gärna åka till Umeå där flygbeljetten var avsevärt billigare. Tidigare argument om behovet av en nära flygplats med kortare restider var plötsligt inte så intressant utan nu hade det blivit en prisfråga. Kontentan blir då att nuvarande prisbild på Gunnarn måste justeras ordentligt för att flygplatsen skall vara attraktiv för företagarna vilket innebär yttrligare förluster. Och vem var det som trodde att företagarna var villiga att sponsra flygverksamheten ?
Vid förra KF var det en C-ledamot som föreslog att vi snarast skulle bjuda ut Gunnarns f.pl. till försäljning, kanske Lycksele är intresserad eftersom dom har stora svårigheter att bygga ut den flygplatsen för att ta ner större plan. Jag köper den idén för det kan väl inte spela någon roll vem som driver Gunnarn huvudsaken är väl att fältet kommer till nytta i framtiden, största skillnaden blir väl att ordf.arvodet hamnar i Lycksele men det kan vi nog leva med. Ägna den närmaste tiden åt försäljningsidén, det torde vara enda sättet att få tillbaka en del av de pengar skattebetalarna satsat i denna förlustaffär.

4 kommentarer

  1. Robert Salomonsson

    Hej Beng-Göran.
    Jag skulle vilja veta vem som anser sig veta vad vi tycker och om man dessutom framfört dessa uppgifter skulle jag vilja veta vad antas tycka.
    Du kan antingen ange det här eller maila till mig på [email protected]

    Mvh Robert Salomonsson
    Ordförande Företagarna i Storuman

  2. B-G. Burman

    Vet inte om du medvetet stavat mitt namn fel, men skit detsamma. Du vill veta vem som yttrat sig i Ks.
    Ordf. för flygplatsbolaget är Erik Abel Ejderud och den som hade pejling på Svensk handel och företagarna var Ronny Nyström.

  3. Robert Salomonsson

    Ursäkta, ursäkta.
    Det var definitivt inte meningen att stava ditt namn fel och tack för informationen.

    Robert S

  4. Håkan Rombe

    Det hör inte till kommunens uppgifter att ha anställda. Inte heller bör argumentet användas att den eller den verksamhetens anställda genererar si och så mycket i kommunalskatt. Det argumentet har med rätta underkänts tidigare. En budgetberedning där detta argument ingår för alla verksamheter blir nog polsk riksdag. Kommunen har obligatoriska verksamheter och kärnverksamheter som skall ge medborgarna nyttigheter och tjänster med viss kvalitet. För detta behövs ett visst antal anställda, helst inte en enda för mycket. Att köra racet vi mot resten i södra Lappland när det gäller flygplatser har vi inte råd med. Lycksele och Vilhelmina är lika goda kålsupare, vi mot resten. Vi är tydligen ett slags Mini-Balkan i södra Lappland. Får man önska fritt vill säkert alla ha en flygplats utanför farstubron. Men när detta ställs mot stöd till elever med särskilda behov eller anständig demensvård kommer saken i ett annat läge. Stora utmaningar står för dörren samtidigt med en annalkande lågkonjunktur som kan slå hårt mot kommunekonomin. Nog är man stentuff om man binder upp sig för lyxutgifter i det läget. B-G har fattat galoppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.