Vem vill vad.

Som fritidspolitiker ställs man ständigt inför överaskningar om tingens ordning eller snarare o-ordning. Tisdagkväll deltog jag vid en paneldebatt ang. demensvården i Storuman, ett berömvärt initiativ från Storumans demensförening eftersom okunskapen i ämnet uppenbart är ganska utbredd bland oss politiker, jag hoppas på fler lärorika träffar inom vårdsektorn. Bl.a Barbro Lindgren med lång erfarenhet som sjuksköterska skall ha en stor eloge för att hon med stor känsla delade med sig av sina erfarenheter vilket är betydelsefullt för oss mindre kunniga.
Vänsterpartiet Storuman-Tärna har alltid prioriterat vården av våra gamla och sjuka, tyvärr har vi ibland stött på motstånd från andra partier, samma partier som under gårdagens debatt nästan bedyrade sin välvilja och stora engagemang för vården. Om detta påstådda engagemang är ordbajseri eller nyuppvaknande återstår att se. När vi i KF den 24/6 ville omfördela mera resurser till Omsorgsnämnden blev vi nedröstade av en del s.k. ’välvilliga’ den intresserade kan ta del av protokoll från nämnda möte, protokollet finns tillgängligt på kommunkansliet i Storuman och på samcervicekontoret i Tärnaby.
Äldreberedningen lär vara klar, i vart fall verkar en inre krets bland politker vara väl pålästa, vid måndagens budgetmöte hänvisade omsorgsnämndens ordf. till nämnda utredning men blev avbruten av kommunalrådet som inte ansåg det lämpligt att sprida den kunskapen vid detta möte, märkligt eftersom äldreberedningen torde medföra ökade kostnader för kommunen, kostnader som mörkas i budgetarbetet. VARFÖR.
Jag påstår med en dåres envishet att det är mängden pengar som är skillnaden mellan god vård och förvaring av våra sjuka, därför blir jag inte klok varför det är närmast tabu att prata pengar i sammanhanget, detta fenomen avspeglade sig även under paneldebatten.
Eftersom politikerna hela tiden måste göra svåra prioriteringar vid fördelningen av pengar ställde jag frågan till mötesdeltagarna VAD PRIORITERAR NI, mera resurser till omsorgen, flyget eller ett nytt badhus. En person svarade och om jag uppfattade svaret rätt vill man ha ALLT. Milde himmel anordna en kommunal trollerikurs omgående.
Här anser jag att medborgarna borde ta sitt ansvar genom att tydligt tala om för oss politiker vad som är viktigast och att man gör det i tid innan beslut redan är fattade.
Under debatten framkom att vård i hemmet är en bra lösning, måhända att dessa förespråkare även väger in att denna vårdform är billigare, tyvärr glömmer man bort den arbetsbelastning och oro som drabbar anhöriga särskilt när det gäller hemvården av dementa. Det fanns även förespråkare för att ett nytt sjukhus i centralorten skulle lösa problemen inom demensvården vilket innebär en frontalkrock med strävandet om vård i hemmet, här krävs uppenbart en grundlig undersökning om vad som är bäst ur ett ’kundperspektiv’.
Personligen tror jag att närheten till god omvårdnad för våra gamla är viktigast för både den sjuke men även för anhöriga. Medan debatten om flytten av Stefansgården pågick som hetast framhöll någon att det fanns överskott på demensplatser i Tärnaby, vid det tillfället föreslog jag att patienter från östra kommundelen kunde väl beredas plats i Tärnaby, detta förslag mottogs inte med några hurrarop och jag blev troligen betraktad som helgalen, där lärde jag mig att närheten till vård var viktigt, men det var då. Nu är visst närheten till en flygplats det enda närhetsbegrepp som existerar, för mig en obegriplig prioritering.
På tal om närhet, hörde på nyheterna att man skall provborra efter Uran i Storumans samhälle, visst blir det tillräckligt nära.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.