Storuman är fantastiskt.

Gårdagens fullmäktigemöte visade tydligt på den djupa spricka som finns mellan öst och västfronten i kommunen. Jag noterade bl.a att s från väst lade ner sina röster i flygärendet vilket måste tyda på total feghet där man inte vågar ta ställning, återstår att se om s-väljarna i Tärnaområdet accepterar denna feghet.
Nu till det mest fantastiska nämligen de fria och demokratiska val vi har i Sverige där medborgarna bl.a väljer sina politiker till fullmäktigeförsamlingarna. I Storumans kommun finns beslut om 41 platser i fullmäktige, men med det nya styret bestående av s som största parti tillsammans med vildar och Kd har man gått ett steg till.
Efter genomförd politisk kupp tycker man att antalet ledamöter nog är flexibelt och tillåter att Erik Abel Ejderud som inte är folkvald att fritt agera i fullmäktigesalen och därmed kraftigt påverkar KF:s beslut och plötsligt har vi utan beslut fått 42 ledamöter. I övriga Sverige är det Länsstyrelserna som med utgångspunkt från valresultat utnämner dessa ledamöter, men i Storuman råder uppenbart andra regler där man själva utser ledamöter ’efter behov’ och utökar antalet eftersom det passar, i förlängningen kan innebära att även de åhörare som närvarar vid mötena kan få rätten att plädera i KF bara man har passande åsikt. Nu är man nära att skapa Polsk riksdag i Storuman. Erik Abel kan naturligtvis vara föredragande i KF men att under pågående KF-möte begära ordet och plädera på ett sätt som påverkar besluten torde strida mot gällande lagstiftning i synnerhet i ärenden där jäv kan föreligga, jag utgår från att Ejderud har arvode som ordf. för flygplatspolaget. Jag påpekade detta både före och under pågående möte utan att KF:s ordf vidtog någon åtgärd, reaktionen var att E.A.E ju ändå är vice kommunalråd och borde få detta spelrum.
Att den nya kupp-konstellationen numera har ett vice kommunalråd som inte är folkvald är väl ganska unikt och kan innebära vissa problem.
Om någon skulle överklaga Ejderuds upprepade pläderande i KF löper man stor risk att detta fullmäktigemöte ogiltigförklaras i Länsrätten, detta kanske är enda sättet att stävja den o-ordning som det nya styret står för. Resultatet av fria och demokratiska val måste respekteras även i Storuman.

13 kommentarer

  1. Vingklippt,men inte blind?

    Den enda modiga i detta KF var Håkan Rombe,från Storumanområdet som sa klart och tydligt NEJ till flygplatsen,medans du bl.a fegade ur och ville bara ha en feg bordläggning.
    Jag har följt dina inlägg,och du är den mesige som i ett bråk har uppviglat massan att bråka medans du själv står i ett hörn och äter din mammas medskickade äpple.
    Det du och vissa andra är ute efter är att dela på denna kommun,genom ditt mindrevärdighetskomplex.
    Du var tyst som en mussla under din tid som Kommunalråd,men nu då du har blivit utbytt pga din meshet då är du och skäller på allt och alla.
    Folkets hus lyckades du ”glömma”under din tid,Linbanan höll du på att sabotera It-frågan var ju en Storumanfråga som du utan axelryckning skulle skicka till de sälla jaktmarkerna bl.a Och nu har du lyckats slå in träflisor mellan tärna och storumanområdet.
    Stå upp som reslig Tärnabo i täten och säg att du vill att denna kommun skall delas ,istället för att genom dessa bakomknuteninlägg hetta upp andra bakåtsträvare.
    Dessutom vet du väl att det är på tal om en investering på Hemavans flygplats för ca 5 miljoner!
    En fråga jag vill att du besvarar för dessa inom omsorgen,skolan och behövande.
    Skall vi satsa dessa pengar på ”flyget”i Hemavan och ta ifrån dessa behövande kommunmedborgare deras pengar,för visst gäller samma regler i alla kommunens flygfält.
    Turistföretagarna och aktieägarna får väl betala flygkostnaderna för att de företagarna skall tjäna pengar,lika som i den ”andra”delen av kommunen!
    Jag vill inte att det skall gå så ,men du kanske tvingar personer till den ställningen,så fall inte i din egen uppgrävda grop.
    Men svara på denna tidigare fråga!

  2. Håkan Rombe

    Vad jag förstår hade de flesta flygentusiasterna bestämt sig i förväg. De föredragningar som gjordes på förmiddagen om de ekonomiska problemen framöver och det akuta läget inom demensvården verkade inte ha gjort minsta intryck. Piloten Tor Made har kommenterat flyghysterin på ett bra sätt i anslutning till nyhetsartikeln om det ”räddade flyget”. Jag hoppade till när Erik-A fick delta i debatten som skedde. Det bör nog undersökas grundligare om det är OK. Men hans inlägg hade nog ingen verkan. Alla hade bestämt sig långt i förväg. Om 4 miljoner hade varit 10 miljoner hade även det gått igenom lätt som en plätt. Det handlar inte om realiteter utan om tro. Livet tar slut utan flyg från Gunnarn. Ragnarök!

  3. B-G. Burman

    Att hålla sig till sakfrågan verkar inte vara din starka sida, vad jag ville få fram vilket alla med någorlunda läsförståelse kan se är att Storumans kommun drabbats av ett demokratiunderskott som inte kan accepteras.
    Du blandar in Hemavans flygplats vilket är intressant. För det första har Rikstrafiken upphandlat flyget till Hemavan, för det andra framgår i delårsrapporten jan-aug 2008 att resultatet för Hemavan var 2,1 milj och för Gunnarn 81 tusen. Du påstår att jag arbetar för en delning av kommunen, jag konstaterar att du i din iver att kasta skit på mig marknadsför rena lögner vilket påtagligt sänker din trovärdighet.
    Skillnade mella avslag och bordläggningsyrkandet var ett taktiskt drag som du kanske borde fundera över, nämligen majoritet mot 1/3 majoritet, men det kanske blev för svårt.
    Feghet säger du, mod är uppenbart att gömma sig bakom en signatur. Ha en bra dag.

  4. Vingklipp

    Kan du ,eller vill du inte besvara frågan.
    Skall turistnäringen,aktieägarna och företagarna i Storumans kommun betala för flygutvecklingen.och om det inte behövdes tillskott av kommunala pengar,så kan tom du köpa och leva bra på flygfältet i Hemavan.
    Som sagt kan du svara på en anonym fråga!

  5. ingalill

    Du skall väl inte komma å ”gala” om feghet så länge du gömmer dig bakom signatur!! Du är väl rädd om din style o din tuppkam om ditt rätta namn kommer fram…,

  6. vinglig

    Anonyma Ingalill,jag hoppas bara få svar av B-G hur han ser på båda flygplatserna,Gunnarn och Hemavan.
    men han verkar ha slumrat in,trött kanske?.

    Om nu priset 4,15 är för mycket att satsa ,vad är då 28 miljoner i Hemavan.
    En för alla,alla för en.

  7. Gunnar Andersson

    Om det går att ogiltigförklara beslutet hoppas jag att du och Rombe som vet hur man går till väga gör det omedelbart.

  8. Marianne Johansson

    Jag tror kanske B-B B liksom jag har svårt att förstå vart du vill komma??
    Rikstrafiken har gjort upphandlingar på Hemavan, allts finns här en framtid. Detta gäller inte för Gunnarn. Den investering som nu görs på Hemavans flygplats är från ett två år gammalt beslut, så man bör ha budgeterat den. Kommunen ska som jag förstår ,inte betala 28 miljoner, utan ca 5 miljoner?Länsstyrelsen och Nutek, och om det var några andra intressenter också, ska stå för resten.
    Personligen lägger jag helst alla skattepengar på vård, skola och omsorg, men jag antar att denna investering är kommunens del av flyget i Hemavan. och om man ser på hur många som nyttjar denna flygplats, så finns det ”förmildrande” omständigheter för den här investeringen. Sen tycker jag att du vingklippl svävar ut i antaganden om B-G B:s personlighet som du inte vet någonting om. Håll dig till ämnet!

  9. Erold

    ”förmildrande” omständigheter .
    Jag undrar om dessa miljoner svider mindre för dessa inom Omsorgen?Och dessutom borde väl aktieägarna betala mer än hälften av dessa miljoner….eller?
    Och eftersom B-G skriver i andra avseenden om mindre viktiga saker,varför svarar han inte då ???och varför svarar du på denna fråga ,som inte verkar vara ställd till dig Marianne.Å God Jul förresten

  10. Marianne Johansson

    5 miljoner x 1 eller 4,15 miljoner x ?????, ja vad svider mest? Skyll inte ifrån dig Erold!
    Fick inte jag lägga mig i den här debatten? Du gör det ju?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.