Idéer om turismutveckling i Gunnarn.

Storstadsfolket söker äventyr och annorlunda upplevelser, i rapporter från bl.a. Rovaniemi ser man hur folk betalar för de mest konstiga saker och det är inga småpengar det pratas om. Man säljer bl.a. mörkeret, tystnaden, vida vidder och ödemark.
Idén om att detta kanske kan göras i Gunnarn kom sedan jag vid flera tillfällen läst kommentarer om flygplatsen som finns MITT I INGENTING.
Utnyttja den tanken och gör ett spännande paket där penningstinna utlänningar erbjuds charterresor till MITT I INGENTING men där spänningen, mörkret, tystnaden, vida vidder och ödemark finns i överflöd och som lätt skulle kunna konkurrera med Rovaniemi. Om det skulle behövas torde det inte vara någon svårighet att hitta tomtar i kulissen som ställer upp. Ett reklaminslag skulle kunna vara att visa bilder när flyget från Arlanda landar med en eller ett par passagerare, ingen charterresenär från utlandet skulle komma på tanken att marknadsföringen till INGENTING varit falsk. Spännande tanke, jag är säker på att det finns stressade storstadsmänniskor som skulle nappa på den kroken.
Sug på karamellen och tänk positivt.

8 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Du har helt rätt i att det finns goda möjligheter att locka turister till den vildmark som finns i kommunens östra del och för den delen hela kommunen.

    Det finns redan ett Engelskt företag som etablerat sig i bl a Åskilje. Se på hemsidan http://www.arcticdiscovery.com/lapland-forest-dogs.php
    Denne företagare har även ett antal andra resmål i norra sverige, (även trolltunet i Hemavan) men har valt att ha sitt kontor i Åskilje, där han köpt campingen, hyreshusen med 7 lägenheter och ett par andra fastigheter.

    Enligt vad jag erfarit så är företaget Wild Harmony, som jobbar med upplevelsedelen åt Arctic Discovery, fullbokade till långt fram på vårkanten med Brittiska turister som vill uppleva vildmarken med bl a turer med hundspann. Detta med campingen i Åskilje som bas.

    Tyvärr har uppehållet med flyg på Gunnarn gjort att man måste flyga på Lycksele så det dröjer innan dessa turister ger genomslag på Gunnarns flygplats.

    Det är upp till alla oss kommunbor att ge en bra bild av hela vår kommun för att dessa turister skall känna sig välkomna och få en bra bild av kommunen så att de i sin tur marknadsför dessa möjligheter till upplevelser och i förlängningen medverkar till att fler turister vill besöka oss.

  2. Marianne Johansson

    Ja, det är väl bra!
    Vad jag förstod så skulle ju vistelsen delas mellan Åskilje, utflykt till Lycksele djurpark och Hemavan! Och det är nog så ett turismföretag som etablerar sig i kommunens östra del måste lägga upp det, för de verkliga turismattraktionerna finns på annat håll.
    Men jag hoppas att det här företaget anställer kommunbor och utnyttjar kommunens möjligheter, så att kommunen tjänar på det.

  3. Viola

    I dessa stressade tider är denna tanke KANONBRA.
    Det finns säkert många storstadsbor som skulle tycka det vore exotiskt.

  4. Peter Åberg

    Marianne

    Vilka är de verkliga attraktionerna? Kan du exemplifiera?
    Menar du att det som lockar till östra delen är mindre värt än det som lockar till den västra?

    Tror du inte att turister från mellan och sydeuropa tycker skogsvidder, fiske, urskog i ekoparker, hundspannsåkning och skoteråkning kan vara lika exotiskt som de attraktioner som finns uppe i fjällregionen.
    Jag tycker jag kan utläsa en oförmåga hos dig att inse att HELA norra Sverige är exotisk för de som växt upp i storstäder och aldrig sett riktig vildmark, upplevt snö och kalla vintrar eller för den delen sommarnätter med dagsljus, mygg, fiske i småbäckar, båtturer och kanotturer i sjöar och älvar, storvilts och småviltsjakt mm. Nej jag tror att för dessa människor är varje upplevelse här uppe i norra delen av landet, lika exotiska. Jag styrks i denna tro när vi nu bara i Åskilje, har nya innevånare och fastighetsägare från England, Polen, Tyskland, Danmark, Bulgarien och Norge.

    Rimligen borde det vara så att östra och västra delens attraktioner tillsammans gör att turistentreprenörer har möjlighet att sy ihop mycket starka koncept. Jag tror också att det är som Bengt-Göran skriver. Problemet är bara för oss ?hemmablinda? som bor här uppe att inse vilka möjligheter som finns. Vi behöver inte få hit många promille av de hundratals millioner människor som bor i övriga Europa för att det skall bli en mycket positiv utveckling. Hur vi lyckas med att få hit turister är till stor del upp till oss själva, vilket man kan se t ex i Jukkasjärvi och Rovaniemi som inte precis har samma attraktioner som i vår västra kommundel.

    Det är bara synd att ?det går aldrig?-mentaliteten och missunsamheten är så utbredd att det måste komma entreprenörer från England för att något skall hända.

    Vi kan inte sitta och vänta på att andra skall göra något utan här handlar det om vad vi själva gör för att utveckla turismen.

    Peter

  5. Marianne Johansson

    Skoteråkning, fiske, småviltjakt, hundspannsåkning tror jag blir ännu mera exotiskt i fjällmiljö ja, men visst kan du ha rätt i att de som aldrig upplevt det du pratar om kan tycka att det är exotiskt nog i Åskilje. Vi får väl se. Det här företaget verkar ju ha tänkt att bjuda på lite olika, eller hur?

  6. Ricke

    Faan vilken bra ide var det första jag tänkte … och tror att herr burman engt på spåren hoppas detta tas till ritbordet för storumans kommun behöver det

  7. mycket snacka,liten verkstad

    Vandra vidare Peter……Gör det du tror du kan bättre.Politik är definitivt inget ämne för dig.

  8. Peter Åberg

    Så var vi då där igen.
    När man inte har hållbara argument för att argumentera emot så angriper man personen som har åsikten.

    Jag vågar i alla fall stå för mina åsikter vilket inte du verkar göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.