Pärän.

Eftersom jag vuxit upp på ett litet fjälljordbruk där det till stora delar handlade om självhushållning där Pären = Potatisen utgjorde en viktig del i hushållet kan jag inte låta bli att fundera över den evolution som uppenbart pågår även i "pärlanne". På den tiden hörde man talas om enbart 3 olika sorters potatis där mandelpären var den vanligaste och mest uppskattade p.g.a. den goda smaken, sedan blev det runnpären där allt som var runt fick denna benämning, sist men inte minst kom långröpären och det är den sorten som är mest intressant eftersom den över tiden bytt färg och i ett huj blivit politisk.  

Långröpären som har formen som mandelpären skiftade som framgår av namnet i rött, evolutionen eller vad det nu kan vara har sett till att färgen faktiskt gått över mer mot blått och på 60-talet ändrades namnet i folkmun till blåmandel. 

Åren går och utvecklingen likaså, i sommar lyssnade jag på två äldre gentlemän som satt utanför Konsum i Tärnaby och avhandlade just långröpärens historia och nu visade det sig att  långröpären / blåmandeln bytt namn ännu en gång, nu pratades om sossemandel med förklaringen just att man lämnat det röda och övergått till blått. 

En av gentlemännen som uppenbart var gammal f.d. sosse tröstade sig dock med att potatisens ideologi ändå fanns kvar och var mera jordnära och utvecklande än dagens  s-politik.

 

4 kommentarer

  1. Kurt Hamre

    B.Gs ”päranalys”är verkligen träffande,härlig humor kryddad med attiskt salt. Tydligen är Långröpären, rundpären och Blåmandel en farlig diet och sätter sin prägel på s-politiken. Möjligen har den nya alliansen upptäckt detta då alla blivit så likriktade. Nu har dieten ändrats man övergår mer och mer till sina norska kollegers diet på Raspeballer.
    K.Hamre

  2. Isak

    Mandelpären av den gula sorten håller fortfar-
    ande förstaplatsen som gammal klassik sosse-
    politik. Rundpären kallade vi för kräkpären
    även om dom har fått röda ögon under senare år.
    Dom andra kan bara bli kuriosa inslag i potat-
    issalladen.

  3. Isak

    Jo B-G. Om du inte har mullat över gulmandeln,
    å den den har speglat sig för mycket i sollju-
    set, då blir den oätandes. Jo man kan t.o.m.
    bli sjuk å dö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.