Politisk inavel. Del 3

Tillbaka till problemen med Charterflyg och avsaknaden av turistentreprenörer i Storuman, ta lärdom av Tärnafjällen där det finns stora utvecklingsmöjligheter, där finns utförsåkningens Mecca  som kompletteras av driftiga entreprenörer som tillhandahåller snöskotrar med "fjällproffs" som  guider, Hundspann står och väntar på alla som önskar uppleva den sortens äventyr, grottutflykter, samer som visar både den samiska kulturen och tamrenskötselns vardag. mm.mm.

Jag förstår att vissa i debatten angriper Tärnafjällens flygplats och vägrar  inse  att kommunens basnäring turismen har framtiden i Tärnafjällen. I stället för att komma med dumma kommentarer mot Tärnafjällens FPL  borde man koncentrera sig på att hitta entreprenöer med visioner om att utveckla turismen inom storumandelen, Jag vet att Håkan Fjell jobbat med turistutveckling först i Sorsele och på senare år i Storuman, jag är förvånad att resultatet av detta arbete uteblivit. Den gode Fjell har vid något tillfälle påpekat att jag har hindrat hnom i detta arbete, inget kan vara mera fel men någon måste man skylla på, jag har i vart fall inte haft något inflytande i Sorsele kommun, inte heller under Fjells samarbete med s och kd i Storuman.

Under senaste  extra KF tog  Patrik Persson (c) upp problemet med  kommunens negativa befolkningsutveckling, jag håller med att det är ett problem där det krävs engegemang för att lösa. Nyligen hade Tärnafjällens PR förening kallat till ett utvecklingsmöte där man anlitat en konsult för att titta på vad som är möjligt att uppnå innan 2020, vid detta möte deltog en mängd företagare, Region AC:s turistchef m.fl. Kommunalråden Gunilla Lundgren och Erik Abel Ejderud var naturligtvis också inbjudna, till allas besvikelse uteblev kommunalråden. Konsulten hade kommit fram till att med den utvecklingspotential som finns i Tärnafjällen skulle man med rätt satsningar kunna öka inflyttningen med 600 pers till 2020. 

I rent statsbidrag till kommunen skulle det betyda 24000000 kr, dessutom måste man räkna med att minst 300 pers skulle betala kommunalskatt vilket skulle innebära ytterligare 13500000 kr. Nu ansåg uppenbart våra kommunalråd att detta var fullständigt ointressant eftersom dom inte bemödade sig att ens närvara. Jag påpekade detta och EAE svarade att han prioriterade ett födelsedagskalas den kvällen, GL förklarade något krystat att hon minsann besökt Tärnaby dagen efter. Hur skulle det se ut om jag skiter i ett KF-möte och åker dagen därpå i stället, jag är tvärsäker på att mina väljare skulle underkänna det arbetssättet.

Jag förstår att kommunalråden måste prioritera det som dom anser vara viktigt och Intäkter till kommunen är uppenbart inte särskilt viktigt. 

Jag såg årets dummaste kommentar som löd " stackars stackars Bengt-Göran att du orkar". Inga problem, att hålla sig till sanningen är inte jobbigt, jag är övertygad om att alla som inte vågar vara öppen och ärlig har det betydligt jobbigare. 

Del 4 kommer inom kort.       

4 kommentarer

  1. Rune Tovetjärn

    När och för vem/vilka arbetade Håkan Fjell med turismutveckling i Sorsele? Det är möjligt att jag missat något, men Håkans insatser – de vill jag att Du redovisar…

    Rune T

  2. B-G. Burman

    Hej Rune T. Håkan Fjell har själv talat o att han jobbat med turistfrågor medan han var bosatt i Sorsele, för vem han jobbade kan nog bara HF själv svara på.
    Sedan frågar du om HF:s insatser, jaa, den som kunde svara på det. Han kanske klippte en gris ?

  3. Wingman

    Skönt att flyget fortsätter på Gunnarn, har också läst nyheten på korrens blogg och samma information har jag hört från säker källa. Men det var ju självklart för att kunna kvittera ut driftsstödet måste man ju flyga.Hoppas detta också kan hjälpa upp Vilhelminas dåliga ekonomi, så
    dom slipper bygga ut sin flygplats.Då slipper ju Maria K
    m,fl. bekymra sig för ekonomin 2011 som hon skriver i sin blogg.

  4. Roffe

    Här håller jag med dig. Turismen betyder mycket för utvecklingen i kommunen. Även om skogsnäringen är den ekonomiskt största näringen så är turismen mer personalintensiv. Det ekonomiska värdet av besöksnäringen är dubbelt så stor i Tärnafjällen som i nedre delen av kommunen.
    Bilturism sommartid, inlandsbanan, jakt och fisketurism finns redan. Men du har rätt i att vi saknar driftiga turistentreprenörer. Det måste till.
    Även om vi är besvikna över nedlagt flyg på Gunnar måste vi övertyga politikerna att satsa på flyget i Hemavan. De 35-40 milj som kommunen satsat där får inte vara bortkastade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.