Vattnet i Hemavan.

Kommunen har under väldigt lång tid projekterat för en ny vattentäkt i Hemavan, pengar har budgeterats för ändamålet och det enda som hänt är att dessa pengar nu flyttats till "viktigare" projekt i Storuman. Vattenfrågan i Hemavan verkar vara lågprioriterat trots att  behovet är akut. Ett gammalt argument till långbänken har varit att det är svårt att hitta vatten i Hemavan. I Tärnaby där man har bra vatten tas råvattnet från älven, samma älv passerar Hemavan men där är det lappgubbens tvärstopp. I Hemavan finns Tärnafjällens kanske största deltalandskap och i den miljön brukar det vara  gott om vatten? En del belackare som irriterar sig på Hemavans flygplats har som huvudargument mot flygplatsen att den ofta ligger under vatten, men när det gäller vattenförsörningen  får man intrycket att Hemavan ligger i Sahara. Man får känslan av att viljan att bygga en ny vattentäkt saknas och då tar man till obegripliga svepskäl för att komma undan.

Nu tas råvattnet från Mortsbäcken där vattenkvaliten och tillgången inte är den bästa, en hel del kemikalier måste tillsättas för att vattnet ska kunna användas som livsmedel. Nyligen fick  Kommunfulmäktige information om att nuvarande råvattentäkt även används som äventyrsbad av turistnäringen, men det kanske kan avhjälpas genom att tillsätta ännu mer kemikalier, vad vet jag ?

En sak är säker, skulle någon komma på idén att äventyrsbada i min vattenbrunn skulle jag bli turboförbannad.

2 kommentarer

  1. Henry Cruz

    Det
    är väl i ärlighetens namn inte bara vattnets fel i Hemavan eller BJÖRKFORS som det EGENTLIGEN heter utan avloppsnät -reningsverk som storumans kommuninnevånare också måste SLANTA upp den heliga HERR PENNING för framtiden har också sitt obevekliga krav om nu Hemavan förlåt- BJÖRKFORS ( enligt sveriges lantmäteri) framtid som turistort skall tryggaas.

  2. Östen Stenlund

    Prima driksvatten är tydligen ingen självklarhet inte ens i Hemavan. I USA, föregångslandet, där har man problem med sneborrare så privata brunnar sinar. Ingen fara säger storbolagen ni får ju köpa vårat vatten på flaska. Så misströsta icke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.