Äldrevård på samiska?

Läste i VK att det är omöjligt att få äldrevård på samiska i bl.a. Storumans kommun. Blir någon förvånad? Vad jag förstår är det i Tärnaområdet lika dåligt ställt med äldrevården även på andra språk. Svenska och Tärnabondska inberäknat.

Sparandet inom äldrevården drabbar alla oavsett etnisk tillhörighet. Ni har dom politiker ni själva gett förtroendet, så klaga inte.

8 kommentarer

  1. Rutan

    Bra inlägg! Jag undrar om inte även sjukvården drabbas av samma öde här i glesbygdens metropol Tärnaby. Snart är det bara äldre och gamla människor kvar här av välkända skäl. Och visst finns det pengar för det ena och de andra i kommunens kassaskåp. Varför då inte för dem som har byggd upp regionen och har slitit i hela sitt liv?

  2. B.Eriksson

    Vad jag har förstått av artikeln i VK så var det svårt att anno 2013 tvinga vårdpersonal att lära sig samiska mot deras vilja, och tur är väl det. Vi skall vara glada att det finns kommuner som har personal som frivilligt vill lära sig det samiska språket på myndigheter och vårdinrättningar.Tror att enda lösningen är uppmuntran till blivande vårdpersonal att om dom lär sig ett minoritetspråk så har dom ökat sina möjligheter att få ett fast jobb.

      • B.Eriksson

        Självklart måste det ge utdelning i form av högre lön med en flerspråkig vårdpersonal, dessutom bör man få andra förmåner t.ex.fri bil alt. resebidrag,bilersättning m.m.om man tar ett jobb inom vården i glesbygd.Likvärdigt det som ”springläkarna” idag förhandlar sig till.

  3. Glesbygdslappen

    Den dagen jag behöver äldrevård eller vård är jag glad om jag får den på ett språk jag förstår. De flesta samer i Sverige och Tärna förstår svenska. Vad är problemet?

  4. Gun-Marie Israelsson

    ”Äldrevård” på samiska!!..det har jag sett som att det är ”ättestupan” jag har att se fram emot!! Men vars skulle det bli..???…ner efter Bissiberget??? ..kanske överlever jag och hamnar levandes hos Sune och Lotty!! Men inte vore det väl så dumt??? Eller så tar pulkan en sväng och hamnar hos Bengt-Göran och Ruth!! Båda dessa alternativ vore ju acceptabla..!!
    Ursäkta att jag fnissar och gör mig rolig i ett allvarsamt ärende! Men vi måste få ha roligt också!! Kramar!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.