Skjutprov, psykologisk krigsföring

Länsstyrelsen har nu infört krav på skjutprov för alla som jagar på överloppsmarken ovan odlingsgränsen.
Alla jägare som jag talat med är positiva till själva skjutprovet för att undvika skadeskjutningar samt att öka jaktsäkerheten i våra marker. Så långt är allt ok, men så kommer saker som får jägare att starkt ifrågasätta beslutet, nämligen undantagen – folk som har fått en egen gräddfil och slipper skjutprovet. Medlemmar i en ekonomisk förening (sameby) inklusive deras inbjudna jaktgäster är undantagna prov på jaktduglighet.
Beträffande jaktgäster har Länsstyrelsen i ett tidigare beslut lämnat dörren vidöppen för underupplåtelser som direkt strider mot rennäringslagen. Samma lag åberopas nu när det gäller undantag för säkerhet vid jakt. Jag blir den förste att gratulera den som hittar att någon i nämnda lag är undantagen ansvar för vad man sysslar med.
Jag kontaktade Länsstyrelsens handläggare och efterfrågade ett beslutsprotokoll för att se vilka som är ansvariga för detta beslut. Svaret var att något beslutsprotokoll inte finns, en person i chefställning har egenmäktigt fattat detta märkliga beslut.
Så går det till när demokratiska beslut fattas av EN person vid vår redan väl kända länsmyndighet. Beslut som berör ortsbor och samer utanför samebyarna delegeras till någon chef som uppenbart har kopplingar till särintressen som gör vad dom kan för att utestänga samer med hävdvunnen rätt. Om detta är korruption eller dumhet från enskilda tjänstemän är svårt att avgöra. I vart fall är det fråga om segregation av människor och det borde Länsmyndigheten ta avstånd från.
Tidigare har Länsstyrelsen kommit på idén om deklarationsskyldighet. Nu är det inte fråga om deklaration av inkomst utan deklaration gällande sk. husbehovsfiske som ortsbor och samer utanför samebyarna bedriver. Reglerna är enkla: deklarera ditt fiskeuttag du har i överloppsvattnen där du har särskilt fisketillstånd annars blir ditt tillstånd indraget (hot).
Även här finns undantag från skyldigheter. Samebymedlemmar där fisket ingår i näringen, samebyns gäster samt alla som köper vanliga fiskekort behöver inte deklarera sin fångst. Nä, här har Länsstyrelsen enbart ställt kravet på ortsbor och samer med årsfisketillstånd för sitt husbehovsfiske. Enl. Länsstyrelsen är denna deklaration viktig för att man skall kunna bedöma fiskeuttaget i upplåtna vatten. Hur får man det om inte allt fiske redovisas ? Den statistiken befinner sig ljusår från verkligheten, men om myndigheten vill roa sig med värdelöst vetande skapar det ju i alla fall arbetstillfällen.
Min slutsummering efter många års rättvisekamp blir att det pågår en psykologisk krigsföring mot ortsbor och samer utanför samebyarna i Västerbottens län. Anledningen till denna krigsföring är enkel, vi äger marken och har urminnes hävd och därför är vi obekväma för alla som vill utnyttja det vi faktiskt har rätt till.
Återigen har vi en svag högsta chef på länsstyrelsen som styrs av tjänstemän med ett föråldrat lappfogdemanér som segregerar en erkänd urbefolkning till ett A- och B-lag – eller är det Riksdag och Regering som ger Länsmyndigheten direktiv att tillintetgöra oss?

20 kommentarer

  1. Ursamen

    God Morgon!
    Bra BG. Mycket Bra.
    Man drömmer sina drömmar om att samer själva i gräddfilen skall komma till insikt om den självförnedring de går med på. De gör sig själva till åtlöje när de inte KRÄVER att få göra skjutprovet.
    SSR och deras handgågna sametingspartier borde protestera mot denna självförnedring.
    Kan inte samebymedlemmar hantera sitt jaktvapen enligt bestämmelser som är goda och som gäller för alla andra jägare så är det beklämmande. Beklämmande för samebyarna…
    Att LST i Västerbotten kan tänka dessa tankar är väl knappast förvånande. Den myndigheten står väl i en klass för sig när det gäller beslut som aldrig är i paritet till flertalet av de människor som besluten skall gälla. Där ger man upp och hoppas på andra tider. Vad sitter i dess väggar egentligen?
    Nu stundar Sameting… Förhoppningsvis tar tingets goda krafter tag i eländet. Gör det känt i jägarkretsar. Droppen får även här urholka stenen och till slut så kommer även detta förtryck nedkämpas. Historien skriver då de ansvarigas namn i de ordalag de gjort sig förtjänta av.

  2. Tony Olofsson

    Väldigt bra Bengt-Göran. Vore bra om flera vågade sticka ut hakan om dessa konstiga beslut o. oegentligheten som försiggår i vår fjällvärld.

  3. Marianne R Johansson

    Detta är ytterligare ett sätt för våra myndigheter att förtrycka ortsbor och samer utanför samebyarna, och skapa splittring! Naturligtvis är det bra med skjutprov, men det ska också självklart gälla alla som jagar!
    Vad är ett ”särskilt” fisketillstånd? Bofasta ovan odlingsgränsen har ”fritt fiske” enligt avvittringen!!
    Vem har skapat de ”särskilda fisketillstånden” ?
    Förklaringarna till varför samebymedlemmar och deras gäster ska undantas från olika skyldigheter som påläggs övrig befolkning, är rent löjeväckande! Man ids inte ens försöka förklara skillnaden man gör mellan folk!
    Jag önskar att boende ovan odlingsgränsen kunde vara olydiga, och skita i både skjutprov, så länge det inte gäller alla, och fiskedeklaration! Så länge vi gör som dom säger, fungerar deras förtryckar metoder!

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Den överenskommelse som finns sedan avvittringen och som ger ortsbor rätt att allt framgent kostnadstfritt bedriva jakt och fiske på överloppsmarken är ett AVTAL som myndighetens tjänstemän inte vill höra talas om. Avtalsbrott eller ?

  4. Glesbygds Arvid

    Helt obegripligt hur länsstyrelsen kan särskilja folk och folk på detta sätt. Tjänstemannen i fråga är nog både dum och korrumperad.

  5. Östen Stenlund

    Tack, Bengt-Göran. För mig känns det så himla bra när någon visar civilkurage, och det har du gjort. Utredningen Storslagen Fjällmiljö gjord av Naturvårdsverket framkom det också att fjällbefolkningen är utsatt för ett myndighetsmissbruk. Två myndighets personer gick till regeringen och ville stoppa offentligörandet av utredningen, men de lyckades inte. Advokat Ulf Brunfälter, numera avliden, han var väl insatt i våra förhållanden gällande äganderätt och nyttjanderätt. Jag citerar några av hans utsagor, :Att staten under avvittringsepoken överfört besittningen av skatteland till registerfastigheter under statlig förvaltning – kronoparker och kronoöverloppsmarker – fritar ej staten från från en nutida klandertalan. För att gå fri från klandertalan krävs enligt gällande rätt, att man endera kan stödja sitt egendomsinnehav med laga fång av vedertaget slag, eller att klanderfrihet uppnåtts genom lagfartslegitimation i förening med 20-årig hävd enligt JB-s regler. slut citat. Han kunde bland annat läsa jaktlagen § 10A som talar om var staten har jakträtt. Inte ens JK. vill ta tag i länsmyndigheternas lagöverträdelser. Hur är det då med befolkningen som i stort berörs? Man har tydligen en myndighetsrädsla som är svår att förstå.

  6. Stig Ove Gustafsson

    Särbehandling av människor på etnisk grund är raspolitik,oavsett om det sker i Bosnien,Alabama,Sydafrika eller Tärnaby.

  7. B.Eriksson

    Bra skrivet tycker en kustbo, tyvärr så verkar allt fler statliga myndigheter och verk , besättas av människor som sätter sin eget personliga tyckande i första rummet,istället för att ifrågasätta redan befintliga vansinnesbeslut.Är det okunskap…,rädsla att stöta sig med överordnader..eller är det så ankelt att det saknas några stegpinnar….i deras livsstege.

  8. Sonia Marmouch

    Mycket bra B-G ! Vore bra om fler kunde dela på facebook t.ex.så många fler fick ta del av vad som sker !

  9. Viola Eriksson

    Jag tycker att det är bra med skjutprovet inför jakten men det skall ju naturligtvis gälla alla jägare! Bor vi i ett demokratiskt land?

  10. Inger Israelsson

    B-G. Jättebra skrivet. Vi som har växt upp med ord som-alla människors lika värde, vet att denna devis inte delas av alla människor. Vi har i Sverige personer som invandrat från länder runt om i världen. Dessa ord -alla människors lika värde- ska förhoppningsvis anammas på även dessa människor. Hur är det med det? Dessa ord ska även anammas på oss ursamer i Vapsten, men….hur är det med det? Kan det kallas annat än diskriminering, när VI, som har urminnes hävd på våra marker, ska vara tvungna att redovisa våra fiskeuttag i våra egna vatten, eller vara tvungna att redovisa skjutprov, när vi ska jaga på våra marker, medan de invandrade samerna slipper. Länsstyrelsen i Västerbotten har en -av allt att döma- byk som behöver tvättas, men vem…säger VEM…vågar ta det beslutet att sätta igång tvätteriet? Vi har haft otaliga gråa, trötta, pensionssugna, avdankade politiker sittande i Landshövdingsstolen, men…vad gör de? INGENTING…De väntar enbart på sin jättepension, som de får för att blunda, eller`?

    Uppenbart är att Regeringen inte heller vill städa i sina boningar utan hellre låter allt vara vidrigt smutsigt.. Så…var står vi då? Tror vi att tidningarna ska våga? – Nej, aldrig. Vi har idag CENSUR i Sverige. Man får inte tala om tex SAMER, för då är man rasist. Man får inte heller berätta om de fullkomligt hårresande slaktärenden som vissa, av Länsstyrelsen Västerbotten bedömda som de ska slippa godkända jaktprov gjort sej skyldiga till och som dessutom blivit Tingsrättsdomar på.

    Man får inte tala om att dessa, som Länsstyrelsen Västerbotten inte finner nödvändigt att begära in fiskekvoter av, medan man begär det av oss Ursamer, (som i generationer levt av vad VÅR natur tillåter oss, och som aldrig skulle tänka ordet rovfiske,) . Man ska alltså inte kunna kräva av dessa inflyttade samer att de ens ska redovisa sina betalande gästers fiskekvoter. Man ska – enligt Länsstyrelsen Västerbotten- inte heller begära in uppgifter om de hus som uppförs i VÅRA – av Urminnes hävdvunna marker- av dessa invandrare som LÄNSSTYRELSEN VÄSTERBOTTEN såååå omhuldar. Alla människors lika värde…Nej…absolut inte i Konungariket Sverige.

    Nej, B-G du har rätt. Jag har ”varit med” ett tag och levt i denna värld där diskriminering från LÄNSSTYRELSEN VÄSTERBOTTEN godtas av Tidningar(VK och VF), av regeringar-både sossar och borgare- av lokalpolitiker och rikspolitiker så…nej, jag förvånas ikke.

    Jag minns våra renar,. Jag minns hur renarna minskade i antal, trots att vi ”anställt” drängar ,bland de inflyttade familjerna, som skulle sköta våra renar. Jag minns hur deras antal ökade när våra minskade. Jag minns …vilka fler minns som har modet att berätta?

    Jag läste också Bertil Winkas bok…han minns också…Folke GRubbström…han minns också…

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Det är många som minns övergreppen. Läs Patrik Lantoo. Tiden börjar på nytt som beskriver Lappfogdarnas övergrepp under 1900 talet. Tyvärr lever Lappfogdemodellen fortfarande, dagens tjänstemän gömmer sig bara bakom nya titlar. Boken redovisar bl.a. 2 rättsfall på 40 talet från Björkvattendalen där samer blev åtalade och fällda för jakt och fiske på sina hävdvunna marker. Domens syfte var naturligtvis i avskräckande syfte riktat mot ursprungssamerna i området. Missnöjet som våra fäder upplevde har bland dagens ungdomar utvecklats till hat vilket är skrämmande. Denna otäcka utveckling är dagens fogdars ansvar.

  11. Håkan Rombe

    Om djurrättstalibanerna får som de vill behövs snart varken skjutprov eller ren-älghundar. Norrlands kustland, inland och fjälltrakter blir ett jättelikt Kolmården där vargyl kan avnjutas överallt och vareviga natt. Kött från kontinenten köper vi inplastat i butik. Blir intressant se hur djurrättskriminella ska göra med fisken. Fisken får inte vara instängd i en fiskodling och nätkassarna skär de upp i nattens mörker. Fisken som är instängd i sjöar, hur gör man då? Efter denna utvikning är det bara att buga för en klockren blogg om särbehandling av en stor grupp samer.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Har du någon uppfattning om var dessa djurrättskriminella rasister jobbar ?

  12. Ursamen

    Hej igen!
    Kan någon beskriva hur LST skjutprovet skall gå till. Ett rykte har sagt mig att det inte ens är likt vad som i årtionden varit standard vad gäller av bla, Jägareförbundet stipulerade ramar. Det vill säga att för Godkänt skall du klara bronsmärket. Tre serier löpande med samtliga fyra skott lägst inom träffområdet.
    Borde inte Fjälljägarna kontra LST och protestera att detta sk, skjutprov är för lätt.
    Och samebyarnas medlemmar och hugade gäster skall inte ens klara det.
    Skam går nog på torra land. Men LST i Västerbotten drar ett dynglass dessutom.
    Fälen både synes å lukt…
    Jag lotar på dig B-G B. Ska bli kul att läsa i Jakttidningarna framåt hösten när ansvarig Tjänsteman på LST ska förklara sitt tilltag.

    Skitjakt på er alla!

  13. Kalle

    Bra Bengt-Göran. Men du minns väl vad berörd tjänsteman uttalade när han besökte Tärnaby för några år sedan. citat: Här behöver vi inte följa grundlagen, vi väntar på att regeringen ska besluta om detta.
    Tjänstemannaansvaret berör inte mig men jag tackar för hotet. slut citat.

  14. Bengt

    Det var bra skrivet B-G.Tyst är det från de tjänstemän som alltid kallat oss knäppgökar m.m.Vad vi också ska komma ihåg är att domstolar inte tycks vilja läsa vad som står skrivet i överrenskommelserna,som det verkar så lever vi i ett landområde där inte sanningen får komma fram utan endast tjänstemannens önskan och tyckande,hur länge tolererar vi detta.Tänk om vi hade en chef på Länstyrelsen som tvingade fram dom till bot och bättring,och departement som ville att sanningen kom fram,men tyvärr.Vi måste kanske förstå detta eftersom inte grundlagen gäller och inget tjänstemannansvar.Pansionerade tjänstemannen Rolf Troeng svarade studenten Martin Busk frågor rörande A-skogarna i Västerbotten.Han fick svar 1,5 år senare,myndigheten brydde sig inte om lagar eller dom fastighetsrättsliga principerna utan vad som gällde generellt i samhället.Det som Troeng sade gäller ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.