Dubbelregistrering av älgjakt.

Licensjakten på älg genomförs 1987, jag var själv med vid ett möte i Tärnaby där f.d. lappfogden Göran Lundvall med Unander Axelsson som support kort meddelade att Länsstyrelsen nu registrerad all mark inkl. privatmarken ovan odlingsgränsen för samebyarnas räkning. Många protesterade och menade att detta kränker äganderättens alla principer vilket de utsända herrarna inte brydde sig om, dom hade ju makten.
Markägarna fick här veta att om dom ville fortsätta jaga älg var man nu tvingade att själv registrera sina marker och dubbelregistreringen var ett faktum. Den som inbillar sig att det finns dubbla licenser på Överloppsmarken (Statens) måste nog ta reda på fakta.
Älgtilldelningen baseras på den älgproduktiva marken, dvs. kalfjäll och sjöar är undantagna. Följden blev att tilldelningar som egentligen tillhörde privatmarken fördelades till samebyarna, hur stor del går inte att få reda på, tydligen för att mörka den konfiskering av privatmarkens avkastning som nu blev ett faktum. Långt innan licensjaktens införande hade sk. ortsbojaktlag fått särskilda tillstånd att inom vissa områden jaga på överloppsmark, den mark som Länsstyrelsen förvaltar utan lagfarter. Ortsbojaktlagens tilldelningar på älg minskades i samma veva med ungefär 50%
Den statliga fällavgiften är i dag 400 kr på privatmarken medan den är 3,5 ggr dyrare på överloppsmarken. En djävulsk plan har sett dagens ljus, den tilldelning som producerats på privatmarken får vi betala dyra pengar för att fälla på den sk.Statens mark som enl. jaktlagens § 10a inte finns.
Vid detta våldtäcksmöte i Tärnaby var det någon som i frustration frågade varför Lsty. inte dubbelregistrerade mark nedanför odl.gränsen ? Svaret blev kort, vi har inte ansett att det är lämpligt. Självklart, nedanför odl.gränsen finns mäktiga skogsbolag med jurister som kunde bli svåra att hantera. Men en liten mängd människor utan resurser att anlita duktiga jurister bedömde man detta övergrepp i äganderätten som möjligt.
Vad dagens markägare måste inse är att ställa ekonomiska krav på Staten för den konfiskation av nyttigheter som skett. En fastighetsägare kan t.e.x. inte utarrendera sin mark för jakt till marknadsmässigt pris eftersom ingen arrendator vill betala för mark där han/hon inte är ensam jakträttsinnehavare.
Detta är en konsekvens av dåtidens Lundvalleri som tyvärr fortsätter med nya fogdar.
Varför frågar kanske någon, en fisk som fångas i ett nät sprattlar till den dör, här handlar det om stora skadestånd som Staten kan drabbas av och det är anledningen till att övergreppen fortsätter. Men den sista droppen som urholkar stenen har inte fallit ännu. Frågan kommer att bli internationellt synad. Kämpa på alla rättstänkande människor.

11 kommentarer

  1. Ursamen

    Fulländad beskrivning av Ett Diktaturens Kreatur i samarbete med sin Lokale Böhmiske Korpral.
    Detta är Västerbotten i NUTID!

    Samvetsfångar finns i många länder. Men att Sverige stänger inne hela sin befolkning ovan odlingsgränsen, de som inte tillhör Samebyn. Det måste få sin räkning ställd.
    Du är en God Människa Bengt-Göran. De goda krafterna brukar segra när tiden är mogen.
    Och måtte frågan ställas till de i första stycket beskrivna.
    Må icke deras frånfälle hinna före rätten och sanningen.

    Diktaturens Kreatur och en Lokal Böhmisk Korpral….
    Det måste finnas ett straff.

  2. Östen Stenlund

    Mycket bra beskrivning av maktmissbruket i fjälltrakterna. Jag kommer att tänka på gruvetableringarna som nu är aktuella. Det speglar ytterligare maktmissbruk som bergmästarämbetet står för. Man säger att man följer lagarna. Vi ser aldrig att man talar om att markägarna har några rättigheter trots att den är förstärkt i den nya grundlagen. I uppgörelsen med staten om utmarken förbehöll sig markägarna alla rättigheter, det var bara en dispositionsrätt man medgav till staten för renbete. Länstyrelsen uppträder mot oss markägare ovan odlingsgränsen till förmån för samebyarna, precis som gruvbolagen med stöd av bergmästaren kör över markägare och renägare. Vill ”rättsstaten” Sverige vara justare mot oss i norr får man arbeta om både rennäringslagen och gruvlagen. Jag minns från -40, -50 talet i Adak fanns ett gruvhål som kallades Lindsköldsgruvan, här hade markägarna 12 öre för varje ton som hämtades upp men det togs bort. Markägaren skulle plågas. Det finns fler exempel på maktmissbruk mot enskilda markägare men jag stannar här.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Nuvarande rennäringslag är en Aparteidlag som riktar sig mot samer som inte tillhör en ekonomisk förening (sameby). Dessutom tolkar vissa jurister och tjänstemän rennäringslagen på samma sätt som fan tolkar bibeln.

  3. Bengt

    Det är strongt av BG att uppdatera oss i dessa ämnen.Dubbelregistreringen tillhör konfiskeringsämnet som pågått under historisk tid.Det var ett sätt för dessa tjänstemän att utöva sin makt.Under den tid då dubbelregistreringen kom till var högsta ledningen inom jägarförbundet och Länsstyrelsen mer än bundisar,beslutet var gemensamt att det var möjligt att kränka äganderätten för samebyarnas bästa,i detta skede fick samer som tvingats från renskötsel en gång till se sin egendom förverkas av några tjänstemän som under den tiden inte hade något tjänstemanansvar.Visst kan vi kräva våra rättigheter tillbaka samt skadestånd.Gå genom svenskt rättsväsende torde ge lika lite som tidigare.Vad vi gemensamt skall göra är att vi tillskriver EU domstolen och påtalar alla övergrepp som skett under tiden och vädjar till att EU domstolen tar sig an ärendet,försöka duger.Samtidigt när jag skriver detta tänkte jag på BG om det inte är så att du är medlem i Jägarförbundet,vilken jag anser borde tillvarata dina intressen,eller har du sådana spörsmål som kan försämra deras förhandlingsklimat vid vad vi får anta nästa stora konfiskering av våra rättigheter.När du är till Stockholm nästa gång bör du besöka deras lokal i riksdagshuset och skjuta på älgbanan,i framtiden kanske det är de ända älgar du får skjuta på.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Jaadu, visst är jag medlem i Jägareförbundet men jag börjar alltmer fråga varför. Jag har betraktat Jägareförbundet som jägarnas egen fackförening som skall hjälpa medlemmarna i alla frågor som rör jakt. Våra ombudsmän (konsulenter) borde enligt min mening vara på jägarnas sida och anstränga sig mindre för att visa (social kompetens) bland myndighetsfolk.
      Både myndigheter och företag värderar naturligtvis hög social kompetens hos sina anställda vilket kort och gott innebär att man ALDRIG får säga emot en överordnad för då sabbar man sin egen karriär. Jag har själv hört en ”ombudsman” uttrycka att han i första hand måste värna om ett bra förhållande med länsmyndigheten, vilket jag tolkar som att myndigheten betraktas som överordnad. Eftersom det är vi medlemmar som betalar lönen borde i rimlighetens nämn vi medlemmar vara arbetsgivare och därmed betraktas som överordnade. Har tjänstemännen så totalt glömt bort vad som är arbetsuppgiften. Nää, dra upp huvudet ur sanden och se Er omkring, vill ni inte jobba för medlemmarna kan ni väl se Er omkring efter ett annat jobb.
      Min egen sociala kompetens betraktas nog av en del som låg eller obefintlig, men jag är stolt över att jag kan säga ifrån när fel är uppenbara. Aldrig till salu är mitt sätt att vara.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Vad är det du säger, skjuta på älgbana i Riksdagshuset ? Har Jägareförbundet satsat pengarna från det offentliga uppdraget på en skjutbana för Riksdagens jaktklubb ? Nä nu jävlar.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Om det är som du säger att Herman Göring var hedersmedlem i Jägareförbundet kanske man kan anta att han hade den sociala kompetens som krävdes i dom kretsarna.
      Jag kan bara konstatera att med min brist på social kompetens kommer jag aldrig att bli hedersmedlem, som du kanske sett görs ju bedömningen ”att det brukar blir fel när jag går igång”. Troligen pissar jag lika långt trots det.

  4. kalle

    Det som skiljer jägarförbundets emblem gentemot Herman Görings är att örnen har landat. Med det vill jag påstå att ränderna går aldrig ur. Men som han sa från Länsstyrelsen här gäller inte grund lagen och Lissabon avtal och tjänstemanna ansvar. Det är sviterna av Lundvalleriet och Persyriet som vi får leva med. Det är bara att till skriva E.u. och informera om läget, eftersom inte regeringen verkar ha kontaktat länsstyrsen om grundlagen.

  5. Bengt

    Det skrivs mycket om korruption men vad är korruption.Isamhället kallar man ofta det som ske för taktik,taktik innebär att genom sin ställning i samhället påverka,en påverkan kan uppträda på olika sätt,enligt inkomstligan är lobbyisterna viktiga,är man då topp i samhället eftertraktas man som lobbyist.Är tillhörigheten samhällstopp kommer man långt.Jag skall återge en del saker och beslut som förvånat mig med tanke på det land vi lever i,härifrån kritiseras övergrepp som sker i andra länder.Jag börjar med B.G.s.ämne dubbelregistreringen.Bara namnet och tanken på att det föreligger en dubbel jakträtt på min fastighet är skrämmande,Jakträtten tillhör även samebymedlemmar,på vilket sätt blir detta möjligt i en stat med välskrivna lagar.Enligt alla gamla lagar har jordägaren jakträtt på sin jord,begreppet omtalades redan under landslagarnas tid,1987 säger jaktlagen att fastighetsägaren har jakträtten på fastigheten och även den samfällda marken och vattnen som hör till fastigheten,ingen kan upplåta jakten utan fastighetsägarens samtycke.Vilken eller vilka fastighetsägare har tillfrågats?ingen vad jag vet.Samebyn bildades 1971 som nu kan förstås var det att kunna kringå den gamla lappbyn som även var för de icke renskötande samerna,(läs lappkodicillen).Samebymedlemmar har endast en jaktutövningsrätt och ingen jakträtt.Vad som hände var att Länsstyrelsen överförde jakträtten till andra och påhejades av Svenska jägarförbundet,här ser vi att gentjänster lönar sig,det blev fri småviltjakt i fjällen.Dubbelregistreringen nådde departementsnivå,här fanns bundsförvanter till Länsstyrelsen som utfärdade en promemoria som senare liknar en lag,detta har mynnat ut i en ny utredning om den dubbla jakträtten,frågan är då vilka direktiv som föreligger utredaren,med säkerhet vet vi att den verkliga sanningen kommer inte fram utan kommer med största sannolikhet att förlöjliga oss.Filip Gerhardsson gjorde utredningen tidigare,han byggde den på sanning varför Landshövdingen hemligstämplade utredningen,i Sverige är det farligt om sanningen kommer fram.Beslutet som fattades 1987gav samebymedlemmarna rätt att bedriva jakt på privatägda marker ovan odlingsgränsen utan fastighetsägarens samtycke.Nu började hända saker,två jägare inom Tärnaområdet beslutade sig för att jaga på den dubbla licensen på sina marker inom hank och stör,de sköt var sin älg vilket inrapporterades till Länsstyrelsen,nu fick de veta att dubbelregistreringen var enkelriktad de hade inte rätt att utnyttja licensen trots att den intog deras marker,de anmäldes av Länsstyrelsen för jaktbrott,friades i Tingsrätten,Hovrätten tog upp målet.Bedömningen blev en annan,Hovrätten dömde jägarna till böter för som det står i domen,(jägarna bröt mot en regel av lägre valör),Det fanns inte utrymme i lagen att döma efter lagen som en domstol skall göra,H.D.prövade inte målet därmed låg Hovrättens dom fast.H.D.hade redan 1951 förklarat att fastighetsägaren hade jakträtt på den egna fastigheten..Respekten för § 10 jaktlagen var nu undergrävd.Med dubbelregistreringen och nämnda dom får vi konstatera att egendomsskyddet är svagt här uppe.Frågan är om detta är vettigt i en demokrati?Är det just mot människor som tror att demokratins säkerhet för människor är domstolar?Ett uppmärksammat mål var Kuvakangas där i ett viltvårdsområde inte fick talerätt mot ägarna delägarna trots att vissa fastighetsägare hade jagat på egen hand inom viltvårdsområdet,Här följde domstolen jaktlagen.Svenska jägarförbundet var kritiska till domstolens utslag,jägarförbundet nonchalerade helt äganderätten,är det detta som framkommer i nästa mål jag beskriver.Det som då skedde något år senare var lika märkligt som mot Jägarna från Tärnaby.Målet skapades på en så kallad A-skog i Västerbotten,handlandet var precis som i Kuvakangas,utanför styrelsens beslut.Det handlade om ett jaktlag som i Kammrrätten fått rätt,Kammarrätten påtalade i sitt domskäl att A-skogen som sådan saknade jakträtt inom området,att varken styrelsen eller stämman därom kunde besluta.Domen överklagades av A-styrelsen och A-förbundet för Västerbotten,Tveksamheter kan råda om dessa enligt lag har talerätt i en sådan fråga som rör delägare.Regeringsrätten fastställde Kammarrättens utlåtande,därmed var den prejudikat.Jaktlaget jagade och frikändes flera gånger.Men nu använde man sig av en från Vil.A-skog prövade recept, att utarrendera.Efter att jakten utarrenderats fick arrendatorn till uppgift att stävja delägarna om de fortsatte att jaga.Anmälan gjordes,åtal kom,Tingsrätten friade,Hovrätten tog upp målet och fällde jägarna för jaktbrott,Hovrätten fann att styrelsen kunde besluta,att man funnit detta i en begynnande lagstiftning från 1913.Vad som måste nämnas är att A-skogen saknar mark och vatten,som det står skrivet,(A-skogen av sin natur och tillkomsthistoria är enskild egendom och skall således icke föras i tvistemål.Länsstyrelsen godkände utarrenderingen.Varför vände rätten och struntade i Kuvakangas,målet hade samma karraktär.Nu hade jägarförbundets önskan om att styrelsen kan besluta fått fäste,hur vet jag inte men visst tyder domslutet på en bastuuppgörelse.Eller var det taktik.Det sista jag kort skall berätta är ett självupplevt ärende,när jag tänker på detta får jag rysningar och frågar vart är vi på väg.Det var inom förvaltningsrätten som detta utspelades,början var år 2004 slutet 2005 då hade jag passerat hela förvaltningskedjan.Det var under ärendet som jag kom i kontakt med en journalist som arbetade på Sveriges radio Sameredaktionen,han blev väldigt intresserad av ärendet och dess handhavande så han undrade om han fick göra en granskning,visst svarade jag glatt nu fick jag oväntad hjälp.Jag hade hamnat i Kammarrätten men förvånades över att något domskäl i avslaget inte presenterats,jag tänkte som så att nu söker jag prövning i Regeringsrätten.Dagen efter fick jag ett brev från Regeringsrätten där man avslog min begäran om prövningstillstånd,jag hade inte sökt prövning.Jag skrev till J.K.men fick ett väldigt luddigt svar.Journalisten som läst handlingarna blev väldigt intresserad och besökte J.K.hanvar ovillig att diskutera ärendet vilket förvånade Journalisten.Här är en hund begraven jag skall besöka honom i morgon var journalistens budskap.Besöket på J.K.kansli blev kortvarigt eftersom han var ute och spelade golf med några kompisar,han lyckades via kontoristen få vilken golfbana de spelade på,då åkte han dit.På golfbanan träffade han J.K.-Kammarrättens domare samt motpartens advokat,journalisten hade upplevt att han var inte välkommen.Han ringde till mig och sa att jag skulle lyssna på radion följande morgon för nu har jag en härdsmälta.Han ringde senare på kvällen och talade om att han fått ett mejl från SR att hans tjänster inte behövdes längre,han var avskedad med omedelbar verkan.Så kan det gå om man inte har haspen på.Där slutade detta ärende och jag undrar nu om någon tror att jag litar och tror på domstolar och myndigheter?

    • kalle

      Du Bengt, som du vet blev jag med flera fällda för olovlig fiske på grund av att biträdande överlantmätaren Torbjörn Yttergren vittnade falskt och fick lämna vittnes eden med rådmannens bifall. Det är den rätts säkerhet som gäller här. Men som han från länsstyrssen sa, här gäller inte grundlagen eller tjänstemanna ansvar men tack för hotet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.