Svartbygge i Ropen ?

Fick läsa i Lokaltidningen om ett svartbygge vid sjön Ropen inom Storumans kommun. Miljö och samhällsbyggnadsnämnden i kommunen har enl. artikeln ställt en del frågor till länsmyndigheten där svaret uppenbart är bristfälligt.
Nu avser byggnadsnämnden att polisanmäla ärendet för att få klarhet i bl.a. frågan vem som byggt huset och vad det skall användas till. All heder till byggnadsnämnden som i motsats till Länsstyrelse anser att Svenska lagar även gäller i Lappland.
Jag vill även hedra Lokaltidningen som i motsats till våra länstidningar vågar skriva om detta. Utan Lokaltidningen har vi som lever och bor i området med största säkerhet inte fått någon information alls. TACK. Jag kommer att bli en ny prenumerant, hoppas att LT skapar bloggmöjligheter också, då blir övergången till LT fullständig.
Sjön Ropen ligger mig särskilt varmt om hjärtat, här fick jag lära mig massor dels av min far men även av en gammal same vid namn Nils August Vinka som jag i unga år brukade hjälpa med höstfisket i sjön. N.A. Vinka hade massor att berätta och framförallt lära en spoling som jag, vi hade många förtroliga samtal om både knytt och oknytt som hänt vid Ropen.
Eftersom jag själv kommer från en gammal samesläkt med vissa förmågor har jag börjat fundera på vad som går att göra för att få stopp på den exploatering som sker runt denna vackra sjö.
Resultatet har blivit att jag efter min död troligen flyttar in i huset med allt vad det kan innebära.

14 kommentarer

  1. B.Eriksson

    Låter inte bra B-G att du skall byta bostadsort efter din hädnagång,har bara en undran efter du har haft taklagsfest i Ropen bland dom hädnagångna, kommer du att hämnas genom att göra sjön tom på fisk? i så fall fundrerar jag på att ev. säga upp bekantskapen.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      När det blir dags bjuder jag dej på ett ordentligt kalas och du ska få uppleva ett fiske som du aldrig kunnat drömma om. För exploatörerna kanske fisket blir betydligt sämre.

      • B.Eriksson

        Ja du Bengt.Göran, nu är det väl så att vi får ta kontakt med varandra på något vis efter vår hädnagång,..funderar på att kontakta L-styrelsens ”uppsiktningsmän” och be dom förbereda en boplats åt mej i närheten av din koja , givetvis med en klar och tydlig rågång i form av ett renstängsel med en ”grind” så att vi kan gå över till varandra och ta en brödbit och glas vin, dom lärde kallar det nattvard.Skämt åsido så får inte Ropen i mina ögon bli en plats som L-styrelsen öppnar upp för framtida byggen oavsett vem som begär det.Låt oss behålla några platser på Södra storfjällets sluttningar orörda.

        • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

          Mellan dej och mej behövs inga stängsel. Den som bygger stängsel stänger in sig själv. Ha det bra kompis.

  2. Ursamen

    Gokväll!
    Ja återigen talar Bengt-Göran klokt.
    Men ni får ursäkta. Just i dag (sedan i går kväll sent) har jag lite svårt att hålla Vapsten i fokus.
    Sent förra kvällen nåddes vi av budet att Madiba lämnat sin tid och sin stund på jorden. En tid som för oss som är lite äldre åminner om den kamp som ofta utkämpats. Kampen mot rasism och förtryck.
    Madiba förde verkligen den kampen. Han! Nelson Mandela, satt över en fjärdedel av sitt liv i fängelse för sin tro på allas lika värde och rätt. Och nu. Nu kommer lössen fram ur de gamla garderoberna. Nu skall de hylla… Dessa märkta med (m)…. De som tillsammans med Peter Wallenberg och storfinansen aldrig drog sig för att svärta Madiba. Nu vill de vara med och hylla. De borde skämmas. Bildt och compani… De borde stanna hemma nu när Nelson Mandels skall begravas.
    Mitt förslag är bättre. Låt Sametinget, tillsammans med de vänstermärkta åldermänniskor, fortfarande i livet som bekämpade apartheid, låt de representera Sverige vid Nelson Mandelas begravining.
    Moderater i Alla länder, håll er hemma, ty ni har icke gjort er FÖRTJÄNTA av att resa till Nelson Mandelas begravning.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Du är en klok man, som genomskådat etablissemangets falskhet som nu dansar på Mandelas grav. Rättvisa, medmänsklighet och förlåtande var Mandelas signum. Låt oss alla sörja denne man som kämpade för ett utsatt folk.
      Detta stärker oss att vi tillsammans går i Mandelas fotspår.

  3. B.Eriksson

    Instämmer till fullo, låt oss minnas Mandela som öppnade ögonen åt en hel värdl, och under årens lopp har många fått ångra hur dom hanterade dåtidens apartheidregimen.Men låt oss glömma och förlåta t.ex. när VPK i Umeå 1980 krävde en bojkott av sydafrikanska varor, när dom och några andra partier trodde det var ett sätt att visa solidaritet mot den rådande regimen.1986 Beslutade den då S- styrda komunfullmäktige att inleda en bojkott som en protest mor den aparthedsystemet, En prostest som Mandela hjälpte till att upphäva senare.Med det ingen ursäkt för dom oförätter som många partier gjorde under dom år när läget och den politiska visionen var osäker i ett framtida Arfika.

  4. John

    Nä du BGB , Mandela har aldrig varit till Ropen , å inte jag heller pga den låsta vägbom som finns nedan Abelvattnet . Men det är på grund av det Apartheidsystem vi har i Sverige . Svensken kan inte ta sig upp dit med båt för nöjesfiske , å det trots att det går lösa fiskekort . Varför ? Är det för att jag inkräktar på husbehovsfisket för Samerna som egentligen borde heta Kommersiellt fiske , för något annat är det väl inte .

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Det finns ju drängar som uppenbart har tillgång till alla lås inom Vapsten. Du är tydligen en man som inte myglar för egen vinning. Bravo, du har hedern i behåll.

    • Ursamen

      God Morgon!
      Att jämföra vägbommen vid Gejmåns kraftstation med apartheid…
      Och fritidsfiske contra samisk rätt därmed.
      Nej nu har väl ändock spåret gått lite fel.
      Visst finns skäl att disskutera både vägbom och fiske i Abelvattnet, och inte är det rättvist alla gånger det system som erbjuds i Sverige.
      Men nu var det Nelson Mandela vi talade om.
      Visa Vördnad!

  5. John

    Jo som sagt var Apartheid eller inte , men nog är det konstigt att fisket med spö ska vara så skadligt att man är tvingad att stänga ut vanligt folk genom att spärra av med vägbom . Men när Ursamen ska fiska med nät då öppnas alla vägar . Det kallas ju husbehovsfiske men i själva verket är det ett kommersiellt fiske . Vem tänk på reproduktion då , men fiskar man med krok så ska man tänka på reproduktionen. Det finns 13 nättillstånd för mycket i Abelvattnet och det är väl knappast turismen som fått det . Men denna avund ni vet !!!!!!!

  6. Eugen Buktes

    Hoppsan,Ropa inte Hej för tidigt,här finns chans att kommunen dragit igång förlorarveven.
    Länstyrelsen har inte sagt sitt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.