Vad händer med bygget i Ropen?

I en tidigare blogg presenterade jag mina planer att efter min död flytta in i det omdiskuterade huset vid Ropen. Därför känns det angeläget att redan nu veta vem som verkligen äger huset. Än en gång TACK till Lokaltidningen för att ni följer detta ärende.
I senaste numret av Lokaltidningen framgår att inte ens markförvaltaren Länsstyrelsen vet vem som är byggherre. Märkligt att den myndighet som har förvaltningsuppdraget av denna mark inte har några ”rutiner för att utreda detta”. Man nöjer sig med att ”byggnaden påstås vara en del av rennäringen”.
Med den ovisshet som nu finns börjar naturligtvis en mängd rykten att cirkulera. Bl.a att några företagare långt från rennäringen är dom verkliga ägarna, ett annat att Vattenfall bekostat huset samt ett tredje att Vapsten Sijte är ägare. Det är allmänt känt att en ICA-handlare byggt en renvaktarstuga i området och den gången gick det utan problem så på den punkten finns det ”rutiner”.
Av erfarenhet har jag lärt mig att inte tro på rykten, därför vore det bra om sanningen kom fram.
Ett annat fall där Vapstens ursamer fått bygglov för en renvaktarstuga i närheten av den nu aktuella platsen var Länsstyrelsen på hugget och överklagade det bygglovet.
Den gången fanns det rutiner minsann.
Om inte detta är diskriminering av samer – vad är då diskriminering ?
Snabbaste sättet att få ordning och reda i liknande ärenden vore att Landshövdingen ser allvaret i problemen och flyttar ansvariga tjänstemäns kontor så nära Länsstyrelsens ytterdörr det bara går.

9 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Hej Burman, jag ser nu på morgonen i TV att en importör av E-cigaretter fått problem med tullen och läkemedelsverket vad det gäller införsel av varan trots att domstol vid överklagan har gett importören rätt tills lagen säger annat. Myndighetsmissbruk vill jag kalla det. Beatric Ask har en del kvar att göra åt rättsrötan i landet.
    Ropen, ja där ser vi ytterligare ett myndighetsmissbruk. Det är inte så länge sedan kronofogden reste runt ovan odlingsgränsen och brände ner byggnader som ”saknade ägare” på uppdrag från länstyrelsen i Umeå. Då massmedia tog upp saken skyllde länstyrelsen på kronofogden. Var man renägare gick det bra att ha kvar byggnaderna. Bedrivs det nu uthyrningsverksamhet till den som betalar bäst och länstyrelsen tiger still är det myndighetsmissbruk.
    Utredningen som Svedrup ledde, kritiserade myndihheter i fjällregionen för myndighetsmissbruk. När utredningen skulle offentliggöras då vaknade myndigheterna och två personer krävde att regeringen skulle stoppa offentilggörandet. Beatric Ask har även här att göra. Utredningen blev trots allt offentlig.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Länsmyndighetens agerande tyder på att det finns en hel kennel begravd i detta ärende. Att lägga korten på bordet kanske blir för pinsamt. Skulle vara kul att veta hur enheten mot korruption ser på saken. Förmodligen är dom lika tandlösa som Diskrimineringsombudsmannen.
      Charlatanerna måste skyddas på bekostnad av demokratin.

  2. Marianne R Johansson

    Kanske är stugan uppsatt till allmänhetens förfogande??
    Det ju märkligt att ingen tycks kännas vid den??
    Nog luktar det fiffel och båg och rövslickeri av någon/några som egentligen inte ska ha någon stuga där!? Kan tänkas får någon/några betala ett högt pris i slutändan, och då kanske inte främst i form av böter för svartbygge!!

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Om det nu inte är Vattenfall som betalat bygget så blir det som vanligt, skattebetalarna får stå för fiolerna. En som jag känner hade hört ryktet att bygget i Ropen var semesterhus där stressade och utarbetade tjänstemän i Statlig förvaltning skulle få möjlighet att hämta krafter och hitta ny inspiration till förföljelsen av traktens ursamer. Varför inte ? det har ju funnits tidigare under Lundvalls tid men det blev visst för hett och självantände.

  3. Kjell-Åke Lundström

    Vilket skit, det begriper vi väl alla att här är det frågan om mygel, tjänstemän utan egen kurage som lägger sig för sina föregångare. Lägg upp era kort, visa vad ni har och sitt¨inte och låtsas om att ni har något i rockärmen. Den ärmen har vi synat förr och där fanns ingenting. Nej, nu är det tid för att syna, lägg fram de ni har!

  4. John

    Gör som Småpåvarna på Länsstyrelsen brukar göra ” bränn ner skiten ” . Det som inte är lagligt uppfört behandlas ju så av dom .

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Hej John, jag vet inte vem du är men det spelar mindre roll. Jag vill inte uppmana någon att bränna något hus men vi vet ju alla att Länsstyrelsen tidigare gjort sig kända för liknande åtgärder.

  5. Ursamen

    Det säkraste resultatet når vi nog om vi alla gör som B-G B funderar. Det vill säga att VI ALLA efter våra förestående frånfällen (när det nu sker) lovar och försäkrar att vi flyttar in och gör oss än mer hemmastadda i hus och på kåtaplatser där dessa Lundvallerister och Hejdukar till Karlakarlar och Kvinnokvinnor gjort sig till kungs över tid och hävd. Vi kan spela dessa ett spratt som får dem att önska oss tillbaka i livet så de kan fråga oss om en ursäkt. Kul kommer det att bli, när Vattenfallsdirektörer och Länstyrelsen förlorar makten att pina folken i milsvida fjäll när Saivofolket undsätter de sina.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Tack för sällskapet ursamen, vi kan tillsammans få det riktigt livat i Ropen. Vi syns så småningom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.