Medias makt ?

Har nyligen läst tidningen Dagens Samhälle nr.3 – där rubriken ”Det ska stå dig dyrt om du har fel åsikter” skriven av Stig-Björn Ljunggren. Artikeln gav en aha-upplevelse.
Eftersom jag själv blivit utsatt för hot fastnade jag för inlägget.
Artikeln handlade om Belinda Olssons feministserie på TV.
Maria Sveland har angripit Belinda Olssons tilltag och gjorde tydligt att SVT förkastar Olssons irrläror. Vidare kan man läsa att dominansstrategin är tydlig och kommer att ”stå er dyrt om ni ger syre åt denna typ av åsikter”. Tänk er för, vi vill inte ha några felaktiga åsikter i dumburken.
Efter att ha läst detta börjar jag förstå varför media uppträder så undfallande i fjällbefolkningens problemfrågor, det sitter någon regional Lukatjenko som styr nyhetsrapporteringen, alla nyheter som möjligen kan stärka fjällbefolkningens rättigheter skall tystas.
Gå bara tillbaka till när Anders Blom SSR och journalistklubben skrämde skiten ur Västerbottensnytt efter serien om misstänkt överskjutning av älg. Var detta felaktiga åsikter ?
Länstidningarna tiger som muren i frågor som kan belysa samernas kamp för rättvis behandling, då tänker jag på samer som drabbats av näringsförbud genom att förvägras medlemskap i sameby.
Undfallenheten beror naturligtvis på att SVT är beroende av statliga anslag och våra tidningar är beroende av det statliga presstödet. Och för att inte förlora pengar håller man naturligtvis käften.
Vid närmare eftertanke sitter det nog en Överlukatjenko i regeringen som pekar med hela handen.
Jag pratade med en ung journalist som lärt sig under sin utbildning att seriöst och opartiskt förmedla nyheter till folket. Den journalisten var oerhört frustrerad över att detta inte var möjligt eftersom chefsredaktören strök allt som ’Lukatjenko’ ogillar.
Med detta mina vänner kan man bara beklaga att vår demokrati endast är en dröm där media är en av de stora skurkarna.
Vilken dja. tur att jag inte har något presstöd.

5 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Jag blir nog först att kommentera nu också. Gäjhtoe Burman för att du genomskådat vår pressfrihet. Bidragssystemet har mer och mer börjat användas som påtryckningsmedel, även anslag till olika myndigheter som eventuellt har en generaldirektör som vågar visa sitt oberoende och besitta civilkurage. Typexemplet är Inga Britt Hhlenius redovisning av sin tid i riksrevisionen.
    Jag minns hur det var då Svante skrev om statens framfart i våra trakter. Det var riskabelt för presstödet och därmed köptes pressen på bekostnad av det fria ordet.
    Jag skrev en kommentar till Skogsland om hur man kunde råda bot på älgskador i skogen genom att dubbelregistrera älgjakten, men den har då inte ännu publicerats. Troligen av ovanstående orsak. Jag ska maela över den till dig, visst var det berjakungen, om inte svara med den rätta.

  2. Marianne R Johansson

    Ja, man kan verkligen tycka att det är märkligt att inte media verkar vilja ”gräva” i det myndighets/makt missbruk och grova kränkningar som begås mot den bofasta fjällbefolkningen tillika ursprungsbefolkningen i Västerbottensfjällen! Här finns verkligen smaskiga ”röt hål” att utforska, men icket! Nog känns det som att Svenska medias ”yttrandefrihet” är ganska begränsad!

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Tyvärr har det visat sig att även organisationer som har ekonomskt stöd från Staten också uppträder väldigt undfallande när det gäller ”våra” frågor.

      • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

        Vill bara berätta att i dag för 72 år sedan hände det märkliga att under vår tideräkning tändes en stjärna i öster som ingen observerade, inte ens de vise män som råder över våra huvuden. Det var nämligen då JAG föddes. Hälsningar till alla som läser min blogg och tack för att jag får vara med i den debatt som i grunden handlar om mänskliga rättigheter oavsett hudfärg eller etniskt ursprung.

  3. Bengt

    Hej B-G att du är född under en särskild stjärna förstod jag redan när vi övade som soldater till att försvara fosterlandet.Att du nu fattat pennan och skriver om den dåliga media vi har är bra.Att median styrs av presstödets vara eller icke vara är nog den troliga orsaken.Men jag har fått ett tips för att åtminstone få agendan på bordet internationellt.Staten har konfiskerat marker.avtalsbrott,för egen vinning sålt våra rättigheter till jakt och fiske m.m.Vi kan göra en anmälan till internationella brottmålsdomstolen.En ansökning om prövning i fallet kan genom vår historik ske vi de avtal vi har samt hänvisning till FN konventionen om urfolks rättigheter.Jag tror på iden,vad tror du B-G.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.