Politisk feghet ?

Har genomlidit ännu ett Fullmäktigemöte i Storuman. Lärorikt men kanske inte överraskande över hur den kommunala demokratin fungerar. Man skiter i att fråga medborgarna – vilket är främmande för oss i vänsterpartiet.
Jag hade via en interpellation ställt frågan till Thomas Mörtsell kommunalråd (C) ang. enkätundersökning om de olika partiernas ställningstagande om den planerade gruvan i Rönnbäck. Jag vet att det finns splittring i alla partier i den frågan.
Under förmiddagen föreläste en särskilt inbjuden gäst (Martin Sande) om bl.a. vikten av att vi politiker skall värna om en bra medborgardialog för att vi skall veta vad våra väljare vill i olika frågor. Som grädde på moset var kommunens kanske främste företagare Kurt Stenvall inbjuden att berätta om sina visioner om en stark och framgångsrik kommun. Även han ställde frågan ”skall vi skänka bort dom naturtillgångar som finns i kommunen till internationella börsklippare där vinsterna hamnar i skatteparadis?” Kan vi inte göra något själva?
Vänsterpartiets ordf. Jonas Sjöstedt har tidigare krävt att 10 % av vinsterna från gruvbrytning skall återgå till lokalsamhället. Nu anser Staten att 5 promille är en lämplig nivå.
Av den enkla anledningen skrev jag min interpellation för att få veta hur våra medborgare resonerar.
Kommunalrådet var inte intresserad över vad folk tycker utan avfärdar min fråga med att detta ligger utanför den kommunala kompetensen. D.v.s. att den kommunala kompetensen består av en liten klick toppolitiker som inte är intresserad över vad folk tycker och tänker. Självklart behöver vi arbetstillfällen – men vad är priset?
Tänk Er om Norges oljetillgångar skulle skänkas bort på samma vis – som alla vet är Norge i dag ett förmöget land tack vare att man har vettet att ta betalt för sina naturtillgångar. Vänsterpartiet i Storuman-Tärna har tagit ställning i frågan. Så länge lokalsamhället har vare sig inflytande eller ekonomisk avkastnig av riskkapitalisternas vinstintresen för att placera vinsterna ograverade i skatteparadis ställer vi oss negativa till gruvexploateringar i vår kommun.
Norrland har under lång tid varit en koloni där Svenska Staten tagit hem stora vinster, nu verkar vi vara på väg att bli en mjölkko för internationella vinstintressen. Vänsterpartiet vill se en annan tingens ordning.

7 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Medborgardialog säger du, var var den då du och din Moderatkompanjon lät ”kapitalet” köpa folkets hus i Tärnaby ?Vad gäller gruvan så tror jag att den ligger väldigt långt bort i tiden och bara en dåre kan ju ta slutgiltigt ställning i dagsläget .Men om jag skulle ta beslutet idag, vilket jag inte gör och troligen inte gör den dag som det blir ”allvar”heller, så skulle nog svaret bli nej.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Du försöker dej på samma argumentation som dina andra (skamrater), nämligen att skylla på mej i FH-affären. Alla vet att det INTE var jag som körde FH i konkurs, det var en av DINA kompisar, men visst känns det bra när du kan skylla på mej.
      Det var kronofogden som sålde FH och inte jag, varför blundar du för detta faktum ?
      Jag står för att jag prioriterar pengar till vården och omsorgen framför att driva ett FH, det är jag faktiskt stolt över. Med skrotandet av den gama Stefansgården i fäskt minne, där dementa trivdes och hade den bästa tänkbara vården var det inte särskilt svårt att prioritera vård och omsorg framför ett FH. Kasta aldrig sten när du sitter i glashus.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      På tal ang. gruvfrågan. Jag är inte förvånad över att du inte har någon vare sig tanke eller åsikt.

  2. Sven Bohman

    Om du inte skulle ha siffran i huvudet:
    Norges oljefond har ett värde av 3.700 miljarder kronor.
    Om Sverige historiskt gjort likadant med malmen, hur mycket hade då bara LKAB betalt in? Plus alla andra gruvor?
    Likheten med oljan är att även malmen är en ändlig resurs – när den är slut finns bara såren i naturen kvar.
    Bökandet i jorden genom t ex vattenkraftsdammar och det sura regnet, gör att 2 ton Uran passerar Umeå i älven redan idag!
    Där tar kommunen sitt dricksvatten! Och alla andra kommuner längs hela älven!

    Att stoppa gruvdriften i Rönnbäcken och Kallok är ingen samisk fråga, utan berör alla som bor längs älvarna!
    Vad är Norrland utan rent vatten, fiske mm?
    Speciellt koppargruvor som den planerade i Rönnbäcken är mycket miljöförstörande.

    Tänk på olyckan (slarvet) i Spanien, där ett svenskt företag var inblandat!
    Köttet från älgar och renar m fl. kan också bli farligt att äta för lång tid framöver!
    Vill vi ha det så?
    När miljön skadats är det för sent! Irreversibelt!
    Vi har en stuga vid Ångermanälven, men bor i Stockholm – den är bara att överge om det sker en miljökatastrof!
    Sven Bohman

  3. Gunnar Andersson

    Tack för svaret Bengt-Göran.Synd bara att du inte tog dig tid att läsa mitt inlägg, Jag har inte påstått att du drev FH i konkurs, ej heller att du sålde det. Men visst var det du och moderaterna som valde att avstå förköpsrätten kommunen hade då FH gick i konkurs? Resultatet blev ju att Biblioteket, fritids och Bowlingen samt övriga lokaler för kultur som folket här i trakten så väl behöver hamnade hos en spekulant som höjde priset så att den nuvarande Alliansen kan skylla på priset för att ”slippa” köpa huset som Tärnaborna vill ha tillbaka .Angående sten i glashus så var jag ju inte inne i glashuset varken vid fallet Stefansgården eller då FH gick i konkurs ,Men jag satt bara någon meter i från dig då du ännu en gång lät din illsnicklihet mot Socialdemokraterna gå före Tärnabornas önskan att få tillgång till deras samlingslokal och du röstade med borgarna mot att köpa FH.Gruvfrågan: Jag är förvånad att du inte lyckas läsa det jag skriver att jag under nuvarande premisser är emot en gruvetablering, men att det är inte vi kommunpolitiker som avgör denna etablering.Se där jag hade visst både tanke och åsikt !

  4. inger

    Verkar som om du kastat in en sten i hundgarden. Nagon kanner sej traffad, fragan ar bara: Ar det verkligen ledarhunden, eller ligger den -som vanligt-och vagar inte saga nagot. Denna mops verkar vara duktig att bjabba, medan den sk ledarhunden bara tiger still. Han har ju inget att saga till om, eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.