Oberoende journalistik.

Läste på VK:s debattsida den 28 febr. UPP TILL KAMP FÖR EN OBEROENDE JOURNALISTIK.
Jag blev riktigt glad att denna fråga kommer fram, här behövs verkligen ett nytänkande. Frågan måste ställas, varför prenumererar jag på en tidning och varför vill jag se regionala TV-nyheter ? Självklart är det för att frågor som är viktiga för mig kommer fram ocensurerade och opåverkade av PR-konsulter och kommunikatörer. Sanningen helt enkelt och vi skall våga tro på den oberoende journalistiken.
Enligt författarna till debatinlägget finns det dubbelt så många PR-konsulter och kommunikatörer som journalister. Samma upplägg som i dom vidrigaste diktaturstater.
Jag har tidigare bloggat om medias undfallenhet att belysa vissa frågor. Typexemplet hur det fungerar är Västerbottensnytts reportage om misstänkt överskjutning av älg i länets västra del.
Här framträdde en PR-konsult / kommunkatör tillsammans med journalistklubben i ett spektakel som utmynnade i att Västerbottensnytt numera inte ens vågar göra reportage om ”hundlatriner” ovan odlingsgränsen.
Jag vet att det finns unga journalister som vill vara objektiva och opartiska men tyvärr får vissa saker inte komma fram i media, chefen sätter stopp för viss granskande journalistik.
Jag vill önska alla granskande journalister LYCKA TILL i konferensen Gräv 2014. Vi behöver inte media som styrs av särintressen, PR-konsulter och kommunkatörer.

6 kommentarer

  1. Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

    Glädjande nog ser jag att VK.s ”räckvidd” skall öka. Spännande att följa vad det uttalandet innebär.

  2. Marianne R Johansson

    Det kanske innebär samma utvidgade nyhetsbevakning som SVT rustar för, genom att minska journalisterna ute i landet och öka dem runt de större städerna? DVS i detta fallet då ökad bevakning av Umeå?

  3. Henry Cruz

    Västerbottens läm ovan odlingsgränsen behöver verkligen journalister typ Hannes Råstam, som avslöjade rättsskandalen (Thomas Qvick ) Sture Begvall.

  4. Bengt

    När vi går till internationella brottmålsdomstolen i Haag där vi anklagar Sverige för avtalsbrott och olovlig försäljning va våra rättigheter samt konfiskering av land och vatten till ändamål för andras drift och nyttjande då måste media nämna detta.Om inte annat kommer internationell media att bevaka ärendet,det blir ett intressant mål.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      En liten men intressant iaktagelese är att både VF och VK nu publicerat en Norsk forskares slutsatser ang. rovdjursdödade renar i NORGE. SSR Svenska samernas riksförbund ifrågasätter resultatet av rapporten. SSR:s talesman Jörgen Jonsson hävdar att mellan 19 000 – 70 000 renar dödas av rovdjur varje år i Sverige. Sant eller falskt ?
      Självklart skall renägarna ha ersättning för de skador rovdjuren förorsakar rennäringen, men SSR:s beräkningar skapar storal frågetecken. Spannet mellan 19 000 och 70 000 dödade renar är alltför stort för att vara trovärdigt. Ingen verkar bry sig, men jag reagerar. Vad kostar rovdjuren Svenska skattebetalare, är det 66 500000 eller är det 245 000 000 kr räknat på 3 500kr/ ren.
      Vi måste få veta vad rovdjuren kostar oss skattebetalare, det kanske blir nästa inslag.

      • Bengt E.

        Oj vad jag har väntat på den frågan B-G och ännu mer på om VF och VK vågar starta upp en undersökande journalistik under detta pågående kulturår där samerna ständigt blir missförstådda och misskrediterade enl.deras egna kommentarer i media. Självklart skall renägarna ersättas för dom faktiska kostnaderna,men då bör vi även kräva att det är relevanta och trovärdiga siffror dom presenterar.Om inte så kan samerna tyvärr inte kräva att ”vi”skall ha förståelse för deras utsatthet och hänvisa till vår ”okunskap” om deras livsvillkor.Men tyvärr så tror jag att det är för känsligt att låta journalister ”gräva” under detta kulturår.Jag tror att det gamla ordspråket fortfarande gäller nämligen, att ju mer du blir ”påtvingad” en åsikt ju mer tar du avstånd för den.
        ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.