Rasism, Främlingsfietlighet och Hat.

Till min glädje ser jag i media att Regeringen tagit fram en vitbok när det gäller den rasism som Romerna fått utstå. Det var inte en dag för tidigt, nu erkänner Staten att det som skett med Romerna inte kan accepteras i en demokrati som Sverige.
Det är utomordentligt bra att Regeringen nu erkänner de oförätter som skett och fortfarande sker mot Romer.
Kronprinssessan Viktoria uttryckte i TV sin medkänsla för Romerna samtidigt som Erik Vikenhag något skamsen tillkännagav att någon ekonomisk kompensation från Staten inte var aktuell.
Just där finns själva roten till det onda, myndigheter har uppträtt på ett svinaktigt sätt men glöm alla tankar på skadestånd är budskapet. Jag vill be alla riktiga svin om ursäkt, ni uppträder betydligt mera rumsrent än våra folkvalda politiker.
Samerna i Sverige är en annan folkgrupp som genom ett gestapoliknande sätt styrdes av landets lappfogdar, deras framfart finns tydligt dokumenterad så här råder inga tvivel. Vad som är skrämmande är att detta lappfogdestyre fortfarande finns kvar. Enda skillnaden är att fogdarna numera har nya titlar men precis samma agenda.
Dagens lappfogdar styrs av Rennäringslagen (RNL) som definitivt är en rasistisk apartheidlag, men som tillämpas av dagens fogdar med förtjusning. Apartheidlagarna i Sydafrika fördömdes av Svenska Staten samtidigt som man fortfarande tillämpar egna apartehidlagar i Sverige år 2014. Är inte detta dubbelmoral ?
Det är på tiden att Regeringen gör upp med de oförätter som även drabbat samerna, det räcker inte med att erkänna samerna som ett urfolk och därmed tro att samerna är tillräckligt dumma för att allt skall vara förlåtet.
Samer som i dag inte tillhör någon sameby har blivit fråntagna alla urfolksrättigheter, identitet och människovärde.
Inget politiskt parti i Sverige har kurage nog att ta tag i denna fråga. Jag har försökt men misslyckats inom mitt eget parti, man fjärmar sig helt enkelt från verkligheten.
Bra att Romerna uppmärksammas, men Samerna som urfolk sopas under mattan. För risken finns att det blir en dyr historia för Staten.
Jag skulle kunna skriva en hel roman om de kränkningar jag själv fått utstå, men varför, det är ju ingen som bryr sig.
Trånga skor klämmer som alla vet.

9 kommentarer

  1. bengt

    Det är bra att du tar upp frågan om vi samer som stängts ute,som fråntagits våra rättigheter,som förlorat våra marker till förmån för att staten ska kunna utropa hur bra vi är.Visst var det en kränkning när staten genom lagstiftning stängde möjligheten för de samer som var bofasta och hade några renar på sitt land.Var du inte medlem i lappbyn fick du inte ha renar,betesmarkerna skulle användas av lappbyn,sedan man fått bort renarna för dessa kunde enligt lagens mening uttryckas att den som inte äger renar är heller icke lapp.Var det kränkande eller ? 1971 kom så rennäringslagen som enligt vissa tjänstemän gick över grundlagen och så blev fallet 1978 när dubbelregistrering kom till.Samebymedlemmar kunde nu jaga älg på den privata marken inom hank och stör.Det konstiga är att detta är endast ett myndighetsbeslut men behandlas som en lag,allt för att kränka oss.Mogabe han skickade hem människor som förvärvat sina ägor och återlämnade dessa till invånarna eller de som ägde markerna i ett äldre fång.I sverige har det gjorts tvärtemot,Utsparkade är de rätta ägarna och överlåtits åt de som inte kan uppvisa ägande,men statenu ropar sig till ägare.Visst är det fantastisk.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Mogabe gav markerna till sina legosoldater, likheter finns eller ?

  2. Henry Cruz

    Historien om rasfientlighet är nog för djupt förankrad i svensk politik, det är bara att se i svensk politiks backspegel. 1922 bildade arbetarpartiet socialdemokraterna, folkpartiet, bondeförbundet (nuvarande centern) och högern (nuvarande moderaterna) rasbiologiska institutet i Uppsala. Det enda offentligt kända rasbiologiskt institut på planeten jorden så nog förstår man varför det politiska etablissemanget i sverige för brinnande livet vill fjärma sig från den verkligheten!!!!! Heja sverige!!!!

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Kränkande behandlig av ett folk kan innebära stora ekonomiska åtaganden. Det är detta som Staten inser och är livrädd för.

  3. Ursamen

    Sant som skrivet B-G B!
    Men jag tror att rättvisans tid kommer. Den måste göra det om än det är sent.
    Lappfogdarna. Jo det ryktas i kulisserna att vissa av dagens stora samebymedlemmar önskar Lappfogden tillbaka. Jo, vi vet…. Samebyinstrumentet är ingen demokratisk gelik.
    (Och dess företrädare!?………………)
    Den ger den starke och skyr den svage. I alla fall om vi ser på Västerbottens Län.
    Apropå Västerbottens Län.
    Den nye Landshövdingen…. Läs dagens VK.
    Hon har en historisk chans. Chansen att ställa till rätta de fel som historien ställt till.
    Vågar hon vara en ledare i tiden?
    (för den frågan vidare)…

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Varför tror du att förra landshövdingen Chris Heister hastigt blev hemkallad till Stockholm ?
      Hon insåg bristerna i den förda politiken och påtalade detta.

  4. Östen Stenlund

    Ja Burman, nu kommer min kommentar. Det mesta är nog sagt och jag håller med i allt.
    Jag ger mig in på en spekulation: På 60- talet minns jag att vår, tyvärr bortgångne, stridbare vän Ambjörn Gran, processade mot staten om markrättigheter. Han blev känd långt upp i rättsväsendet.
    Jag misstänker att ministrar insåg faran med statens olagligheter i Norrland. Justitieministern Carl Lidbom lyckades instifta på 70- talet en grundlag 11:14 som kallas uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan döma till statens fördel utan att ha stöd för det i lagen om inte felet är uppenbart. Domstolarna gick troligen statens ärenden med risk för att i annat fall få statsanslagen nedskurna i framtiden. Nu är 11:14 borttagen tack vare Brunfälters uppvaktning av den senaste grundlagsutredningen. Jag säger inte att det är så här, men jag misstänker det.

  5. Bengt

    Jag läste Ullenhags tal till nationen för romerna,här ville han vi skulle tänka på vad dessa gjort för Sverige för de var ju med och byggde vårt land.Visst är det rörande vad politiker kan ändra sig och bli till det bättre,men jag har en undran.Tror du att vi får uppleva att någon politiker tar på sin tunga att man beklagar de konfiskeringar och segregationer som gjorts mot sin egen urbefolkning,jag har väntat länge på upprättelse.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Vi har överlag fega riksdagspolitiker som inte vågar ta tag i våra problem. Men jag är övertygad om att droppen urholkar stenen till slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.