175/65R15

Känns storleken igen? Smala däck med större diameter ska minska rullmotståndet och risken för vattenplaning. Bridgestone visar ett konceptdäck på bilmässan i Geneve.

Bättre rull med stora och smala däck

Den japanska däcktillverkaren kallar däcket "Large and Narrow concept tire". Som namnet antyder så är diametern större samtidigt som däcket är smalare. Ungefär som bildäck såg ut på 1930-talet. Däcken tillåter högre tryck än dagens konventionella däck, och tack vare nyutvecklade mönster ska rullmotståndskoefficienten reduceras med 30 procent jämför med ett konventionellt däck med dimensionerna 175/65R15.

Tack vare att det är smalare så minskar även luftmotståndet, och Bridgestone hävdar att däcktypen kommer att minska bränsleförbrukningen jämfört med de däck som i dag har lägst rullmotstånd. Dessutom ger det högre trycket mot marken minskad risk för vattenplaning. Väggreppet ska enligt tillverkaren förbättras 8 procent på vått underlag jämfört med konventionella däck.
 
Med andra ord kan man ju nu påstå att man har en modern bil då jag redan har dom måtten på bilens däck:) Det va det jag visste, gammalt beprövat är bäst:)
 
//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.