Barn i bil

I några år va jag verksam som NTF ombud i Västerbotten med barn i bil som special område. Det va jätteroliga år då vi samtidigt bildade Nordmalings Trafiksäkerhetsgrupp, som jag också va verksam i. NTFs arbete för trafiksäkerhet är stort. <men de flesta tänker på bilbarnstol då man hör NTF nämnas. Dom gör mera än så. Kolla här

Iaf så läste jag en undersökning Volvia har gjort igår. I den finns att läsa att som de flesta numera vet, är att sitta bakåtvänt, i alla fall om man är barn. Men enl undersökningen gör långt ifrån alla det. 30 procent av barnen mellan noll och fyra år sitter framåtvända.
Vanligast att sitta fel i bilen är det bland 3–4-åringarna. 55 procent av föräldrarna uppger att deras 3–4-åringar alltid sitter framåtvända. Även bland de allra minsta barnen är det en hel del som åker framåtvända.

Anledningen till att barn ska åka bakåtvända är att de har stora och tunga huvuden i förhållande till sin kropp. Vid krockar och kraftiga inbromsningar slungas barnets huvud fram och tillbaka med stor kraft.
 
 
Lite fakta: Så sitter barnet säkert i bilen
 
Barn upp till 4 år som åker bakåtvända i stället för framåtvända löper 50 procents mindre risk att skadas allvarligt vid en krock.
 
Barn ska åka bakåtvända upp till minst fyra års ålder. Det gör ingenting om barnet sitter med böjda ben, men blir det trångt kan man pröva att sätta barnet i framsätet. Tänk då på att koppla ur airbagen om det finns en sådan.
 
Tänk på att ha en stol som passar barnets vikt.
 
Äldre barn, från cirka fem års ålder, som sitter framåtvända men är under 135 cm långa ska sitta på bälteskudde. Sitter barnet för långt ner riskerar det att skadas.
 
För större barn som sitter framåtvända är det viktigt att tänka på att inte stoppa bältet under armen eller bakom ryggen. Bältet ska sitta som på en vuxen.
 
Gomorron
 
//Big Papa
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.