Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Högre arbetslöshet=högre brottslighet

Detta samband förnekas förstås av högern. För oss andra är det uppenbart. Förutom det sunda förnuftet kan man peka på en studie av FBI i USA där ett samband mellan hög arbetslöshet och brottslighet föreligger. Men innan ni diskuterar källor och annat, tänk lite först! Använd förnuftet! Varför skulle inte högre arbetslöshet orsaka fler brott? Hur kan ni inom högern påstå att ett samband INTE finns? Argumentera gärna för varför det skulle vara rimligt.

Men istället för att angripa orsaken (arbetslösheten) så tar man tag i symptomen, d.v.s. brotten och ökar antalet poliser. Typisk högerpopulism! Men det är viktigare att hålla klyftorna stora så det "fina folket" slipper känna av problemen som de egnas politik (högern) skapar eller hur? Slutligen finns självklart inget intresse av att den stora massan ska koppla ihop hög arbetslöshet och hög brottslighet, eller hur mina högervänner? För det skulle ju innebära att man tvingas erkänna att arbetslöshet skapar andra problem och då måste man i sin tur ta tag i detta. Och det vill man förstås inte från högersidan.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

  1. Uffe N

    I USA tror jag säkert det finns ett tämligen klart samband mellan ökad arbetslöshet och ökad brottslighet. Men jag tror inte sambandet är fullt så klart här i Sverige.

    Eller borde inte vara, åtminstone. Vi har (så vitt jag vet, men rätta mig gärna om jag har fel) ett bättre skyddsnät (A-kassa, socialbidrag osv) än USA, och dessutom längre uppsägningstider. Det borde betyda att det finns mindre anledning att börja med brott om man blivit arbetslös.

  2. Uffe N

    Där är dock en sak man skall komma ihåg: korrelation innebär inte kausation!

    I vardagssvenska: att två saker ökar/minskar tillsammans betyder inte att den ena orsakar den andra. Det finns ett bra diagram som visar hur antalet storkar minskar i Tyskland, samtidigt som antalet födslar minskar. Och de båda minskningarna hänger ihop, helt utan avvikelse i flera decennier. Men att tro att den ena orsakar den andra ter sig tämligen fånigt…

  3. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-13 15:29)
    Jämförelsen med storkar och barnafödslar haltar betänkligt. Det här sambandet är logiskt och klart. Men som du säger, i USA är skyddsnäten sämre. Så länge vi har välfärd tror jag också att brottsligheten kan hållas nere, men nu håller ju de sistnämnda på att nedmonteras sakta men säkert av regeringen. Sämre lär det bli de närmaste fyra åren när nu regeringen (troligen) får fortsätta sitt arbete. Då kommer korrelationen att bli än tydligare även här (mellan ökad arbetslöshet och ökad brottslighet).

  4. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-13 15:29)
    Del II: Med ”Det här sambandet är logiskt och klart.” avser jag förstås sambandet mellan brottslighet och arbetslöshet. Allt hänger ihop..ibland undrar jag om alliansen förstår det..eller vill förstå.

  5. Uffe N

    Jag jämförde inte arbetslöshet<->brottslighet med storkar<->barnafödande, jag använde storkar<->barnafödande för att förtydliga att korrelation inte nödvändigtvis innebär kausation.

    Jag håller med dig om att en ökad arbetslöshet mycket väl kan orsaka ökad brottslighet. Men det är ändå inte ett helt enkelt samband: det skiljer mycket mellan en arbetslös på Östermalm som sagt upp sig själv för att han/hon skaffat något bättre, och en arbetslös i Rinkeby som inte haft ett jobb de senaste 25 åren.

  6. Johan Karlsson

    Det ter sig dock lite märkligt att USA som vanligtvis haft en femtedel av Västeuropas arbetslöshet då har högre kriminalitet. Visst kan det finnas ett visst samband men kommunism kommer varken att bota sjukdomar eller lösa samhällsproblem, oavsett vad vänstern fantiserar om.

  7. Uffe N

    Har du något stöd i akademisk forskning att ”En demokratisk socialism, däremot, löser alla problem.”? Eller kan du göra det troligt, med ett genomtänkt, konsekvent argumenterande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.