Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Borgerliga myter om Greklandskrisen..

Ja, Grekland är i kris och ekonomin misskött. Bakom krisen ligger INTE låg pensionsålder eller lathet (läste att det inte är många länder som har längre snitt-arbetsveckor än Grekland). Pensionsåldern ligger inte lägre än snittet (se länken nedan) även om många svenska medier gärna hävdat detta och detta också har tjänat alliansen i deras jakt på att höja pensionsåldern i Sverige.

 Däremot ligger bakom krisen att viljan att betala skatt för att finansiera offentliga sektorn varit väldigt låg. Vare sig tidigare borgerliga regeringar eller den nuvarande har gjort särskilt mycket för att få folket att betala mer skatt. Kanske något för alliansen att tänka på i sin skattesänkariver. Sedan kan man verkligen inte bortse från kapitalimens gamar, banker och liknande.

http://www.aftonbladet.se/ledare/article13218133.ab 

"Har de grekiska löntagarna det för bra? Enligt OECD är det bara syd­koreanerna som har längre arbets­veckor än grekerna. De anställda i privat sektor tjänar i snitt 7 600 kronor i månaden. Grekiska TCO visar i statistik att sedan 1990 har reallönerna sänkts med 30 procent. Enligt grekiska arbetsministeriet jobbar närmare 30 procent av landets anställda utan socialförsäkringar eller andra lagstadgade förmåner.

Grekerna går i snitt i pension när de är 61,4 år gamla – den genomsnittlige europén går i pension vid 61,1 års ålder. Enligt grekiska LO låg en grekisk medel­pension innan sänkningarna på cirka 7 100 kronor i månaden. En svensk man får i snitt 17 000 kronor i pension."  – saxat ur ovanstående länk

 

Min slutsats: grekernas offentliga sektor har vuxit och man har inte sett till att få in intäkter, läs skatt, i motsvarande grad. Som sagt, man kunde hoppas att borgarna i Sverige tar lärdom av detta. De säger sig vilja ha en stark välfärd och sänker samtidigt skatter men välfärd kostar, så är det bara.

Frågan är vilken typ av samhälle vi vill ha. Borgarna har sagt sitt och deras vision är tydlig och klar; ett land där staten inte har något som helst ansvar för medborgarnas välfärd (extremt låga skatter). Vänsterblockets ideologi är klar: ett samhälle där staten tar sitt ansvar för sjuka och arbetslösa (solidaritet där vi alla betalar in till ett system vi själva kan komma att behöva en vacker dag).

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Uffe N

    Jag vågar mig på en gissning: Greklands situation är resultatet av många års misshushållning, med inte bara ett misstag utan en lång serie misstag och missförhållanden. Men politikerna har ”löst problemet” genom att skjuta det in i framtiden. Euron har dock sett till att de blivit av med den möjligheten, och nu måste de ta hand om ”skiten”.

    Alexandra Pascalidou har på sin blogg (http://blogg.yourlife.nu/alexandra-pascalidou/) ibland en del intressant att läsa om grekiska krisen, men jag vill lämna en varning: hon skriver mycket om sitt liv i allmänhet och sin dotter i synnerhet också. Bland annat påpekade hon för någon vecka sedan att det är vanligt att folk ”fixas” jobb inom den grekiska statsapparaten. Och i detta sammanhang betyder ”fixas” att den som får jobbet inte har kompetens till det, och att jobbet i värsta fall inte behövs. Enkelt uttryckt: någon snyltar på staten. Hur många sådana finns det inom grekiska byråkratin?

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2011-06-24 23:54)
    Mygel och korruption har det varit, sant, samt attityden att staten är fienden och skatt undviker man att betala in just av den anledningen. Men skatter behövs…kanske vår regering borde inse det..fast å andra sidan, vår regering nedmonterar ju välfärden och då behövs snart inga skatter för det finns inget kvar att betala för, då man snart inte får något för pengarna. Undrar hur länge det dröjer innan försäkringsbolagen är de som bestämmer om vi kan få vård eller inte..och den dagen det blir så..ja, då kommer långt ifrån alla att få vård..och långt ifrån alla kommer inte ha råd att teckna någon försäkring.

  3. Uffe N

    Det är ganska sannolikt att grekerna inte betalt sin skatt, men med tanke på att Grekland tills inte allt för länge sedan var en militärdiktatur är det knappast förvånande om de inte hyser särskilt mycket respekt för staten. Jag säger inte att skattesmitarna gjort/gör rätt, bara att jag förstår varför.

    Och skulle Grekland se sig tvunget att tillfälligt montera ner sin välfärd för att staten inte skall gå i konkurs, och detta öppnar en marknad för privata försäkringsbolag, vem skall man då gnälla på? Jag tycker inte man kan gnälla på försäkringsbolagen: de erbjuder en produkt som folk (kanske) vill ha. Däremot kan det mycket väl vara läge att gnälla på politikerna, som sett till att skapa marknaden för försäkringsbolagen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.