Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

BNP-strunt!

http://svt.se/2.22620/1.2705322/sverige_klattrar_i_valstandsliga?lid=puff_2705322&lpos=rubrik

Att Sverige klättrar i BNP-listan låter väl bra kan man tycka. Här handlar det om köpkraft, utslagen på varje individ. Bra att Sverige ökar?

Låt mig säga så här: att slå ut BNP på varje individ säger INGET om fördelningspolitik, utan är ett trixande med statistik och inget mer! Slår man ut miljardärernas köpkraft och förmögenhet per individ så låter det ju jättebra men faktum är att vi har djupa samhällsklyftor som successivt växer. Det reella välståndet har inte ökat, vi har fortfarande hemlösa och utförsäkrade.

När man dessutom ser att USA är före Sverige på denna lista så får man trixandet ännu mer klart för sig. Som vi alla vet så är USA ett land där de rika ständigt ökar sin förmögenhet samtidigt som antalet fattiga och hemlösa växer. Men visst, slår man då ut den sammantagna förmögenheten (hos de rika) på varje individ, så tacka f-n för att det ser bra ut, utan att för den skull säga något om verkligheten!

Men vänta, en sak säger det: nämligen att de rika blir..just det, rikare. Som om vi inte visste det…

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Undrar när svenska folket skall inse det.Sverige blir fattigare och fattigare när det gäller den s.k generella välfärden. Välfärden är inte längre generell utan bygger på att man har privata försäkringar om något skulle hända och vilka som kan skaffa sådana vet vi ju. Man kan ju få en statsbudget att se bra ut om man drar in på alla utgifter för välfärd för alla. Detta förstår inte svenska folket förrän det drabbar dom själva.

  2. Uffe N

    Om du vill mäta hur inkomsterna fördelar sig kan du inte använda BNP, det mäter något helt annat. Däremot kan du använda Ginikoeffecienten (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ginikoefficient), men även den är lite trubbig.

    Av diagrammet på länken ovan framgår att Sverige har legat någorlunda jämt runt cirka 0,32. För USAs del sker en marginell minskning från 1950-talet till cirka 1970 då kurvan pekar uppåt. Märkligt är dock att enligt diagrammet är Kina på mycket god väg att gå om USA i ojämlik fördelning av inkomsterna!

  3. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-02-12 14:38)
    Så om köpkraft utslaget på varje individ ändå inte ger information som säger något om verkligheten, så undrar man vad just denna statistik egentligen säger. För vem/vilka är informationen ifråga fördelaktig?

    Att Kina håller på att gå om USA är väl inte förvånande. Man använder sig av en extrem marknadskapitalism i kombination med diktatur.

  4. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-02-12 14:38)
    Att Kina går om USA i ojämlik resursfördelning illustrerar ju bara hur värdelös kapitalismen är på fördelning. I själva verket finns det inget i kapitalismen som syftar till fördelning.

  5. Uffe N

    Menar du varför ekonomerna envisas med att använda BNP som mått när det inte säger något om individernas köpkraft?

    Jag kan inte påstå att jag vet (jag har ingen ekonomisk utbildning) så jag bara gissar, men det kan vara för att det är ett enkelt mått på hur ett land mår, ur ekonomisk synvinkel. Det kan ju tänkas vara så att man (ur nationalekonomisk synvinkel) inte behöver bättre mätverktyg än så.

  6. Uffe N

    Det kan ju vara så att man vill veta om nationen som helhet. Då fyller BNP en funktion. Och gissningsvis är det inte de absoluta talen i BNP-siffran som är intressantast, utan förändringarna från ett år till ett annat.

  7. Johan

    Men…du är ju en ännu värre lögnare. Du påstår saker utan att visa fakta. Visa alla att de rikare blivit rikare och att de fattigare blivit fattigare. Påstå inte utan fakta.
    Det kan väl inte vara så…att du inte accepterar att det går bra…för det var inte de röda som satt vid makten…..Buhuuuu..Nej skärp dig och visa att du har fakta istället för att blarra. Använd scb eller skatteverket eller annat pålitligt material.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.