Kommuner och Företag

Jag var för en tid sedan med på ett seminarium som handlade om samspel mellan kommun och företagande. Högintressant i Sverige när vi lever i mojligheternas land, trots högt skattetryck jämtemot resten av världen. Vi har näst högst i världen efter Danmark trots alliansens krafttag. Det kan man se här:

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/

Trots det som sagt så är det ju möjligheternas land bara företagare med bra ideer vänder sig till rätt personer så dom inte tyngs av jantelagen, nu talar jag främst om dom som växt upp i en miljö där dom flesta är av ungefär samma slag. Utstickare får alltid kämpa till en början med att ta sig till det läget att dom kan få medhåll av omvärlden, om det nu behövs. Att hålla sig i rätt gemenskap är vesäntligt för en person som vill lyckas med sina ideer och samtidigt ha en trevlig vardag som helgdag att vistas i.

Att leta rätt personer att vända sig till är inte en lätt sak för en person som har ideer för samtidigt som ideerna är ens egna är det svårt att komma sig fram utan att prata om dom för att skapa rätt kontaktnät. Därför tror jag det är bra att komma sig på rätkant med någon som är erkänt förtroendefull och kanske inte direkt en annan entreprenör och då på grund av dennes egen intressebild.

Vad kan då kommuner stå till tjänst med?

Det är väldigt olika runt om i landet men i vissa delar av landet, ofta där det blivit något stort konkurs elände som Saab i trollhättan med omnejd tex där har kommunerna till exempel gått ihop med ett projekt som heter Omställningskontoret plus. Jag har funderat på om det kan vara något för Norrlands kommuner att hålla på med. Mest handlar det om att effektivisera befintliga företag men dom står även till tjänst vid nystarter, även billig rådgivning om det finns en ide. Riktigt intressant tycker jag.

 

Är det någon som håller med och vad skulle kunna vara bäst häromkring?

 

Det jag till lade deras koncept var att jag funderade direkt om dom hade någon kommunikation med länsstyrelsen vad gällande tex tillstånd mm är ofta problem med handläggningstider som härikring vet jag att det tar en himla tid med mkb och så vidare ofta i samband med täktverksamheter. Deras svar var nej men dom tyckte där att det var en bra ide och något dom skulle titta på och dom trodde att dom skulle kunna påverka.

Jag tror såhär att om en företagare ska lyckas ska han ha bäddat så pass att han ska kunna ligga, däremot är det bra om kommunerna då kan se till att händläggningstider inte ställer till så det blir mer tidskrävande än nödvändigt att genomföra vissa ansökningar mm. Sedan att kommuntjänstemän bara kan svara på ett enkelt sätt så det inte verkar mer invecklat än nödvändigt i vissa fall. Jag tror vissa räds ett långt föredrag.

Sen vore det väll bra med en företagscoach verksamhet som för visso inte måste kosta skjortan samtidigt som det ska vara ett självbärande system.

Fredrik Jacobsson (M)

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.