Infrastruktur

Tack för besöket Gösta och Lissie!

I Sverige har vi ett otroligt välutvecklat vägnät, vi har en inlandsbana som fungerar ganska hyggligt samtidigt som kustlinjen är vidsträckt så långt som till Umeå. I framtiden vill nog många se Norrbothnia banan i verkligheten men det är i min värld inte det viktigaste som finns. Har sagt det förr: Satsa på inlandsbanan fullt ut först!

Var på ett ställe för något år sedan där topp politiker från alliansen sa hur dom ville se att turordningen skulle vara. Nu ett år senare är ämnet ganska hett med följd av S partikongress som pågår. Deras syn på infrastruktur är att det är något som skapar jobb inom en snar framtid bara man påskyndar nya satsningar, vilket i sig är sant men det kostar mer än det smakar på så sätt att satsningen i sig inte blir lika gynnsam om den som dom vill ska lånefinansieras. Att öka stadsskuld för att skapa jobb är inte att börja från rätt håll. Tyck jag.

Där jag var för något år sedan sa Kent Persson M partisekreterare att Göran Persson regeringen kom med en spade och sa börja jobba så fixar vi finansieringen sen. Alliansen vars infrastrukturminister (M) kommer ut på samma arbetsplats med en klar finansiering som är framskrapad och säger: Nu har vi möjlighet att göra detta så sätt igång. Sen som hon sa när jag träffade henne, då har hon grävarn med sig!

Alliansens Infrastrukturuppläggning är stabil, den är upplagd i den här turordningen:

1. Tänk om: Styrmedel och samhällsplanering

2. Optimera: Drift och underhåll samt reinvestering

3. Bygg om: Trimmning

4. Bygg nytt: Investera i ny infrastruktur

För mig som ung företagsam person (i vanliga fall när jag inte är liggen med kotkomprission) känns det här helt logiskt och vettigt, det är att effektivisera det som finns först innan man börjar bygga en massa nya vägar, järnvägar mm som i sin tur armerst gör det omöjligt att hålla efter det gamla, om man nu inte som S bara höjer skatten för att kompensera hur dyra kapitalinvesteringar som helst! En skattehöjning som i sin tur gör att företagarna inte har råd att anställa ungdomar i samma utsträckning. För en sak är säker. Får S och V en majoritet i riksdagen då höjer dom skatten och slutar ha en effektiv politik.

Då har vi helt plötsligt en omställd turordning igen, då får den som håller landet igång, privata marknaden betala priset för att staten ska skapa luftjobb med lånade pengar. Det är väll vad vi svenskar inte vill ha, det vill säga mindre frihet och socialistiskt toppstyre!

Det är ganska imponerande att i Sverige satsar man idag 800 miljoner om dagen på infrastruktur, ett arbete som är direkt inriktat mot att bortarbeta flaskhalsar i systemet. Så som den här regeringen gör det kännetecknar arbetet i en modern industri.

Med det sagt förstår ju vem som helst att om Industrin som är på jakt efter flaskhalsar komplitteras av en insfrastruktur som gör det samma, det damer och herrar, det är ett vinnande koncept.

Jag gillar frågan kring infrastruktur och skulle kunna skriva i evigheter, så för att inte mina bloggläsare ska ledsna så avslutar jag här och tar upp ämnet senare från en annan synvinkel. Om någon har något att tillägga så tveka inte på det

Fredrik Jacobsson (M)

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.