Sverige, Satsa på matproduktion

Sedan jag kom hem från Almedalen har jag hållit igång med olika projekt och jobbat på men nu ikväll är jag ledig när jag var tvungen avbryta fasadmålning när det bara regnar! grr!!!

Men när jag hindras göra något annat så kan jag lika gärna ta ett ämne som jag var intresserad av på plats. Jag åkte ju dit med ambition att sätta mig in i lantbruket mera och problemen som finns där. Då börjar man väll vid självförsörjningsgraden som är nödvändig ur ett säkerhetsperspektiv. Var på ett intressant seminarium med bland annat Finlands försvarsminister.

Idag har vi en självförsörjningsgrad på 50 procent som jag skrev i min blogg inför Almedalen vilket leder till en hel del olika konsekvenser på lång sikt. Världen förändras runt omkring oss vilket gör att det kanske vore bra om vi handlade lite i förväg!

Klimatet blir varmare vilket förändrar förutsättningarna för att odla på olika delar av jorden, vi drar vinstlotten, samtidigt som länder kring ekvatorn torkar. När befolkningsmängden ökar i samma takt som det blir svårare att odla är det stor risk för svält. När det blir svält då blir det förhöjda flyktingflöden och när jordens befolkning helt naturligt dras åt det hållet där det är bättre förutsättningar då höjs priserna globalt, min kommentar- det människor vill ha är värt pengar, enkelt. Men det ökar också risken för t.ex Terrorhandlingar för det hänger ofta ihop, hunger och Terrorhandlingar, vilket i sin tur blir ett stort försvarsproblem.

Samtidigt som befolkningsmängden på Jorden ökar ser man också allt eftersom vi far fram att vi har ökade miljökonsekvenser vilket i sig är logiskt, men det skulle kunna bromsas med teknik – tror jag, problemet då är att man har olika miljömål och möjligheter. Samtidigt som antalet människor ökar ständigt måste ändå miljön tas i hänsyn. Stort problem

Samtidigt som detta är aktuellt ser vi maktändringar i världen där tätbefolkade länder med hög tillväxt börjar ha mest makt och vi som bor i rika småstater blir mindre och mindre självförsörjande, vad tror vi egentligen detta leder till på 25-50 års sikt? Ska dom skeppa mat hit eller är väst tvungna att dela med sig?

Vår styrka är förstås BNP. Där kommer vi vara bra till så länge vi får vara ifred. = Vi kan köpa oss mätta.

Då kan man ju tänka så här som västlands bo. – Vad händer om vi hamnar i konflikt med öst?

Och vore det inte logiskt att ett land som Sverige som sägs ha så hög ungdoms arbetslöshet och ett långsiktigt hållbart miljötänk ställde sig i täten inom matförsörjning! Vi har både (marken, kunskapen, arbetskraften, pengarna, logistik i världsklass) och vi vet att vi har en halvskalig produktion mot vad vi har köpare HÄR, i vårt eget land! Det finns ju 100 procent att fylla ut till att börja med. Enkelt, är vi självförsörjande till 50 procent skulle produktionen kunna ökas med 100 procent.

Politiker, fundera på detta

 

Fredrik Jacobsson (M)

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.