Lastbilar i protest

Senaste månaden har det stått lastbilar efter vägarna vid 12 tiden varje dag, detta ett resultat av en demonstration som tagit fart i sociala medier #härstannarsverige. I helgen har lastbilar mitt i julruschen åkt runt i kolonner.

Jag har funderat i en par dagar på hur det går höja lönsamheten i åkeribranschen och har väll konstaterat en del på vägen.

Om vi tex tar skogsnäringen så är det samma lönsamheter ungefär i hela ledet förutom för vissa som har något som sticker ut. Allt från plantörer till skogstjänstemän till sågverken ligger på väldigt låga länsamheter vilket beror på flera saker, allt från global konkurrens till höga miljömål och höga löner till högt skattetryck.

Min slutsats blir varje gång att den svenska arbetaren som är anställd inom en sådan näring i regel är den som kan känna sig nöjdast med ersättningen. Företaget den jobbar åt ”byter” i regel ba penning.

Sedan är denna manifestation en protest mot att vissa inte följer lagen, då pratas det oftast om utländska lastbilar och åkerier som kör olagligt på olika sätt och därigenom kan lägga under i pris.

Viktigt är det i denna fråga att inte fokusera på att ”få bort” utländska utövare för det är inte nationen som ska avgöra vem som ska göra vad, det handlar om att få bort olagliga företeelser som bidrar till osund konkurrens.

Vi ser utländska och svenska lastbilar med dåliga drivhjul som står stilla i backar om det är lite dåligt före och vi har raytfyllerister som är svenska och utländska Och det finns svenskar som inte binder fast lasten samt utlänningar. (Sedan är vi nog i regel bättre utbildade). Men det pratas mest om utlänningar trots att vi svenskar också ofta försöker spara så det är lite på gränsen ibland… Givetvis inte alla men det finns.

För att komma någonstans i frågor som denna krävs konkreta förslag på förändringar som inte är främlingsfientliga och sätter oss svenskar före andra, för gör vi det då är det något konstigt med det och politikerna kommer inte godta dessa.
Förslagen måste grunda sig i att det blir en rättfärdig konkurrens inte ”fördelar” för ”oss”.

Sedan i frågan om arbetskraftinvandring då tror jag tyvärr så att har vi inte den i vissa branscher, tex lantbruket, då tror jag många jobbskapande verksamheter och produktioner faktiskt får slå igen. Både pga dålig lönsamhet och bristen på arbetskraft.
Man kan lätt tycka saker och ting idag men att komma med konkreta förslag och att engagera sig politiskt för att försöka göra skillnad, det är det inte så många som är beredda att göra.

Men för all del, kom med konkreta förslag som inte är främlingsfientliga utan konkurrens utjämnande. Får rätt personer tag i dessa förslag så tror jag det går igenom, framsteg har gjorts senaste året när man anammat klampningen och sanktionsavgifter för att de som inte är skrivna i Sverige ska tvingas betala sina böter. För det har ju varit ett problem.

Men som sagt kom med konkreta förslag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.