Egenansvar

Vi lever i ett otroligt land, man behöver knappt boka tid för att besikta sig hos tandläkaren och har man fysiska problem som rör kroppen eller huvudet så kommer man ofta undan med 500 kronor när man ändå kanske enligt affärsmässiga grunder skulle kunna ge allt man äger för att bli frisk, själv brukar jag påminnas om detta då och då av Olika anledningar. Senast för 3 veckor sedan och även i lördags och även igår och idag. Varför jag påminns kan nog bero på att jag faktiskt insett att det finns ett egenvärde i det.

I ett land där det är ohyggligt enkelt att glida fram utan att egentligen behöva ta ansvar för mer än att i sämsta fall ta sig till skolan så är det lätt att missa att man faktiskt bär ansvar för sina handlingar. Jag tycker det är ett problem i Sverige att vissa helt enkelt förlitar sig på att andra ska ta hand om eventuella kriser.

Det rör ohyggligt många områden i ett vanligt liv. Allt från att man köper en produkt som man helt plötsligt ångrar att man köpte, då har vi ångerrätt, det i sig är nog bra i många fall men som med allt annat så är det byråkratikrävande.

Ett annat exempel som är mer luddigt är tex avtal över telefon och halvdåligt skrivna kontrakt i näringslivet, vissa har en tendens att inte kunna ta sitt ansvar som köpare eller säljare.

För de flesta av oss är det egentligen ganska enkelt att hålla med om dessa resonemang som rör några olika exempel på hur egen ansvaret kan brista.

Sedan finns det väldigt många svenskar och européer idag som inte inser att det är deras eget ansvar att se till att skapa sig förutsättningar i ett land som absolut ger möjlighet till det att se till att man kan gå i pension vid en viss ålder tex.

När människor missat att de i framförallt i vuxen ålder har ett eget ansvar så är det lätt att börja skylla sina egna missar på att någon annan gjort något fel eller att den på något sätt belastar ens egen situation.

Men går man tillbaka till hur bäddat vi har det i grunden så är det kanske inte så konstigt men dock helt sjukt att många vill skylla på människor från andra länder osv.

Jag tror att vi alla mår bra av att fundera lite på det här med eget ansvar. Det rör så mycket i var persons och vår gemensamma välfärd.

Fredrik Jacobsson (m)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.