Ansvaret ligger inte på lastbilen eller stadslösningen.

Efter helgens hemska dåd i Stockholm så börjar nu givetvis politikerna söka brister i säkerheten som skulle kunna täppas åt för att förhindra att det händer liknande otrevligheter igen.

Infrastrukturministern har kallat till sig fordonstillverkare, åkerinäringen och länsstyrelser samt kommuner. Tanken bakom det är förstås att försöka arbeta åt hållet som innebär mer tekniska lösningar som ska göra att inte vem som helst ska kunna ”kapa” en lastbil. 

Själv funderade jag på det här i fredags medan jag följde nyhetsrapporteringen. 

Det är klart att åtgärder går att åstadkomma, MEN. 

Om vi nu tex Volvo och Scania hittar på lösningar som gör att en lastbil inte går köra utan att föraren sitter i (tex en sån här modern bilnyckel som man bara har i fickan) då kommer ju bara ”terroristen” se till att komma över nyckeln i ett liknande fall, den stora skillnaden är att chauffören hamnar i en farligare situation.  

Och ska man satsapå liknande åtgärder på varje cheva eller Dodge eller BMW X5 eller Volvo XC 90? Tror man på allvar att detta ska fungera?

Nästa fråga, som jag funderat på och som ”topp” politikerna nu kommer börja fundera på, fasta hinder som hindrar att en lastbil skulle kunna ta sig in i en stadskärna, det är en bra idé i sig men problemet är att man bara flyttar risken från Drottninggatan eller renmarkstorget till tegsbron i Umeå  (till exempel). Och säkrar man den bron så flyttar man problemet vidare steg för steg från centrum till trottoaren vid e4 och till slut är man ute på landsbygden där folk motionerar efter vägen.

Detta är inte vägen framåt, det finns inget annat än att hitta och sätta åt ”terroristen” innan den enskilda personen bryter mångfalt mot lagen. Och straffet ska inte vara ett resultat av -68 vänstern. 

Fredrik Jakobsson  (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.