Välkommen Åsa!

Ja så är det offentligt. Vi i rekrytgeringsgruppen har varit tämligen överens att vi föreslår kommunstyrelsen anställa den av de sökande som bäst motsvarar våra förväntningar. Åsa Ågren Wikström kommer från Norrbotten och ska alltså bli vår nya kommunchef.

Det jag tycker är så spännande är hennes företagserfarenhet. Det andra kan man lära sig men just företagare och kunna prata på företagarnas språk tror jag är viktigt i den nya rollen som vår kommunchef nu kommer jobba utifrån.  
 
Sen tror jag Anders Ågren hennes man känd politiker från Umeå blir glad att ha henne hemma varje kväll istället för som nu vara i Stockholm varje vecka. Men som kommunchef ska man väl bo i ”sin” kommun. Eller vad säger du Anders? Du får bli kommunalråd i Vännäs i stället :-).
 
Åsa var tydlig med oss i gruppen att får hon jobbet så lämnar hon riksdagsuppdraget. Och detta var för mig ett viktigt argument som säger mej att gör man det valet är man villig att göra nåt bra av sin roll som kommunchef. För man avslutar inte ett riksdagsuppdrag hur som helst.
 
Lite spännande är det att i en socialistisk styrd kommun anställer man som kommunchef en moderat riksdagskvinna. Nu är det så att som kommunchef så får man enligt kommunallagen inte var politisk aktiv. Och jag är övertygad om att Åsa är så professionell så hon lämnar politiken bakom sig och blir tjänsteman. Men jag ser också detta som en liten förhoppning att våra socialister som styr kommunen kanske ändå är vaken för förändringar. Jag har ju tidigare efterlyst detta.
 
Nu ser vi med spänning fram emot vad Åsa tillsammans med övriga duktiga chefer i vår kommun kan utveckla vårt Vännäs ytterligare.
 
Välkommen Åsa!
Etiketter: , , ,

16 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Karl-Gustav, förstår att du är ironisk, men förstår ändå inte? Ställer istället några könsorienterade chefsfrågor: ekonomichefen? It-chefen? Personalchefen? Samhällsbyggnadsförvaltningschefen? Skolchefen? Socialchefen? Chefen för resultatenheten liljaskolan?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-11-09 21:48)
    K-G nu är du ute på hal is. Inte ska man reta upp den snyggare hälften av mänskligheten. Förstår att du skämtar för om du tyckt så hade du aldrig skrivit det. Visst är det trevligt med kvinnliga chefer.

  3. Monica Wahlström

    Jag har tagit med förvaltningsövergripande chefer och förvaltningschefer. Det är faktiskt bara på en post som det kommer att skiftas-kommunchefen. Den administrativa chefen är ju en nyinrättad post. Så jag kan verkligen inte hålla med om att vi har många kvinnor på topposterna i kommunledningen! (2 av 9…)

  4. Monica Wahlström

    För övrigt hans-Inge förstår jag inte riktigt kopplingen till socialister gentemot en moderat riksdagskvinna som hoppar av politiken. Eftersom kommunchefen inte FÅR vara politiskt engagerad måste ju dennes förändringsinriktade arbete vara helt opolitiskt baserat och inriktat. Så det måste vara helt oväsentligt vilka pol engagemang man tidigare haft. För visst finns en hel del som behöver förändras och drivas, och så får vi anta att det blir, men det ju kf som styr via ks…

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica Wahlström (2010-11-10 07:33)
    Hller med. Visst är det bra med kvinnliga chefer och de senaste två anställda på förvaltningsnivå är kvinnor. Så vi bättrar ju på statistiken.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica Wahlström (2010-11-10 07:40)
    Exakt man måste vara opolitisk men inte opålitisk som kommunchef. Men jag kan tänka mig blotta tanken att anställa en tjänsteman som har ”blåa” värderinger kan vara besvärligt för dem med röda. Men en del vågar vara färgblind. Positivt!

  7. Karl-Gustav Sjöström

    Till Monica och Hans-Inge:
    Ni har båda förstått det dåliga ”skämtet” i min kommentar. Jag har absolut ingenting emot kvinnliga chefer. Visserligen har jag bara haft en enda under hela mitt yrkesliv och det vara för mycket länge sedan. Såklart man kan undra över alla dessa manliga chefer, som du nämner Monica. EN av dem slutar ju tämligen snart och då får vi se, om det kan bli ett könsbyte – inte på honom, men på den chefspost som han lämnar.

  8. Lasse

    Det är en väldig skillnad på att jobba med näringslivsutveckling som kommunanställd och att driva företag eller vara chef inom näringslivet…
    Jag tror återigen att en bakgrund i offentlig sektor har övervärderats i chefsrekryteringen inom Vännäs kommun, nu blev det t.o.m. en politiker! (hoppas du inte tar inte illa upp då du själv är politiker, tror du är bra som sådan – men kommunchef är ju en annan roll).
    Det fanns ju många bra sökande har jag hört, var detta verkligen det bästa alternativet?

  9. Lasse

    men det är ju nått helt annat att jobba som näringslivsutvecklare i offentlig sektor än att jobba som chef/företagsledare i näringslivet

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lasse (2010-11-12 08:45)
    Ja tjänsteman och politiker är två olika roller som ska samspela på samma planhalva. För min del i rekryteringen så var just företagserfarenheterna viktigare, det andra kan man lära sig anser jag. Om man sen har erfarenhet från båda världarna är det ju ännu bättre. Men jag hade absolut inte sett negativt på om vi fått sökande från företagvärden i större utsträckning. Ett par VD:ar som sökt hade varit spännande.

  11. Andreas Jansson

    Om rapporterna om hennes företagssamma liv stämmer överens med verkligheten så känns det inte bra.

    Men Anders Ågren(Umeåmoderat) kan skatta sig lycklig som har en fru som drar in storkovan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.