Dagens kommunstyrelse

Vi började vår kommunstyrelse med att socialchef Ulf Norberg informerade om vårt flyktingboende. En intressant verksamhetsgren i vår kommun som är intressant att följa lite extra.

Kommunchefen informerade om ett antal saker som hänt sedan april månad. Till stor del har tiden ägnats till budgetarbetet men det har hänt en hel del övrigt intressant.

Ekonomichefen lämnade en ekonomisk rapport som efter fyra månader visar på dels KLK samt SBF har ett överdrag på budget. Sedan ligger Liljaskolan med ett underskott mot budget. Eftersom Liljaskolan är en egen resultatenhet så ska man ta tillbaka allt underskott. I övrigt ser det bra ut i budgeten. Dessutom är staten skyldig oss några slantar för tidigare års skatteutjämning.

Två motioner behandlades som vi kristdemokrater ligger bakom. En motion fick jag bifall till och en annan blev det avslag. Så här kommer diskussionerna fortsätta i fullmäktige. Återkommer om vad motionerna handlar om.

Kommunstyrelsen beslutade att bygga förskolan i Tväråbäck och att utvärdera detta under en 3 års period.  Detta har vi ju beslutat tidigare men frågan har ju diskuterats igen. Men nu föreslår alltså en enig kommunstyrelsen att förskolan byggs. Frågan återkommer på kommunfullmäktige.

Sedan var det budgetdiskussioner som tog en del av eftermiddagen i anspråk. Och efter alla funderingar och förslag och ajournering så kom vi till omröstning. Och naturligtvis föll vårt förslag som vi Kristdemokrater la och det var 2 miljoner till som vi vill tillföra vård o omsorg för att bibehålla kvalitén i äldre omsorgen. Men det ville inte majoriteten och jag fick alltså inte bifall.  Min tanke var att minska kravet på att minska antalet platser inom äldreomsorgen för att få en budget i balans. Jag anser att vi behöver de platser vi har. Vi måste ha någon plats ledig för att snabbt kunna ge en plats vid snabbt behov.

Intressant att höra hur nämndens ordförande kan vara med i beslutet att minska ramen för sin egen nämnd i den omfattning det blev. Och när det låg ett förslag att öka den så borde hon varit vaken. Men partipiskan viner tydligt. Det var dessutom den enda ändringen i övrigt biföll jag majoritetens förslag. Så när ni sätter er i Vård o omsorgsnämnden budgetarbete ska ni veta om man lyssnat till oss kristdemokrater så hade det varit 2 miljoner till i budget.

Vi antog reglementen både för kommunstyrelsen, plan o miljönämnden, Vård o omsorg samt andra reglementen bl a om arkivering. Sen var det också en del formaliaärenden. En del taxor antog vi också.

Alltid lika intressant att fördela bygdeavgiftsmedel samt extra bidrag till fritidsföreningarna. Men det kunde tas i enighet mellan alla partier vilket är en styrka.

Kommunstyrelsen beslutade att anställa ny gymnasiechef för Liljaskolan. Som vi vet så kommer Bosse Nilsson inom kort gå i pension. Så i hans ställe anställs Solveig Larsson som ska föra stafettpinnen vidare på vår populära gymnasieskola.

Vi tydliggjorde hur kommunstyrelsen ser på möjligheten för personal att få heltid. Heltid en rättighet men deltid en möjlighet. Alltså ingen ska kunna påverka mig som anställd utan jag kan själv påverka hur stor tjänstgöringsgrad man vill ha. Men nya tjänster ska vara heltidstjänster.  

Efter att klockan är en bit över 8 och vi suttit i möte sedan 13 på dagen så känns det bra att komma ut i det fina vädret och promenerar hemåt för att läsa in handlingarna inför morgondagen.  

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Förstår inte riktigt din kommentar om att jag har medverkat till en minskad ram för den nämnd jag är ansvarig för. Visserligen var jag med på sammanträdet men jag har varken förslagsrätt eller beslutsrätt när jag är ersättare.

    Sedan stämmer det inte att du föreslog 2 miljoner mer, Skillnaden mellan övrigas förslag och ditt var 1 miljon.

    Den miljon du dessutom ville ge oss skulle vi säkert behöva i nämndens verksamhet men ingen av de med beslutsrätt ville hålla med dig. I det läget är det bara för mig att finna mig i beslutet.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Sonja Eriksson (2011-05-30 21:36)
    Jo visst är du ersättare men visst har du som andra ersättare yttranderätt och visst har ni som andra partiet diskuterat budget innan beslut i KS. I så fall så antingen:
    1 lyssnar de inte till vad du säger
    2 har du inte haft nåt annat förslag o då kan du inte sitta sedan i nämndens budgetarbete och tycka att det är för litet.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-05-30 22:24)
    Och vart fick han luften ifrån? 🙂 Kanske luften där på andra sidan gör att man ser klarare än andra.
    Men det epitetet du ger mig får stå för dej. Här levererar vi fakta, Men det är kanske så att en del fakta på nåt sätt stannar över atlanten 🙂

  4. Andreas Jansson

    Hans-Inge, den barmhärtige samariten?

    Visst skriver du lite tvetydligt nu i ditt inlägg om budgetförfarande. Visst stämmer det att du vill ta de 2,1 miljoner som är avsatta för underhåll till Vård och Omsorg. Men samtidigt så är det du som skriker högst om att ta ett ”grabbatag” om budgeten..

    Vad betyder egentligen det könsladdade ordet ”grabbatag”?

    Med en borgerligt styrd kommun och om KD med M fick sätta budget så skulle ALLA nämnder ha betydligt mindre pengar för sina ramar!

    Så var det med den barmhärtige samariten!

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Andreas Jansson (2011-05-31 10:59)
    Välkommen in i budgetdiskussionen Andreas. Tvetydigheten får stå för dej. Jag skriver min blogg o du din. Tolkningen får stå för dej. Jag värnar om de gamla som byggt upp det samhälle som både du i jag får ta del av. Just äldreomsorgen är en viktig del att värna om tycker jag i alla fall. En gång ska du också bil gammal och då är det ju bra om vi har en bra äldreomsorg eller hur?

    Sen värnar jag om en god ekonomisk hushållning. Fullmäktige har bestämt att god ekonomisk hushållning är när det är ca 12 miljoner kvar på nedersta raden till reinvesteringar. Denna tanke är viktigt att ta in även för en Vänsterpartist. Var länge sen jag hörde nån Vänsterpartist prata om god ekonomisk hushållning.
    Vi som varit med ett tag minns när kommunakuten var här och hjälpte oss med ekonomin. Vi lånade i princip till driften. Dit vill jag inte komma igen. Därför värnar jag om en god ekonomisk hushållning. Det kallar jag ansvar Andreas. Ansvar för våra efterkommande generationer.

    Sen behöver du läsa på lite. KD är inget borgerligt parti. Vi samarbetar med allianskamrater. Men det är nåt annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.