Vården av de gamla o handikappade

Vi började vård o omsorgsnämndens sammanträde idag med en intressant redovisning av alla projekt som vi har på gång inom vård o omsorgsområdet. Vår verksamhetsutvecklare Anita Helgesson har många bollar igång och det är många bra projekt för att utveckla arbetet för våra äldre och handikappade. Vår roll som nämnd framöver blir som jag ser det att bevaka att de intressanta projekt som nu pågår verkligen implementeras i den ordinarie verksamheten när projekten sedan avslutas.

Vi hade också intressanta informationer från flera områden. Bl. a en intressant föredragning av vår duktiga IFO chef Monica Wahlström angående hur det ser ut inom Vännäs kommun med placeringar av både vuxna och barn. Hon berättade också hur vi ligger till med barnfattigdomen i landet men också på lokal nivå.

Budgetuppföljningen är alltid en kär återkommande punkt på våra sammanträden. Konstaterar med glädje att äldreomsorgen håller bra budgetnivå. Det är glädjande. Vi har däremot kostnader i samband med avvecklingen av Orion som vi ännu inte sett slutet av. I samband med den diskussionen ställde jag frågan vilken extra kostnad de boende som bodde kvar på Orion efter årsskiftet hade kostat i den ordinarie verksamheten om de förts över vid årsskifte som majoriteten i nämnden tänkt

Den frågan tog en stund i anspråk och man förstod nog inte riktigt vad jag ville veta med frågan. Jag menar att de boende som bor på det ena eller andra stället har en kostnad oavsett var man bor. Det kan inte vara så enkelt att när man helt plötsligt flyttar de boende från en intraprenad till egen verksamhet så blir kostnaden/ brukare helt plötsligt 0 kr. Den matematiken har jag svårt att förstå.

Även om man räknar att vi har tomma platser i vår verksamhet, och att man har övriga avvecklingskostnader som hyror o personal som tar tid att avveckla. Får nog förtydliga min fråga så man inte missförstår hur jag menar och vi får nog diskutera frågan i samband med budgetuppföljning samt budget inför 2013. För som jag ser är det avgörande hur vi budgeterar i verksamheten och det ligger nu ett nytt budgetsätt i en del av verksamheten som jag följer med stort intresse.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Ulf Eriksson

    Hej,
    Du konstaterar med glädje att äldreomsorgen håller bra budgetnivå. Det är glädjande säger du. Jag tänker då på de 2 mkr som fullmäktige beslutade ge till Vård- och omsorgsnämndens i budget 2012 för att höja kvalitén i äldreomsorgen.

    Bland all info som ni verkar få, redovisas det på vilket sätt kvalitén i äldreomsorgen har höjts? Med tanke på resultatet i kommunernas ”öppna jämförelser inom äldreomsorgen 2011” verkar det finnas stora behov av insatser för att höja kvalitén då resultatet för Vännäs inte var speciellt lysande eller försvann dessa 2 mkr i det ”stora svarta hålet”?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ulf Eriksson (2012-03-29 21:28)
    Jag menar att man gör ett bra jobb inom ÄO för de medel som vi har tilldelat. Men jag delar till fullo din oro för tittar man på öppna jämförelser så ligger vi inte bra till. Tittar vi däremot i andra kvalitetsmätningar som vi har så ligger vi bättre till och hade vi inte haft dem så hade jag varit ännu mer orolig. Vi ska också konstatera att när det gäller ÄO så ligger vi under standardkostnaden. Så det finns lite att fundera över i budgetbredningen.

    Jo de extra miljoner som fullmäktige satte för att höja kvalitén har nog hamnat i den stora utgiften. Men det är en berättigad fråga när vi samlas till budgetberedning inom kort. Jag känner mig nöjd att vi i vårt (KD:s) budgetförslag hade ännu mer pengar just till äldreomsorgen.
    Jag menar att botten är nådd och vi måste tillskjuta mer medel till den verksamheten. Det tyckte jag förra gången och ändå förra, och ändå förra gången vi samlades till budgetberedning. Men nu har ju ni också sagt att vi måste satsa på äldreomsorgen så jag är glad att jag nog inte behöver vara ensam denna gång med att föreslå mer medel till ÄO.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.